Annons

S pressar majoriteten om vinter-OS

Ingen skattesänkning, kategoriskt nej till ombildningar och tidigare utbyggnad av tunnelbanan. Bakom Socialdemokraternas skuggbudget ”Stockholm för alla” lever även OS-drömmen:

– Vi måste attrahera investeringar som gynnar näringslivet, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

Under strecket
Publicerad
Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholms kommun.
Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholms kommun. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter att kanadensiska Calgary efter en rådgivande folkomröstning lagt ner sina planer på att söka vinter-OS 2026 återstår bara Stockholm och italienska Milano/Cortina d’Ampezzo.

– Men den grönblå majoriteten vill inte ta i OS. Det är en väldigt het potatis. Jag hoppas att fler förstår hur viktigt det är att få in åtta miljarder i kapital. SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) fortsätter driva på processen. Det blir en schism mellan idrottsrörelsen och politiken när man borde gå hand i hand, säger Karin Wanngård.

Oppositionsborgarrådet ser med oro på att man säger nej till stora internationella evenemang.

– Jag kan prata jättemycket att vi fått ner arbetslösheten och försörjningsstödet har aldrig varit så lågt som nu . Men vi måste hela tiden attrahera investeringar som gynnar svenskt näringsliv. Sen är det fantastiskt att ungdomar får se stjärnor och blir peppade att sporta, säger Karin Wanngård, som själv spelade ishockey i Skå IK under uppväxten på Ekerö.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) träffade SOK i förra veckan. Hon hälsar via sin pressavdelning att man tittar på ett underlag, men att ställningstagandet mot OS tills vidare står fast.

Socialdemokraternas väjer i sin skuggbudget för ombildningar:

– Vi vill inte att några hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter. Det behövs inte. Bostadsrätter ska byggas från grunden, jag bor själv i bostadsrätt. HSB uppfanns av socialdemokraterna, säger Karin Wanngård.

S vill även tidigarelägga utbyggnaden av tunnelbanan (Älvsjö-Liljeholmen-Fridhemsplan) och att skattesatsen ska ligga fast.

– Sänkningen med 16 öre motsvarar 440 miljoner kronor. Det ska man ta in med till exempel felparkeringsavgifter. En svag finansiering, säger Karin Wanngård.

1 / 1

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons