Annons

S okänd ägare till lyxbostäder på Östermalm

Socialdemokratiska partiet är okänd ägare till fastighetsbolaget Exerton, som bygger exklusiva bostadsrätter på Karlaplan, kan SvD Näringsliv avslöja. Kampen för hyresrätter drivs som partilinje men som fastighetsägare på Östermalm fokuserar man på att sälja några av Stockholms dyraste objekt.

Under strecket
SvD Näringsliv, Katarina Hugo
Uppdaterad
Publicerad

17 exklusiva bostadsrätter byggs vid Karlaplan 2. Den dyraste lägenheten går för över 34 miljoner kronor. Projektet leds av fastighetsbolaget Exerton som har (S) bland ägarna.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

17 exklusiva bostadsrätter byggs vid Karlaplan 2. Den dyraste lägenheten går för över 34 miljoner kronor. Projektet leds av fastighetsbolaget Exerton som har (S) bland ägarna.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
17 exklusiva bostadsrätter byggs vid Karlaplan 2. Den dyraste lägenheten går för över 34 miljoner kronor. Projektet leds av fastighetsbolaget Exerton som har (S) bland ägarna.
17 exklusiva bostadsrätter byggs vid Karlaplan 2. Den dyraste lägenheten går för över 34 miljoner kronor. Projektet leds av fastighetsbolaget Exerton som har (S) bland ägarna. Foto: Lars Pehrson

Vid Karlaplan, intill Maximteatern, omvandlas just nu det gamla Telegrafhusets kontorslokaler till lyxiga bostadsrätter med prislappar i mångmiljonklassen. Fastigheten är från tidigt 1900-tal och tillhör svensk industri – och telehistoria.

Fastighetsmäklaren Lagerlinds har av fastighetsbolaget Exerton och bostadsutvecklaren Patriam fått i uppdrag att sälja de 17 påkostade bostadsrätterna. Majoriteten av lägenheterna är sålda och klara för inflyttningen under fjärde kvartalet i höst.

I prospekten beskrivs lägenheternas exklusiva inredningskoncept med arkitektur och design på högsta internationella nivå. Men smakar det så kostar det. För en etta på 51 kvadratmeter ligger prislappen på drygt 6 miljoner kronor och för fem rum på drygt 200 kvadratmeter landar priset på över 34 miljoner kronor. Så långt är egentligen ingenting ovanligt. Men studerar man ägarlistan för Exerton hittar man en överraskande ägare – SAP – det Socialdemokratiska arbetarpartiet.

Annons
Annons

– Målet med alla placeringar är att de, med hänsyn till våra etiska riktlinjer, ska kunna ge en bra avkastning på lång sikt, säger Håkan Gestrin Socialdemokraternas presschef till SvD.

Är det en intressekonflikt att partiet är ägare av ett fastighetsbolag som utvecklar lyxiga bostadsrätter när politiken som förs kräver fler hyresrätter?

Detta ska ske inom ramen för fondens etiska riktlinjer, som utgår från ett ansvar för mänskliga rättigheter, etiska frågor och andra hållbarhetsfrågor.

– Placeringskommittén är skild från vårt politiska arbete. Avkastningsfondens investering i Exerton utgör drygt 1 procent av våra placeringar. Vi äger knappt 8 procent av aktieinnehavet, saknar representant i styrelsen och har inget inflytande över bolagets investeringsbeslut.

Det var i fjol som fastighetsbolaget Exerton tillsammans med bostadsutvecklingsbolaget Patriam köpte huset av Telia.

– Det här är ett helt oöverträffat projekt på bostadsmarknaden i Stockholm. Det dyker i princip aldrig upp möjligheter att skapa stora, öppna bostäder med en modern och internationell prägel i Stockholms innerstad, och i synnerhet inte på Östermalm, sa Andreas Holmberg vd på Patriam, i en kommentar till tidningen Fastighetsvärlden när köpet presenterades.

Exerton bildades 2014 med Håkan Bryngelson i spetsen som grundare och ordförande. Bryngelson var under 12 år vd för det statliga fastighetsbolaget Vasakronan. Exerton, som har två fastigheter i Stockholm, ägs av den operativa ledningen och ett begränsat antal svenska institutioner, stiftelser och professionella investerare.

Annons
Annons

Bland Exertons ägare finns alltså Socialdemokratiska arbetarpartiet, SAP. Enligt årsredovisningen äger (S) knappt 8 procent.

Partiet har en placeringskommittée som fattar beslut om hur medlemmarnas pengar ska investeras för att få bästa möjliga avkastning. Kommittéen består av Sten Olsson och Lennart Låftman, tidigare vd för Femte AP-fonden och har även suttit i Telias styrelse.

Har ni andra fastighetsbolag i investeringsportföljen, utöver Exerton?

– Ja, vi har andra fastighetsbolag i investeringsportföljen, säger presschef Håkan Gestrin.

Hur ska ni nå ert avkastningsmål?

Det som det finns behov av är investeringar som är bra för det stora folkflertalet inte för en ekonomisk elit.

– Detta ska ske inom ramen för fondens etiska riktlinjer, som utgår från ett ansvar för mänskliga rättigheter, etiska frågor och andra hållbarhetsfrågor. Fonden ska inte heller placera i företag eller organisationer som bryter mot svensk lag eller mot internationella konventioner, säger han.

Varför har ni som ägare inte jobbat för fler hyresrätter i kvarteret?

– Fler hyresrätter i Stockholm är en viktig fråga för oss. I Stockholm stad har Socialdemokraterna ökat byggtempot och har målet om 40 000 nya bostäder till 2020 där hälften ska vara hyresrätter. Syftet med avkastningsfonden är inte att Socialdemokraterna själva ska driva företag, utan att via långsiktiga investeringar få medel att fortsätta vårt politiska arbete, bland annat för fler hyresrätter, säger Håkan Gestrin.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson är kritisk.

– Det som det finns behov av är investeringar som är bra för det stora folkflertalet inte för en ekonomisk elit. Därför behövs investeringar för att bygga hyresrätter och det vore rimligt att S prioriterade kan man tycka. Hushållens skuldsättning är ett problem och därför bör ränteavdragen trappas ned och tak sättas för hur stora avdrag som får göras, säger Ulla Andersson (V).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons