X
Annons
X

S-profil: ”C och L har gjort låsningarna så djupa”

En jämlik uppoffring från de två största partierna – är det vad som kan bryta dödläget kring regeringsfrågan? När två tunga partiveteraner får resonera om hur knutarna kan lösas ser de helt olika vägar framåt.

Läs mer om Kampen om regeringsmakten
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Oavsett från vilken horisont man betraktar svensk politik i allhelgonahelgen tycks det låsta läget vara intakt.

En pressträff med talmannen Andreas Norlén är aviserad till måndag. Han ska då tala om "kommande steg i arbetet med regeringsbildningen", efter att under veckan som gått hållit gruppsamtal med företrädare för fyra tänkbara regeringsalternativ.

Detta efter att Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) har haft varsitt sonderingsuppdrag, som inte gett något konkret .

Annons
X

Utvecklingen är inte överraskande, säger S-veteranen Lena Hjelm-Wallén, som haft flera statsrådsposter genom åren, däribland rollen som vice statsminister mellan 1995 och 2002.

Lena Hjelm-Wallén, S-veteran. Foto: TT

– Man borde ha sett det här innan valet, att C och L skulle få nyckeln. Men deras ståndpunkter – att inte ge SD något inflytande eller att regera med Stefan Löfven – har gjort låsningarna så djupa. Annie Lööf och Jan Björklund kommer att få bita i det sura äpplet på det ena eller andra sättet, säger hon till SvD.

Bengt Westerberg, som var partiledare för dåvarande Folkpartiet mellan 1983 och 1995, ser en annan lösning:

– Jag tycker att de två största partierna, S och M, i det här svåra läget borde ta ansvar och bilda regeringen. Då skulle båda parter begå ett brott mot avgivna löften som en jämlik uppoffring, säger Westerberg.

Han utvecklar konsekvensen av brutna löften:

– Så blir det inte när L och C uppmanas byta sida eller acceptera inflytande från SD – brottet blir så att säga ensidigt. Jag förstår att S och M vill ha det så. De får som de vill. Jag skulle inte rekommendera L någon av vägarna. Båda valen skulle medföra enorma risker för ett parti som bara har drygt fem procents stöd, säger Bengt Westerberg.

Lena Hjelm-Wallén uttrycker å sin sida viss irritation över partiledarnas agerande.

– I rent sakpolitiska sakfrågor går det uppenbarligen att göra upp. Men det är desto svårare med strategiska ställningstaganden. Hur landet ska styras tycks vara underordnat, säger hon.

Bengt Westerberg. Foto: TT

Bengt Westerberg konstaterar att talmannen Andreas Norlén inte hade med en S+M-regering i sina inledande förslag:

– De två skulle få en god exponering och synas i politiken. Om däremot L gick över och bildade regering med S skulle de kanske få tre ministerposter på sin höjd. Och inte särskilt betydelsefulla sådana. Man skulle få ta ansvar för helheten, men inte synas, säger han.

Bengt Westerberg har noterat S-ledaren Stefan Löfvens återkommande tal om att bryta blockpolitiken:

– Han säger att blockpolitiken är död. Men i nästa andetag tillägger han att vi är störst, konstaterar Bengt Westerberg.

Snart två månader har förflutit sedan valet.

– Det är naturligt att talmannen snart pekar ut en statsministerkandidat för en omröstning i riksdagen. Han känner säkert pressen. Han måste gå vidare. Sen kan det gå snabbare med nästa omröstning om så behövs, säger Lena Hjelm-Wallén, som anser att förmågan att kompromissa varit något av socialdemokratins adelsmärke:

– Det var bara efter valet 1968 som vi hade egen majoritet. Alla andra år har vi vant oss att kompromissa i riksdagen, säger Hjelm-Wallén, som själv tog plats i riksdagen för första gången just 1968.

Statsvetaren Jonas Hinnfors liknar dödläget i svensk politik vid brexituppgörelsen:

– Löser man något är det hela tiden något annat som sätter stopp. Man har extremt lite att falla tillbaka på i det här förhandlingsläget, säger han.

Har du noterat någon öppning?

– Det skulle i så fall vara när Kristersson sa att han kunde tänka sig att bilda regering bara med KD och att Jan Björklund nämnde Annie Lööf som statsministerkandidat sedan Stefan Löfven kastat in handduken, säger Jonas Hinnfors.

S+M?

– Det är möjligt att en konstitutionell kris skulle driva dem i armarna på varandra, men där är vi ännu inte, säger Jonas Hinnfors, som ändå påminner om Decemberöverenskommelsen (27 december 2014).

– Den föregicks av diskreta förhandlingar när vi förberedde oss på extra val. Den här gången känns det som om alla partier är rädda för ett extra val, SD kanske undantaget, tillägger han.

Efter reklamen visas:
Mellan Raderna – Talmannen
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 3

Lena Hjelm-Wallén, S-veteran.

Foto: TT Bild 2 av 3

Bengt Westerberg.

Foto: TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X