Annons

S-politiker om vårdkrisen i Stockholm: ”Ovärdigt”

En tredjedel av sjukhusens vårdplatser i Stockholm är just nu stängda och någon snar förbättring väntas inte. Resultatet blir långa väntetider på akutmottagningarna och tusentals uppskjutna behandlingar.

– Det är ovärdigt och ett medvetet val som Alliansen gjort genom att hålla inne med pengar till akutsjukvården, säger Dag Larsson (S).

Publicerad
Foto: TT

SvD kunde i går rapportera att minst 1 200 vårdplatser av sjukhusens totalt 3 400 vårdsängar är ur drift på grund av personalbrist. Dessutom är samtliga fyra IMA-platser stängda på NKS på grund av specialistläkarbrist.

– Då blir det hårdare tryck på intensivvården och det är ytterst ett bevis för hur illa skött sjukvården är i Stockholm. Medan sjukhusen fått uppräkningar på 1,5 procent har kostnaderna för den privata vården fått öka med 5-10 procent. Då får sjukhusledningarna en hopplös uppgift att konkurrera lönemässigt med de privata vårdgivarna, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S).

Han menar att det är ett medvetet val som Alliansen gjort. I stället borde de ge sjukhusen fria händer att göra det som behövs för att få tillräckligt med personal.

Annons

– Vinner vi valet kommer vi ge mer pengar till sjukhusen så att de fungerar som de ska. Pengarna finns ju och personalen också om man bara ger dem en juste arbetsmiljö.

Det ansvariga sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) håller med om att antalet öppna vårdplatser är lägre än önskat vilket inneburit ett högt tryck.

– Samtidigt har vi haft något fler öppna vårdplatser på geriatriken och mer avancerad sjukvård i hemmet för att möta upp. Bemanningen varierar generellt under sommaren och man behöver se vården som en helhet. Akutsjukvården och andra vårdformer ska arbeta tillsammans för att ge alla som behöver en trygg och bra vård, säger hon.

När det gäller den stängda intermediärvårdsavdelningen – IMA - ska patienterna i stället tas om hand inom intensivvården.

– Jag har förtroende för att Karolinska gör sitt bästa för att ge patienterna en så god vård som det bara är möjligt, trots det ansträngda semesterläget, säger Anna Starbrink.

Annons
Annons
Annons

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons