Annons

Ministern: Vi accepterar inte moralpoliser

”Vi kan aldrig acceptera att det finns moralpoliser i vissa stadsdelar”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SvD.
”Vi kan aldrig acceptera att det finns moralpoliser i vissa stadsdelar”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SvD. Foto: Lars Pehrson

Vänstern har svikit kvinnorna som utsätts för hedersbrott, menar SSU:s ordförande. Nu vill ledande S-politiker se hårdare straff och en särskild brottsrubricering.

– Det är ett viktigt steg i att erkänna hedersförtryck som samhällsproblem, säger Magdalena Andersson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SSU:s ordförande Philip Botström vill att Socialdemokraterna skärper tonen i hedersfrågan:

– Vi vill se en särskild rubricering för hedersbrott som ska ligga till grund för hårdare straff. Regeringen håller på att utreda, men man har ännu inte kommit med något konkret förslag.

Det skulle alltså bli hårdare straff om en man slår en kvinna på grund av hedersrelaterade problem än av andra anledningar?

– Vi har särlagstiftning mot andra utsatta grupper. Mot till exempel hbtq-personer eller om det finns rasistiska förtecken. Då dömer vi hårdare redan i dag. Det vore inte konstigt att utöka det till hedersrelaterat våld, säger Philip Botström.

Också finansminister Magdalena Andersson (S) ser framför sig en skärpning i hur partiet ser på hedersförtryck och hedersvåld.

– Vi kan aldrig acceptera att det finns moralpoliser i vissa stadsdelar som har synpunkter på hur kvinnor och flickor klär sig och vilka beslut de tar om sina liv. Socialdemokraterna har inte tagit det här på tillräckligt stort allvar.

Är det en bra idé med hårdare straff för hedersbrott?

Annons
Annons

– Ja, det är ett viktigt steg. Här finns ingen kompromissmån. Sverige är ett av världens mest jämställda länder, vi är inte beredda att ta ett enda steg tillbaka, säger Magdalena Andersson.

Den politiska debatten om hedersförtryck är infekterad, och har orsakat öppna partiinterna bråk i riksdagen de senaste åren. Tydligaste exemplet är kanske hos Vänsterpartiet. Förenklat handlar det om att riksdagsledamoten Amineh Khakabaveh har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete mot hedersförtryck, samtidigt som andra ledande vänsterpartister uttalat sig kritiskt mot arbetet. Till exempel har partisekreteraren Aron Etzler svarat med att hedersförtryck inte kan härledas till en särskild religion eller kultur.

Konflikten har fått oppositionen att dra slutsatsen att Vänsterpartiet inte vågar ta itu med det hedersrelaterade våldet, på grund av rädsla för att framstå som rasistiska. Något vänsterpartister ofta förnekar. Riksdagsledamoten Maj Karlsson är Vänsterpartiets talesperson i frågan om mäns våld mot kvinnor.

– Om man säger att inom en viss religion gör man på ett visst sätt och stirrar sig blind på det, är faran stor att man missar alla kvinnor och män som drabbas i andra grupper. Man kommer inte åt våldet. Men vi måste självklart se att hedersvåld skiljer sig åt på många sätt. Det är jag inte det minsta rädd för att se eller uttala, säger hon.

Hon ser en fara med att den politiska debatten har handlat så mycket om att vänstern inte ser det hedersrelaterade våldet.

– Ingen som arbetar aktivt kan säga att vi som parti inte drivit frågorna om mäns våld mot kvinnor allra mest. Men det finns starka rasistiska krafter som vill att det ska vara utlandsfödda män vi pratar om, och en särskild religion. Efter #metoo-rörelsen i höstas står det klart att det här är ett genomgripande problem i hela samhället, säger Maj Karlsson.

Vänsterpartiet vill bland annat upprätta en haverikommission för varje dödsfall, också då det kan se ut som självmord och när ett mord sker utomlands.

– Det krävs mycket större kunskap hos till exempel polisen om det kollektiva i den här typen av brott. Men det är viktigt att vi arbetar med skolor och socialtjänst. Nu lutar debatten mycket åt hårdare straff, men då har det ju redan gått för långt. Vi vill förhindra att brott sker, säger Maj Karlsson.

SSU:s ordförande Philip Botström tycker att Socialdemokraterna har förbisett hedersförtryck som samhällsproblem i Sverige.

– Det är ett svek från hela det politiska etablissemanget, men den politiska vänstern är kanske dem som bär det största ansvaret och Socialdemokratin går heller inte fri från ansvar. Det har skett alldeles för lite och det behöver ske mycket mer, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons