Annons

S: Moderater eldar på en populistisk debatt

Vi är glada över att vi tog ställning för en upphovsrätt som ställer sig både på användarnas och på kulturskaparnas sida, mot de amerikanska nätjättar som samlar på sig stora vinster på upphovsmakarnas bekostnad. Det skriver Jytte Guteland och Marita Ulvskog (S) i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Jytte Guteland och Marita Ulvskog i slutreplik om EU:s nya upphovsrättsdirektiv som röstades igenom i EU-parlamentet i tisdags.

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1

Jytte Guteland och Marita Ulvskog i slutreplik om EU:s nya upphovsrättsdirektiv som röstades igenom i EU-parlamentet i tisdags.

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1
Jytte Guteland och Marita Ulvskog i slutreplik om EU:s nya upphovsrättsdirektiv som röstades igenom i EU-parlamentet i tisdags.
Jytte Guteland och Marita Ulvskog i slutreplik om EU:s nya upphovsrättsdirektiv som röstades igenom i EU-parlamentet i tisdags. Foto: Fredrik Persson/TT

SLUTREPLIK | UPPHOVSRÄTT

Anfall är bästa försvar. Det tycks vara moderaterna Tomas Tobés och Christofer Fjellners strategi i frågan om digital upphovsrätten (SvD debatt 26/3).

Istället för att förklara varför Moderaterna vid nio tillfällen det gångna året informerats om regeringens avsikt att säga ja till förslaget, utan att de reagerat och än mindre protesterat, väljer Tobé och Fjellner att beskriva det som en ”gåta” när vi två socialdemokrater röstar ja till ett rättvist och jämlikt internet.

Moderaterna försöker uppenbarligen, så här några veckor före EU-valet och med sjunkande opinionssiffror, blanda bort korten och elda på en populistisk debatt om vem som röstat hur samt göda missuppfattningar och grova felaktiga påståenden som florerar på nätet.

Annons
Annons

Pinsamt. Frågan om en ny, modern digital upphovsrätt är alldeles för viktig för att slarvas bort i diverse populistiska utspel.

Vi är glada över att vi tog ställning för en upphovsrätt som ställer sig både på användarnas och på kulturskaparnas sida, mot de amerikanska nätjättar som samlar på sig stora vinster på upphovsmakarnas bekostnad.

Genom att rösta för nya upphovsrättsregler har vi tagit ansvar för en bättre balans och skärpt rättighetsinnehavarnas ställning gentemot de stora digitala plattformarna. Det är avgörande för att musiker, låtskrivare, författare och andra kulturskapare och journalister ska kunna försörja sig och få en rättvis ersättning när deras verk sprids digitalt.

För oss har det varit avgörande att förbättra de omdebatterade artiklarna 11 och 13, så att de nu innehåller tydliga försäkringar om hur användares rättigheter ska värnas och dessutom i vissa avseenden stärkas. Ett exempel är att det nu blir möjligt för användare som laddar upp material på stora kommersiella plattformar, att överklaga till oberoende instans om material har plockas ned. Detta lagstöd finns inte idag.

Den lagstiftning vi röstade för har som syfte att stå på kulturarbetarnas och användarnas sida gentemot de stora nätjättarna. De som röstade nej, bör fråga sig hur demokratiskt det är att ett fåtal amerikanska bolag dominerar och styr internet och bör själva bidra till en mer faktabaserad debatt om hur internet ska göras mer demokratiskt.

Jytte Guteland (S)
Europaparlamentariker och ledamot av rättsliga utskottet
Marita Ulvskog (S)
Europaparlamentariker och delegationsledare

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons