Annons

”S resultat i skolan talar för sig själva”

Slutreplik från Lotta Edholm (L).
Slutreplik från Lotta Edholm (L). Foto: Lieselotte van der Meijs
Publicerad

SLUTREPLIK | SKOLAN

Det är bra om fler håller med oss liberaler om att kunskap är avgörande för att möjliggöra klassresor. Utan goda kunskaper om hur världen fungerar blir det nästintill omöjligt för den som kommer från ett hem utan bildningstradition att göra en klassresa och själv forma livet som vuxen.

Men tyvärr är det en skola utan fokus på kunskap som Socialdemokraterna har förordat i decennier. Under socialdemokratins långa maktinnehav i Sverige försköts skolans roll till att bli mer av en social institution, där elever skulle söka ”sin egen” kunskap och där lärarens roll inte var att lära ut utan att agera coach. Resultaten störtdök och elevernas kunskaper försämrades. Det är en utveckling som Liberalerna arbetar för att vända, och efter Liberalernas och Alliansens kunskapsreformer 2006–2014 ser vi hur svenska elever klarar sig bättre i internationella mätningar, även om mycket återstår.

I valrörelsen ser vi dock hur Socialdemokraternas bild av skolan lever kvar. På partiets valaffischer står det ”Fler vuxna i skolan”. Inte lärare – utan ”vuxna”. Vi liberaler vill återupprätta läraryrket, för det är bara med hjälp av skickliga lärare som har tid ägna sig åt undervisning som fler elever kan lyckas. Det kräver prioriteringar som Socialdemokraterna inte har gjort.

Annons

I Göteborg och Malmö har S ansvarat för skolan i 24 år. Resultaten talar för sig själva. I båda städerna gick mer än var fjärde elev ut nian utan gymnasiebehörighet förra året. Skolinspektionen har riktat förödande kritik mot dessa båda S-skyltfönster.

Arbetarklassens barn, i synnerhet pojkar, är de som förlorar mest om skolan inte är bra. I Stockholm ser vi hur allt fler pojkar har hamnat efter. Att få bukt med stökiga och högljudda klassrum och införa studiero, tidiga kunskapsuppföljningar och tydliga kunskapskrav är nödvändigt för att alla elever ska lyckas.

Det finns bara ett parti för den som sätter skolan först, och det är Liberalerna.

Lotta Edholm (L)
oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholm

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons