Annons

”Höjda skatter behövs – för att hindra swexit”

Ge Riksbanken större ansvar för sysselsättningen – och forska mer om hur penningpolitik och finanspolitik samverkar. Det budskapet kommer från ministrarna Magdalena Andersson (S) och Mikael Damberg (S) som vill se ett Sverige med högre skatter för de allra rikaste och stopp för stora vinster i välfärden.

Under strecket
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Efter reklamen visas:
Flyg eller tåg för S?

Magdalena Andersson och Mikael Damberg sitter i den grå soffan i Rosenbad. De två ministrarna känner varandra väl. vilket märks på hur de svarar, eller kanske främst på hur de vågar avbryta varandra.

Socialdemokraterna är sjunde parti ut i SvD:s intervjuserie om hur vi ska leva, bo och arbeta i framtiden.

Mikael Damberg talar om ett Sverige med människor som är nyfikna på framtiden.

– Det är trygga människor som kommer göra att vi väljer en annan väg än den som USA har valt med Donald Trump och som Storbritannien har valt med brexit, säger Damberg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vad är den viktigaste reformen för att nå dit?

– Utbildningspolitik. Att fånga upp alla ungar i grundskolan, ge riktigt bra utbildning av kompetenta och driftiga lärare. Vi måste också prata om kompetens i arbetslivet så att alla klarar av digitaliseringen och automatiseringen, säger han.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Jo, men vilken är reformen?

– Det är att satsa så att skolan har resurserna. Då handlar det om löner, arbetsvillkor och ordning och reda i klassrummen. Det ska också finnas omställningsmöjligheter via komvux, yrkesvux och via universitet och högskolor, säger Magdalena Andersson.

Optimister! Ibland blir jag beskylld för att vara ”optimist-minister”. Det går inte bara bra för Sverige, vi har bäst förutsättningar att utveckla näringslivet med hela den digitala ekonomin, med miljöpolitiken

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Finansminister Magdalena Andersson är ett av Socialdemokraternas fyra vallokomotiv, tillsammans med statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist. Det var också hon som tillsammans med Stefan Löfven presenterade förslaget om en vecka extra ledigt för föräldrar. 

På stora valaffischer syns en bild på Andersson och texten ”Jag vill ha en skola som ger varje barn möjlighet att växa”.

Få tycker annorlunda. Men Socialdemokraterna har tagit ett steg vänsterut i just skolfrågan. Nu går Andersson och Damberg till val på att kraftigt begränsa vinsterna, sätta stopp för nya vinstdrivande skolor och dessutom införa en gemensam antagning till alla skolor.

Det är en kraftig skärpning av retoriken från valet 2014. Då drev Vänsterpartiet frågan stenhårt. Ett vinsttak var V:s krav för att budgetförhandla med S.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet

Mikael Damberg brukar placeras in i högerfalangen inom S, även Andersson bedömas vara något mer höger än vänster. I valet 2018 är de bådas budskap att Sverige inte kan fortsätta ha ett helt unikt och oreglerat system för utbildning.

– Vi ska ha friskolor men det kommer vara högre krav än om du har ett vanligt företag som tillverkar fönster, säger han.

Kritiker mot ett vinsttak menar att vinsterna skulle bli för små, att skolkoncerner skulle lägga ner med stora kostnader för kommuner som behöver ta över skolor.

– De som drivs av en vilja att ge bra undervisning kommer fortsätta verka. De som drivs av en vilja att tjäna snabba pengar kommer söka sig till andra verksamheter. Kommuner får redan i dag ta över skolor som går i konkurs, säger Magdalena Andersson.

Hur stor vinst ska en skolkoncern kunna göra?

– Vi står upp för idén om ett vinsttak men om andra partier vill diskutera andra vägar framåt är vi öppna för det. Det viktiga är att ungarna får den utbildning som de har rätt till och att personalen får bra villkor över tid, säger Mikael Damberg.

Är ni beredda att diskutera kvalitetskrav för att på så sätt begränsa vinsterna?

– Vi är pragmatiska i hur man når det, säger Damberg och Andersson fortsätter:

– Men vi kan heller inte ha någon från Skolinspektionen i varje klassrum. Man ska vara realistiskt i vad man kan nå med krav och inte heller vara naiv för att vinstintresset är ett väldigt stark drivkraft, säger hon.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I finansminister Magdalena Anderssons senaste vårbudget står att ”Den ekonomiska ojämlikheten ska bekämpas med en aktiv fördelningspolitik”. Nyligen föreslog S också en ny bankskatt liksom höjd skatt på kapitalvinster.

– Om tio år hoppas jag att vi har genomfört en skattereform. En del där är att hitta en mer rimlig beskattning mellan arbetsinkomster eller kapitalinkomster, säger hon.

Vi har brinnande högkonjunktur och jättelåg ränta och ingen löneinflation, är det då högkonjunktur?

Magdalena Andersson upprepar sitt budskap om att det inte är fastighetsskatt, förmögenhetsskatt eller arvs- och gåvoskatt som är aktuellt. Inte heller skatten på investeringssparkonton (ISK) är aktuell enligt Andersson.

Men om det då är aktieutdelningar eller lagfarter som står i fokus vill hon inte säga.

Mikael Damberg knyter an till diskussionen i början, om hur Sverige kan välja en annan väg än USA och Storbritannien.

– Frågan är större än en enskild skatt, det handlar om känslan i samhället och om vi bygger samhället ihop, säger han och fortsätter.

– Väljer Sverige en väg där också lågavlönade känner att de på toppen är med och bidrar, då kan man acceptera ett samhälle som är öppet för frihandel.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Några kvarter från Finansdepartementet finns Riksbanken. Samtidigt som politikerna laddar för val pågår också en stor utredning om penningpolitikens framtid – en nyckelfråga där är hur stor hänsyn riksbankscheferna ska ta till växande klyftor och arbetsmarknaden.

Annons
Annons

Vice riksbankschef Henry Ohlsson var aktiv kommunpolitiker för S fram till 1985. Han har sedan i februari röstat för en höjd reporänta. Penningpolitiken kan ge ökande skillnader både i förmögenhet och inkomster men utan att ge fler jobb, argumenterade Ohlsson i en intervju med SvD.

Jag träffade senast igår en person som hade röstat borgerligt men som nu var väldigt bekymrad över att Sverigedemokraterna skulle få ett avgörande inflytande om Ulf Kristersson blir statsminister

Men Ohlsson är i minoritet. Trots att Riksbanken länge har fört en expansiv penningpolitik, med minusränta och stödköp av statsobligationer, är det underliggande inflationstrycket fortfarande inte högt nog för en majoritet i direktionen.

Ni uttalar er inte om den aktuella penningpolitiken. Men om 10 år, styrs Riksbanken då av ett delat mål – inflation och arbetsmarknad?

– Det är en av våra utgångspunkter i utredningen, att förstärka skrivningen om att ta hänsyn till sysselsättningen, säger Magdalena Andersson.

Hon väljer sina ord noga.

– Det gick en våg över västvärlden med tanken att det bästa sättet att få ner inflationen var att separera penningpolitiken och finanspolitiken, säger hon och fortsätter.

– Jag tror att det kommer bli en debatt om hur de båda samverkar och en diskussion bland forskare om hur man kan åstadkomma det bästa av båda världar, säger Magdalena Andersson.

Än en gång fyller Mikael Damberg i.

– När jag läste nationalekonomi var det inte så här som det skulle spelas ut. Det är en ny verklighet. Den är inte bara en svensk riksbanksangelägenhet utan en europeisk och global fråga där Riksbanken har svårt att ta ut en helt egen position, säger han och fortsätter.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet

– Det är klart att det är inte bra att vi lever i ett läge där ingen egentligen tycker att det fungerar som det borde göra, säger han och får medhåll av Andersson.

– Vi har brinnande högkonjunktur och jättelåg ränta och ingen löneinflation, är det då högkonjunktur?, frågar hon retorisk.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet

Om knappt två veckor är det val. Om opinionsmätningarna stämmer är S på väg mot ett rekorddåligt val, i SvD:s senaste Sifo-mätning får partiet 25,9 procent.

Men Mikael Damberg har gott självförtroende.

– Jag känner att Socialdemokratin är på väg att stärkas. Det är kanske kaxigt att säga men jag känner att våra frågor hamnar allt mer på dagordningen, säger han.

– Jag träffade senast igår en person som hade röstat borgerligt men som nu var väldigt bekymrad över att Sverigedemokraterna skulle få ett avgörande inflytande om Ulf Kristersson blir statsminister och därför övervägde att rösta på oss, fortsätter Magdalena Andersson.

Är ni pessimister eller optimister inför framtiden?

– Optimister! Ibland blir jag beskylld för att vara ”optimist-minister”. Det går inte bara bra för Sverige, vi har bäst förutsättningar att utveckla näringslivet med hela den digitala ekonomin, med miljöpolitiken.

– Och ordning och reda i statsfinanserna, utropar Magdalena Andersson.

– Jag skulle önska att fler väljare såg det, men just nu är det ett ganska mörkt klimat i diskussionen, säger Mikael Damberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons