Annons

S-striden i Göteborg: ”Besvärlig position”

Vad handlar det om, bråket inom Socialdemokraterna i Göteborg? SvD reder ut turerna i den interna konflikten som även fått S-ledaren Stefan Löfven att reagera.

Under strecket
Publicerad

Ann-Sofie Hermansson (S).

Foto: Thomas Johansson/TTBild 1 av 1

1 / 3

Vad har hänt?

Ann-Sofie Hermansson (S).
Ann-Sofie Hermansson (S). Foto: Thomas Johansson/TT

Distriktsstyrelsen för Socialdemokraterna i Göteborg krävde den 11 februari att Ann-Sofie Hermansson skulle avgå som gruppledare i kommunfullmäktige. Beskedet föranleddes av att Shahbaz Khan, den 9 februari på Facebook, meddelade att han skulle lämna sitt uppdrag som kommunalråd.

Ann-Sofie Hermansson tillbakavisade till en början alla krav på sin avgång och påtalade att hon var vald av distriktskongressen.

En stor majoritet i S fullmäktigegrupp röstade för att avsätta Hermansson som gruppledare i fullmäktige. Hon valde dock att stanna kvar på posten som gruppledare i kommunstyrelsen och efterlyste en förtroendeomröstning under den extra distriktskongressen den 3 mars.

Den 14 februari meddelade distriktsstyrelsens ordförande, Anna Johansson, att hon kommer att avgå på den ordinarie partikongressen i april. Hon uppger att det varit planerat sedan en tid tillbaka men att hon hållit inne med beskedet på grund av turbulensen inom partiet. Nu kände hon sig till slut manad att berätta ändå.

Annons
Annons

Anna Johansson (S).

Foto: Thomas Johansson/TTBild 1 av 1

2 / 3

Vad ligger bakom stridigheterna?

Anna Johansson (S).
Anna Johansson (S). Foto: Thomas Johansson/TT

När distriktsstyrelsen, med ordförande Anna Johansson i spetsen, gick ut med sitt avgångskrav motiverades det med att de under en längre tid fått signaler om att arbetsmiljön i Stadshuset inte fungerade.

Distriktsstyrelsen ansåg även att samarbetet med Ann-Sofie Hermansson brustit och att hon underlåtit att informera om flera beslut. Även misslyckandet med att bilda samarbeten med andra partier efter valet uppgavs vara en av orsakerna.

Folke Johansson, professor i emeritus i statsvetenskap, säger att det till stor del är en maktstrid mellan Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson som pågår.

– Sedan är det så att de har lite olika riktningar. Ann-Sofie Hermansson är mer benägen att gå mot den mot borgerliga sidan, medan Anna Johansson är mer benägen att gå vänsterut.

Enligt SR menar Ann-Sofie Hermansson att konflikten beror på att hon har drivit frågor om hedersförtryck och extremism. Anklagelserna om bristande ledarskap används enligt henne som en förevändning för att få bort henne.

Annons
Annons

Jonas Hinnfors, statsvetare.

Foto: Göteborgs Universitet / TT Bild 1 av 1

3 / 3

Vad händer härnäst?

Jonas Hinnfors, statsvetare.
Jonas Hinnfors, statsvetare. Foto: Göteborgs Universitet / TT

Under den extrainsatta distriktskongressen avgörs om Ann-Sofie Hermansson får fortsatt förtroende som gruppledare för kommunstyrelsen.

Statsvetaren Jonas Hinnfors framhäver att oavsett hur det slutar så väntar en tid för partiet där man behöver reda ut de frågor som lett fram till det här.

– Ska partiet försöka hålla kvar samarbetet med de rödgröna? Det knakade redan innan valet. Men man har heller inte lyckats bygga broar till andra partier. Och har man olika syn i frågor som hederskultur eller hade man bara enats om en annan prioriteringsordning i valet, säger Jonas Hinnfors.

På den ordinarie partikongressen i april ska sedan en ersättare för Anna Johansson väljas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons