Annons

S: Ökad samhällsoro bakom opinionstappet

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad (S).
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad (S). Foto: Filip Erlind/TT

När polisen har gjort sitt jobb, kommer opinionen att svänga till Socialdemokraternas fördel. Det menar Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad efter de dystra Sifo-siffrorna.

Under strecket
Publicerad

Sverigedemokraterna ligger på 23 procent och Socialdemokraterna på 24,4 procent i SvD/Sifo för november – men utan att det går att statistiskt fastställa vilket parti som egentligen är Sveriges största.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad tror att partiets låga opinionssiffror beror dels på människors oro över samhällsutvecklingen, dels på att partiet betalar ett pris för regeringsansvaret att ”fatta en del tuffa beslut”.

Hur mycket av opinionsfallet beror på kriminalitet respektive på skattesänkningarna för höginkomsttagare?

– Människor lever ju mitt i livet här och nu, så allt hänger ihop. Klart att man känner oro över skjutningar och sprängningar. Människor vill se ett starkare samhälle, säger Lena Rådström Baastad.

Hon betonar att Socialdemokraterna vill prioritera åtgärder för att ”ta tillbaka kontrollen” genom ”fler poliser på gatorna och mer personal i skolorna”.

På frågan om en samhällsutveckling inte är ett långsamt förlopp som kanske nu också skapar långvariga opinionsförändringar, säger Lena Rådström Baastad att samhällsutvecklingen ”över tid har varit sådan att människor upplever oro”.

Annons
Annons

– Men det jag tror att politiken behöver fokusera på nu är inte opinionssiffror utan på att människor skjuts ihjäl på öppen gata och att vi måste se till att återuppbygga det starka samhället. Detta kommer att vara regeringens fokus.

Hur ser du på nivån 24,4 procent för S i SvD/Sifo?

– Det är alltid tufft när vi ligger lågt i opinionen, men vi har gjort det förr också. Under Reinfeldt var Moderaterna i vissa mätningar större än eller likstora med S.

Lena Rådström Baastad hävdar att opinionen kan vändas. Hon pekar på att pensionärerna får något högre pensioner nästa år, samt att polisens ”Operation Rimfrost” ska skapa ordning i Malmö på sex månader.

– Det är ett exceptionellt läge med stora åtgärder, säger Lena Rådström Baastad.

Hon säger vidare att det inte är något nytt eller förvånande att ”Sverigedemokraterna skyller alla problem på invandring”.

– Det viktigaste nu är att vi har en situation i Sverige där jag och en stor mängd människor är oroliga över att människor skjuts ihjäl på öppen gata och att bomber sprängs. Då handlar det om att samhället behöver ta tillbaka kontrollen.

Enligt Lena Rådström Baastad har S räknat med att tillfälligt sjunka i opinionsmätningarna, men också med att komma tillbaka i god tid före valet 2022.

– Det är valdagen som räknas, säger Lena Rådström Baastad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons