Annons

S-ministern som petades: Manliga nätverk styr partiet

Riksdagsledamoten Helene Hellmark Knutsson (S) berättar om avslutningssamtalet med Stefan Löfven.
Riksdagsledamoten Helene Hellmark Knutsson (S) berättar om avslutningssamtalet med Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Helene Hellmark Knutsson (S) riktar skarp kritik mot en ”grabbig nätverksstruktur” inom Socialdemokraterna – och menar att kvinnor offras för att män ska få sitta kvar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad vid Socialdemokraternas partikongress i Örebro tidigare i år.

Foto: Filip Erlind/TTBild 1 av 1

De patriarkala strukturerna är djupt rotade inom socialdemokratin, enligt Helene Hellmark Knutsson (S), riksdagsledamot och vice ordförande i näringsutskottet.

– Det är ingen slump att man alltid har pratat om alltifrån ”Perssons pojkar” till ”Erlanders pojkar”. De yngre killarna ser det här när de kommer till SSU, att det är ett vinnande koncept som man ska härma och efterlikna, säger hon till SvD.

Helene Hellmark Knutsson tar sig själv som exempel. Hon var under förra mandatperioden minister för högre utbildning och forskning men petades när Stefan Löfven bildade sin nya regering i januari i år.

– Jag blev ganska chockad när jag hade mitt avslutningssamtal med Stefan Löfven och han hänvisade till min Stockholmsbakgrund som orsak till att han inte ville ha mig i den nya regeringen.

Ersättare på ministerposten blev Matilda Ernkrans med Örebro som hemort.

– När det var för många stockholmare i regeringen var det jag som skulle bytas ut. Ingen av de manliga stockholmarna, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hon menar att det finns ett tydligt mönster när det kommer till förnyelse- och föryngringsprocesser inom Socialdemokraterna.

Annons
Annons

– Tittar man på hur riksdagsgruppen förändrades i och med valet 2018 så såg man att det var nästintill en halvering av kvinnor över 50 år i vår grupp. Det finns säkert en förklaring för varje enskild individ. Men det handlar oftast om att kvinnorna är utbytbara medan männen med sina nätverk inte behöver bidra till förändringen, säger hon.

riksdagens sajt finns information om vilka socialdemokratiska ledamöter som var 50 år eller äldre, endast baserat på födelseår, när de blev invalda. Riksdagsvalet 2014 handlade det om 28 kvinnor och 25 män. Fyra år senare, valet 2018, var det 18 kvinnor och 25 män.

Jag har svårt att se att det har handlat om kompetens.

Upprinnelsen till Helene Hellmark Knutssons kritik är en strid inom SSU gällande valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse som lades fram förra veckan.

Alva Dahn, som fram till i våras var SSU:s distriktsordförande i Stockholms län, kandiderade till förbundsstyrelsen – men ingick inte i förslaget. I ett Facebookinlägg riktar hon kritik mot patriarkala strukturer inom SSU och meddelar att hon har gjort sitt i ungdomsförbundet.

– Jag har svårt att se att det har handlat om kompetens. Bara för att jag älskar SSU betyder det inte att man får behandla mig hursomhelst. Jag vill inte göra jobb åt andra om jag inte får erkännande för det, säger hon till SvD.

I en kommentar till Alva Dahns inlägg uttryckte Helene Hellmark Knutsson sitt stöd och gav sin bild av den ”grabbiga nätverksstruktur” som hon upplever genomsyrar partiet och SSU.

”Deras nätverk och gäng återskapas i varje ny generation och lyckas gång på gång flytta bort starka och självständiga kvinnor. De tvingar oss också att konkurrera med varandra när vi istället kunde stötta och lyfta varandra. Och de tar gärna åt sig äran av vårt arbete. Som vi säger: bakom varje kompetent kvinna, står en grabb och tar åt sig äran’”, skriver hon bland annat.

Annons
Annons

Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad vid Socialdemokraternas partikongress i Örebro tidigare i år.

Foto: Filip Erlind/TTBild 1 av 1

– Det här är ett mönster som man inte tror ska finnas 2019, men det finns där. Jag kommer självklart att lyfta den här frågan inom ramen för partistyrelsen och med partiledningen. Vi kan inte fortsätta så här, vi kommer tappa så många duktiga personer, säger Helene Hellmark Knutsson.

Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad vid Socialdemokraternas partikongress i Örebro tidigare i år.
Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad vid Socialdemokraternas partikongress i Örebro tidigare i år. Foto: Filip Erlind/TT

Socialdemokraternas partisekreterare, Lena Rådström Baastad, skriver i ett mejl till SvD att hon inte känner igen sig i det som Helene Hellmark Knutsson beskriver.

”Vi har kvinnliga S-företrädare på flera av de tyngsta politiska posterna. Utrikesministern och finansministern är kvinnor. Samma gäller för partisekreteraren och vår gruppledare i riksdagen, samt för fjolårets S-kandidater till kommunstyrelseordförande i Stockholm, Göteborg och Malmö. Självklart finns förbättringar kvar att göra, men jag ser ingen anledning att utmåla problemen som större än de faktiskt är”, skriver hon till SvD.

Stefan Löfven avböjer, genom sin pressekreterare Toni Eriksson, att kommentera varför Helene Hellmark Knutsson inte fick fortsätta i regeringen.

– Avslutningssamtal och liknande samtal är mellan två personer. Sådana samtal är just personliga och inget statsministern vill kommentera, säger Toni Eriksson.

SvD har även sökt SSU för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons