Annons

Hugo Selling:Socialdemokraterna straffar välskötta kommuner

Det kommunala utjämningssystemet går främst till storstäder som Malmö och Göteborg på bekostnad av välskötta kommuner.
Det kommunala utjämningssystemet går främst till storstäder som Malmö och Göteborg på bekostnad av välskötta kommuner. Foto: Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

I veckan har några av detaljerna från utredningen med syfte att se över kostnadsutjämningen för kommuner och landsting läckt ut. Regeringens utredare, Håkan Sörman, föreslår att så kallade “rikare kommuners” invånare ska betala ännu mer till “fattigare kommuner”.

Något som föranlett utredningen är de kostnader som flera kommuner ådragit sig efter att de har tagit emot stora volymer flyktingar. Vilket, efter att de statliga stöden sinat, visat sig vara dyrt för kommunerna. Att ta emot flyktingar innebär stora offentliga kostnader i form av skol- och vårdplatser men även i form av försörjningsstöd och anvisning av bostäder eftersom det stora flertalet inte lyckats etablera sig på arbetsmarknaden.

Genom sin tvingande effekt är det legitimt att benämna utjämningssystemet som en indirekt skatt. Det är lättare att finansiera offentliga utgiftsökningar genom att tvinga kommunerna att omfördela än att själv öka skattetrycket eller låta det berörda kommunalrådet ta ansvar för sin politik.

Regeringen smyghöjer skatten i flera kommuner och landsting och hoppas komma undan med det i valrörelsen.

Annons
Annons

I SVT:s rapportering om det nya förslaget lyftes små glesbygdskommuner som Lessebo, Högsby och Bjurholm fram som de stora vinnarna av reformen. Men de absolut största mottagarna är några av Sveriges största städer: Malmö, Göteborg och Norrköping. Tillsammans med Eskilstuna och Botkyrka får de mer än alla glesbygdskommuner tillsammans. Det är folkrika städer med utvecklad infrastruktur och närhet till storstadsregioner. Där finns alla förutsättningar för att vara en framgångsrik kommun.

Men höga skatter, korruption och oansvariga politiker som prioriterat prestigeprojekt som arenor, simhallar och annat framför välfärdens kärna har skapat ett bidragsberoende. Utjämningsskatten möjliggör slösaktighet och ansvarslöshet hos politiker på bekostnad av skattebetalarna i en välskött kommun. Politikerna undkommer ansvar eftersom att notan skickas till andra.

Ungefär en fjärdedel av Malmö stads kostnader bärs upp av det kommunala utjämningssystemet. Spegelvänt äter systemet upp runt en fjärdedel av budgetutrymmet i kommuner som Solna, Lidingö och Täby och ytterligare ett dussintal nettogivare. Även om dessa kommuner önskade att effektivisera och sänka skatten ytterligare hade det varit svårt när de måste finansiera Malmös olika projekt. Med det nya förslaget skulle bördan för dessa kommuner bli ännu tyngre och Stockholms läns landsting skulle exempelvis behöva betala ytterligare 1,4 miljarder kronor årligen till andra landsting.

Problemet med utjämningssystemet är att det tar bort incitamenten för effektivisering och låser in kommuner i dåliga strukturer. I dag lönar det sig alldeles för lite för en kommun som Malmö att genomföra reformer som får medborgarna att gå från försörjningsstöd till arbete. Utjämningssystemet ersätter nämligen kommuner för bortfallna skatteintäkter om en medborgare går på bidrag. Det enda sättet för en kommun att öka sina intäkter blir då att höja skatten.

Utredningen beställdes av regeringen redan i november 2016 och skulle egentligen ha redovisats senast den 1 juni i år. Men utredningen har av någon anledning blivit försenad. Måhända kan det ha något att göra med att det är valår. Regeringen har redan blivit ertappad med att presentera känsliga rapporter på söndagar med syfte att försöka begrava dem inför den stundande valrörelsen. Att frågan om tvingande omfördelning är känslig för Socialdemokraterna är uppenbart. Regeringen smyghöjer skatten i flera kommuner och landsting och hoppas komma undan med det i valrörelsen. Men det är inte enbart deras S-kommunalråd som får hantera konsekvenserna av partiets politik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons