Annons

S-politiker: EBO-lagen ger okontrollerad invandring

Boel Godner, kommunalråd (S) i Södertälje.
Boel Godner, kommunalråd (S) i Södertälje. Foto: Malin Hoelstad

Skrota rätten för flyktingar att bosätta sig var de vill och ändå behålla dagsersättning eller bidrag. Det kravet lyfter S–kommunalrådet Boel Godner i en intervju i Expressen. Hon styr Södertälje sedan 2011 och är kritisk till migrationspolitiken.

Under strecket
Publicerad

Boel Godner går till hårt angrepp mot lagen om eget boende för asylsökande, ofta kallad EBO-lagen. Den ger asylsökande rätt att ordna eget boende i stället för att bo på de statliga flyktingförläggningarna.

Konsekvenserna för Södertälje har varit smärtsamma, enligt Godner.

– Det är en helt okontrollerad invandring. Man visar bara upp en adress och så drar man i väg. Vi har tagit emot 6 procent av Sveriges flyktingar vissa år och emot 25 procent av alla flyktingar som kommit till Stockholms län. Det är helt absurt, säger hon i intervjun med Expressen.

För Södertälje har det varit omöjligt att styra eller planera flyktingmottagandet. Många nyanlända har valt just Södertälje där det redan finns många flyktingar från samma land.

Från och med den 1 januari nästa år ändras nu EBO–lagen. Det är en del av januariavtalet som slöts mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna i januari förra året.

Ändringen innebär att asylsökande som bosätter sig i vissa områden med socioekonomiska utmaningar inte längre har rätt till dagersättning eller särskilt bidrag.

Med det räcker inte, menar Boel Godner. Hon vill skrota lagen helt, berättar hon för Expressen.

– Detta påverkar Sverige extremt dåligt. Det är viktigt att ett mottagande sker på ett ordnat sätt: att du blir kontrollerad, får lära dig om Sverige och så småningom får en bostad i ett område där barnen kan gå i skolan med många svenska barn. Så blir det inte med EBO-lagen, säger hon till Expressen.

– I stället hamnar man lätt i svarta hyresbostäder i utsatta områden och skuldsätter sig för livet. 

Bland annat pekar hon på en trend hon på nära håll sett i Södertälje: Personer med hyreskontrakt som ”säljer” möjligheten att skriva sig på adressen. I själva verket flyttar man inte in, utan hyr exempelvis in sig i en källare. I april 2018 skrev Länstidningen i Södertälje att 100 personer stod skrivna på en och samma lägenhet i kommunen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons