Annons

S-profiler om Shekarabis utspel: ”Ingen sekt”

Ardalan Shekarabi (S), civilminister.
Ardalan Shekarabi (S), civilminister. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Okonventionellt – men ett tecken på öppenhet inom partiet. Så lyder några S-röster om civilminister Ardalan Shekarabis Facebookinlägg om en stramare invandringspolitik.

– I ett stort parti är det bra att han kliver fram med sin åsikt. Annars vore det en sekt, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

Under strecket
Publicerad

I det uppmärksammade inlägget på Facebook lägger S-ministern Ardalan Shekarabi fram ett åtgärdspaket om nio punkter, som han själv definierar som ”djärva steg” för att lösa samhällsproblemen.

”Ska vi klara av integrationen kan vi inte ha en stor invandring under överskådlig tid. Vi behöver föra en hållbar migrationspolitik och hålla mottagandet av nyanlända på låga nivåer”, skriver civilministern bland annat.

Ulf Bjereld, statsvetare och även adjungerad medlem av Socialdemokraternas verkställande utskott, konstaterar att sociala medier gett politiker en plattform som inte fanns tidigare.

– Man talar direkt till väljare och ger sin egen bild, säger han.

Samtidigt ser statsvetaren en distinktion:

– Anslaget i texten är att Shekarabi skriver det här som socialdemokrat, inte som minister. Underförstått att det här inte är regeringspolitiken, säger Ulf Bjereld.

Statsvetaren förespråkar öppenhet i familjen och säger att det annars vore ”en sekt”. Han håller dock inte med Shekarabi i sak:

– Nej, det är ett signalspel som ligger en bit från mina grundvärderingar. Men det är bra att han tar steget fram med sin åsikt, säger Ulf Bjereld.

Annons
Annons

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och samhällsdebattör, tolkar Shekarabis inlägg som att civilministern vill understryka att S regerar i ett samarbete som gör att man tvingas genomföra en politik som man inte alltid gillar.

– Shekarabi vill visa att partiet lever genom den här, låt oss säga, danska linjen, säger Stig-Björn Ljunggren.

Statsvetaren beskriver Shekarabi som en fullblodspolitiker som agerar medvetet kring sin politiska roll och ambition – och som inte skulle behöva någon hjälp om han skulle aspirera på en partiledarpost längre fram.

– Studera olika politikers reseschema, där hittar man ett mönster. Ju mer man reser, desto mer kandiderar man. Jag begär inte att Shekarabi ska lära sig namnet på 150 kommunalråd som Göran Persson kunde. Men att han skrev det här med utgångspunkt från ett besök i Kronobergs län förstärker hans profil.

Hur tar Stefan Löfven emot inlägget?

– Jag tror att Löfven visste om det på förhand, säger Stig-Björn Ljunggren.

Lars Stjernkvist (S) är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han var partisekreterare 2003 när Göran Persson förde vidare farhågorna om ”social turism” från en utredning.

– Jag gjorde en intervju med SvD efter uttalandet och uttryckte mig lite annorlunda. Det blev rubrik om en spricka i partiet. Persson blev orolig och sa att ska vi verkligen polemisera mot varandra så här? berättar Lars Stjernkvist.

Som SvD berättat har Stjernkvist fått i uppdrag av Tankesmedjan Tiden att ta fram en framtida migrationspolitik för Socialdemokraterna där volymfrågan är central.

Han berömmer nu Shekarabis inlägg:

– Det var okonventionellt, men välkommet. Det är bra att politiker tänker högt. Samhällsproblemen är komplexa och kräver resonemang om vad vi behöver göra. Det finns inget givet facit. Vår praktiska politik har också pendlat när det gäller migration, säger Lars Stjernkvist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons