Annons

Göran Eriksson:S mörkar ny koldioxidskatt i EU-manifestet

Stefan Löfven och toppkandidaterna Jytte Guteland, Heléne Fritzon och Johan Danielsson presenterade på onsdagen Socialdemokraternas valmanifest.
Stefan Löfven och toppkandidaterna Jytte Guteland, Heléne Fritzon och Johan Danielsson presenterade på onsdagen Socialdemokraternas valmanifest. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Socialdemokraterna säger ja till en koldioxidskatt i EU. Men det är ett kontroversiellt förslag – partiet vill helst inte prata om det och nämner inte ens koldioxidskatten i sitt valmanifest.

Under strecket
Publicerad

Socialdemokraterna har presenterat sitt valmanifest inför EU-valet. Klimatfrågorna är förstås ett av de prioriterade områdena, och partiets EU-parlamentariker Jytte Guteland säger på pressträffen att Socialdemokraterna ska vara det bästa klimatpartiet.

I manifestet finns därför en rad gröna förslag, bland annat att EU ska skärpa sitt klimatmål och minska utsläppen snabbare, och skärpa sanktioner mot företag som inte lever upp till EU:s miljökrav. Och att ”rean på utsläppsrätter till flyget måste upphöra”.

Men det mest radikala S-förslaget nämns inte alls i valmanifestet – Socialdemokraterna är nu i princip positiva till att införa en koldioxidskatt i EU.

”I framtiden absolut”, svarar Jytte Guteland på SvD:s fråga. Men hon understryker samtidigt det inte kommer att bli aktuellt att införa en sådan skatt under kommande mandatperiod.

Det kan förstås vara förklaringen till att Socialdemokraterna inte marknadsför sin nya radikala position i valmanifestet. En annan förklaring kan vara att det är ett kontroversiellt förslag, också inom Socialdemokraterna.

”Huvudprincipen är att beskattningsrätten tillkommer länderna” säger Stefan Löfven på samma pressträff. Det är partiets traditionella position – inget parti gillar ju svenska skatter så mycket som Socialdemokraterna.

Men nu är partiet alltså berett att göra ett undantag. Flera andra svenska partier vill – med olika modeller – att det ska finnas en gemensam koldioxidskatt i EU.

Liberalerna tycker att skatten tas ut på EU-nivå, medan Miljöpartiet anser att EU ska besluta om en miniminivå, men att intäkterna från skatten ska gå till medlemsländerna. Det är den senare modellen som S nu säger ja till.

Att Socialdemokraterna gömmer undan sin nya position kan ju också bero på att man inte vill riskera att förlora röster, i en konflikt med de partier som säger nej.

”Öppnar man för en EU-skatt öppnar man för en flod av EU-skatter” sa KD-ledaren Ebba Busch Thor i riksdagens partiledardebatt i förra veckan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons