Annons

S-topp hyllar Shekarabis ”djärva” migrationsutspel

Har Ardalan Shekarabi lanserat ett program för sin kampanj för att bli partiledare?
Har Ardalan Shekarabi lanserat ett program för sin kampanj för att bli partiledare? Foto: Björn Lindahl

Civilminister Ardalan Shekarabis (S) inlägg på Facebook är nytt kapitel i Socialdemokraternas hållning i migrationsfrågan, det menar Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson:

– Jag tycker att det är befriande att höra en väldigt tydlig åsikt.

Under strecket
Publicerad

Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ardalan Shekarabis Facebooksida.

Foto: Facebook

Civilminister Ardalan Shekarabi inleder ett inlägg på Facebook med att han skriver ”som socialdemokrat”. Posten, som väckt en del uppmärksamhet i sociala medier, är en punktlista med nio delar om vad Shekarabi vill göra med samhället.

Personer med god insyn i socialdemokratin som SvD talat med ser inlägget som en programförklaring för Ardalan Shekarabis kampanj för att, när det blir aktuellt, försöka ta över som partiordförande efter Stefan Löfven.

Men det är också ett inlägg i en pågående debatt om vart partiet är på väg med sin migrationspolitik. Shekarabi skriver att den ”extrema segregationen” är ett hot mot sammanhållningen och vill skapa en ”inkluderande nationell identitet”.

”De senaste decenniernas kombination av växande klyftor, stor invandring och skev fördelning av mottagandet mellan landets kommuner, avreglering och marknadsanpassning av skol-, välfärds- och bostadspolitiken, nedmontering av gemenskapsskapande institutioner som enhetsskola och värnplikt och framväxten av segregerande religiösa friskolor har skapat ett allvarligt läge i vårt land”, skriver Shekarabi.

Annons
Annons

Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han kallar sedan sina förslag för ”djärva steg”.

”Vi behöver föra en hållbar migrationspolitik och hålla mottagandet av nyanlända på låga nivåer”, skriver Shekarabi.

”En fantastisk socialdemokrat” kommenterade snabbt Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna, som gjort sig ett namn genom att tala om behovet av en strikt invandringspolitik ända sedan 2015.

Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson.
Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jimmy Jansson med flera tolkar en nytt tonläge i inlägget.

– Det rör på sig i partiet, säger han och lägger till:

– Jag tycker att det är befriande att höra en väldigt tydlig åsikt från en väldigt profilerad socialdemokrat och en åsikt som ligger väl i linje med den uppfattning som jag haft under lång tid.

Jimmy Jansson vill se en socialdemokrati som inte ”lämnar walk over” i migrationsfrågorna.

– Nu får vi en diskussion som bottnar i att vi ser en tilltagande ojämlikhet. Nu börjar ändå detta stora tunga parti att reagera. Det tar lite tid att flytta på en oljetanker.

Jimmy Jansson menar att han ser på kommentarer till Shekarabis inlägg att det finns en ”enorm vilja att missförstå” när man talar om migrationen.

– Det handlar dels om de som säger att ett visst parti sagt så här hela tiden, dels om att man är snudd på nazist för att man tycker så här.

Jimmy Jansson menar att det gäller att börja erkänna att det finns begränsningar i hur många människor utan utbildning som Sverige kan ta emot. Finland och Norge är förebilder.

Annons
Annons

Ardalan Shekarabis Facebooksida.

Foto: Facebook

– Man måste erkänna att om Sverige tar emot för många människor under en kort tidsperiod blir det stopp i maskinen. Att erkänna problematiken betyder inte att man plötsligt vill bygga koncentrationsläger.

Ardalan Shekarabis Facebooksida.
Ardalan Shekarabis Facebooksida. Foto: Facebook

Shekarabis inlägg kommer i en tid då den interna debatten om migrations- och integrationsfrågan pågår för fullt i partiet. SSU klubbade tuffare skrivningar om migrationspolitiken på sin kongress i augusti och Tankesmedjan Tiden har gett Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist i uppdrag att ta fram en framtida migrationspolitik för Socialdemokraterna där volymfrågan är central.

Dessutom har socialdemokraterna Irene Wennemo, tidigare statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, och LO-ekonomen Torbjörn Hållö, i närtid skrivit om hur S förlorat arbetarväljarna.

Wennemo menar i tidskriften Kvartal att anti-SD-kampanjandet var ett misstag och pekar på Danmark där S växt genom att säga sig kunna samarbeta med Dansk Folkeparti och samtidigt bedriva vänsterpolitik. Även Hållö pekar på Danmark och vill att S-ledningen ska komma med ett nytt budskap till arbetarväljarna: ”Det var inte ni som lämnade oss, det var vi som lämnade er.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons