Annons

S-ministrar vill behålla saudiskt avtal

Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström är överens om att inte ensidigt och på svenskt initiativ avsluta det militära samarbetet med Saudiarabien, erfar SvD. Ett avgörande skäl är att det bedöms försämra Sveriges chanser att få en plats i FN:s säkerhetsråd.

Under strecket
Publicerad

**Senast den 15 maj **måste regeringen agera om man vill ändra eller avsluta det omstridda avtalet, som slöts under Göran Perssons tid som statsminister i april 2005 och trädde i kraft den 15 november samma år.

Formellt kan avtalet sägas upp eller omförhandlas när som helst om det sker i samförstånd - det är ett alternativ med Saudiavtalet. Om en av parterna ensidigt vill avsluta eller förändra innehållet gäller sex månaders uppsägningstid.

– Jag utgår från att det pågår en dialog med Saudiarabien för formerna kring detta, allt annat vore tjänstefel, säger en uppgiftslämnare.

I takt med att tiden för ett eventuellt ensidigt svenskt initiativ närmar sig har tonen skärpts och kritiken mot regeringens brist på besked tilltagit.

– Vi måste sluta exportera vapen till bödlarna, sa Folkpartiets Maria Weimer med adress Margot Wallström i utrikesdebatten för två veckor sedan.

**Men regeringens främsta **utrikespolitiska mål är att vinna en plats i FN:s säkerhetsråd och det genomsyrar hela det svenska agerandet. Sveriges bidrag till FN-styrkan i Mali är en del av den strategin. FN-kandidaturen var också en av anledningarna bakom det snabba erkännandet av Palestina som självständig stat.

Annons
Annons

Stefan Löfven offentliggjorde regeringens beslut i regeringsförklaringen, ett beslut som S-kongressen tidigare ställt sig bakom. I arabvärlden var det ett välkommet besked som gav Sverige omedelbar goodwill.

Saudiarabien ingår i den så kallade utvecklingsgruppen G77 med 132 av FN:s 193 medlemsländer. Nivån på stödet där kan avgöra om Sverige når den åtråvärda platsen i säkerhetsrådet eller inte när generalförsamlingen går till omröstning.

Det är ju ingen idé att hamna i säkerhetsrådet om vi innan dess har sålt ut vad vi står för.
MP:s utrikespolitiske talesperson Valter Mutt.

**För att inte riskera **ett bakslag har Stefan Löfven och Margot Wallström (S) enats om att inte ensidigt och på svenskt initiativ avsluta det militära samarbetet med Saudiarabien, erfar SvD. Det skulle kunna ske i samförstånd eller sägas upp och omförhandlas med båda parters goda minne. Men om saudierna inte kliver av självmant kommer det militära samarbetet alltså att fortsätta åtminstone ytterligare fem år fram till 2020.

Samtidigt är Wallström och Stefan Löfven hårt pressade av det höga tonläget och av interna spänningar både i partiet och i regeringen, där Miljöpartiets krav är att avtalet ska avslutas.

– Det är ju ingen idé att hamna i säkerhetsrådet om vi innan dess har sålt ut vad vi står för, säger partiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt.

Även internt i partiet är kritiken hård. Socialdemokratiska riksdagsledamöter har kallat Saudiarabien för ”skurkstat”, förre vice utrikesministern och kabinettssekreteraren Pierre Schori skrev i en debattartikel i förra veckan att fortsatt militärt samarbete ”skulle dra vanära över oss”.

Folkpartiets riksdagsledamot Birgitta Ohlsson KU-anmälde regeringen redan när avtalet skrevs under 2005 och reagerar starkt på SvD:s uppgifter:

– Om det här stämmer är det ett sorgligt hyckleri. Ska vi ha en globalt, demokratinriktad, värderingsstyrd och feministisk utrikespolitik, som Margot Wallström har sagt, är det absurt att man vill förlänga avtalet med Saudiarabien. Om avtalet omförhandlas och modifieras finns det alltid kryphål, det måste avslutas för att få stopp på det.

**Margot Wallströms pressekreterare **Erik Boman säger att det är fel att det skulle finnas ett samband mellan avtalet med Saudiarabien och den svenska FN-kandidaturen.

– Frågan om avtalet är under fortsatt beredning i regeringskansliet. Mer finns inte att säga för närvarande.

Närmast kommer Saudiavtalet att diskuteras vid Socialdemokraternas VU på torsdag och fredag.

***Fotnot: *En tidigare felaktig uppgift angående Socialdemokraternas kongressbeslut om att erkänna staten Palestina har korrigerats i artikeln.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons