Annons

S som i sotdöd eller sammanhållning

PODD | 4 december. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras opinionsläget i allmänhet och vad som händer med socialdemokratin i synnerhet. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras opinionsläget i allmänhet och vad som händer med socialdemokratin i synnerhet.

Häromdagen landade SCB:s partisympatiundersökning som visar valresultatet om det skulle vara riksdagsval i november 2019. Enligt den skulle Socialdemokraterna få 26,3 ± 0,8 procent. På andra plats ligger Sverigedemokraterna: 22,6 ± 0,7 procent och på tredje plats Moderaterna 18,3 ± 0,8 procent.

Men i Aftonbladet/Demoskops mätning för ett par veckor sedan blev, första gången sedan mätningarna inleddes, SD, största parti. Vore det val i dag skulle partiet få 24,0 procent, en ny rekordsiffra och en mycket kraftigt ökning sedan valet förra året. Socialdemokraterna får bara stöd av 22,2 procent – den lägsta siffran någonsin i en Demoskopmätning.

Vad betyder det här? Är det slutet för Sverige som ett socialdemokratiskt land och ett socialdemokratiskt folk? Och vad händer med socialdemokratins självbild om Demoskops mätning skulle bli nästa valresultat?

Ledarsidans Tove Lifvendahl diskuterar med Stig-Björn Ljunggren, S-lutande statsvetare, Lena Josefsson, ordförande för S-kvinnor i Stockholms stad och Ingvar Persson, ledarskribent i Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons