Annons

S och SD i granskningskrig: ”Hotar skada demokratin”

Paulo Silva, f d stabschef för MP och Ulrica Schenström, f d statssekreterare och M-debattör.
Paulo Silva, f d stabschef för MP och Ulrica Schenström, f d statssekreterare och M-debattör. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Magnus Liam Karlsson/TT

S släpper rapport om SD:s politik och SD driver sajten lögnfabriken, om S. Under valrörelsen har mycket av partiernas fokus legat på vad andra partier säger eller gör. Nu höjs ett varningens finger för att väljarna skräms bort.

Under strecket
Publicerad

Inför söndagens EU-val slåss Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna om att bli Sveriges största parti. Delvis konkurrerar partierna om samma LO-väljare och från S sida har man målat upp valet som en värderingsval.

På tisdagen höll Socialdemokraterna en pressträff där Margot Wallström, Heléne Fritzon och Lena Hallengren presenterade vad de kallar en granskning av SD:s politik. I rapporten slogs det fast att SD var ett kvinnofientligt parti.

SD lanserade så sent som förra veckan en hemsida kallad lögnfabriken. Där tar partiet upp påståenden som S gör om SD och sätter sedan stämpeln sant eller falskt på dem.

Det är bättre att lägga energi på att utforma sin egen politik och reformutveckling. Jag tycker man ska vara för och inte mot grejer.

Ulrica Schenström, före detta statssekreterare och M-debattör, tror inte att något av partierna i slutändan vinner på att fokusera på varandra.

– Det är bättre att lägga energi på att utforma sin egen politik och reformutveckling. Jag tycker man ska vara för och inte mot grejer.

Det parti som gynnas mest av taktiken tror hon är SD.

Annons
Annons

– De vill nog ha S som sin motpol för att försöka ta någon slags oppositionshuvudroll.

SD har bland annat motiverat sajten lögnfabriken på följande vis:

”Låt er inte påverkas eller luras av översittarattityder och fake news. Att sitta i regeringsställning innebär ett stort ansvar. Man har inte rätt att ljuga eller att förvränga sanningen.”

En som tror att misstänkliggörandet och granskandet av motståndarnas politik kan vara skadligt för demokratin är Paulo Silva, före detta stabschef för Miljöpartiet.

– Jag tycker det har varit ett oerhört negativt kampanjande överlag. Blir det ett väldigt lågt valdeltagande tror jag att man kommer peka på just det. Medborgarna ska rösta och nu vet man inte ens var konfliktlinjerna går.

Det har varit helt kliniskt rent kring seriösa diskussioner och frågorna som de här parlamentarikerna ska förhålla sig till.

Han anser att politikerna har ett enormt ansvar för att bygga upp en valrörelse som inte förvirrar väljarna och där man talar om vad man vill snarare än att sätta tråkiga etiketter på varandra.

– Jag har inte hört någon som pratat om vilka de stora frågorna är som EU-kommissionen skrivit fram och som ska komma upp för omröstning, och positionerna kring det. Det har varit helt kliniskt rent kring seriösa diskussioner och kring frågorna som de här parlamentarikerna ska förhålla sig till.

Anledningen till att så mycket fokus har legat på vad motståndarna säger, gör eller vill tror Paulo Silva har att göra med att konflikter får mer uppmärksamhet i media.

På tisdagens pressträff motiverade Margot Wallström granskningen av SD med att det är viktigt att väljarna får veta vilka politiska krafter det handlar om och att det inte kommit upp tillräckligt i ljuset. Hon refererade även till den senaste tidens rapportering om att SD:s EU-kandidat Peter Lundgren tagit en kvinnlig kollega på brösten mot hennes vilja.

– Efter vad vi läst i tidningarna och det som har utspelats här på sistone så skulle jag säga att det ser ut som att de svenska sverigedemokraterna är av det slaget att det är gubbar som klappar varandra på ryggen och kvinnor på baken.

Även på onsdag planerar S att hålla en pressträff tillsammans med en polske journalisten och aktivisten Robert Kowalski för att presentera ytterligare en ”granskningsrapport” om SD. Robert Kowalski fick sparken från polsk public service efter att partiet Lag och rättvisa kommit till makten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons