Annons

S: ”SD låtsas att de är emot utförsäkringarna”

Fredrik Lundh Sammeli.
Fredrik Lundh Sammeli. Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
Publicerad

REPLIK | SJUKFÖRSÄKRINGEN

Vi ska ha en sjukförsäkring vi kan lita på. Som ger ekonomisk trygghet och ett stöd på vägen tillbaka till hälsa och arbete.

Därför är det viktigt och glädjande att regeringen Löfven avskaffade den stupstock i sjukförsäkringen som den förra M-regeringen införde, där svårt cancersjuka människor tvingades arbeta. Det går inte att ha en bortre tidsgräns som gör sjuka människor friska.

Också rehabiliteringen har förstärkts under den S-ledda regeringen. Arbetsgivare har nu skyldighet att upprätta en rehabiliteringsplan för återgång till arbete inom 30 dagar. Tryggheten i försäkringen har förbättrats genom stopp för retroaktiva beslut i sjukpenningen. Sedan den 1 juli i år har taket i sjukpenningen höjts och från och med 1 januari nästa år ersätts karensdagen med ett karensavdrag. En ny arbetsmiljöstrategi har lanserats och 40 miljoner har tillskjutits för forskning om medicinska rehabiliteringsinsatsers effekt på återgång i arbete.

Detta är bara några exempel på vilka viktiga steg som tagits.

Nu försöker SD ge sken av att de värnar sjukförsäkringen, trots att det går helt emot hur de faktiskt agerat under mandatperioden.

I sin debattartikel på SvD Debatt 29/7 låtsas sverigedemokraterna Julia Kronlid och Linus Bylund som om de också är mot utförsäkringarna. Detta trots att de så sent som i december 2017 gick samman med Alliansen i riksdagen och krävde att stupstocken skulle återinföras.

Det är inte att värna sjukförsäkringen och de som behöver den.

SD har också varit tydliga med att de vill göra Ulf Kristersson (M) till statsminister. Med den högergir som såväl M som SD gjort kan vi knappast räkna med att en M/SD-regering skulle vara bättre än den M-regering vars utförsäkringsexperiment gick ut över de svagaste i samhället.

En fortsatt S-ledd regering är det bästa värnet mot den högerpolitik som M och SD förespråkar, som slår mot de svagaste, och ger de bästa förutsättningarna för en fungerande och trygg sjukförsäkring som hjälper människor att komma tillbaka till hälsa och arbete.

Fredrik Lundh Sammeli (S)
ordförande för riksdagens socialförsäkringsutskott

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons