Annons

S-toppen: ”Det ligger något i kritiken”

Lena Rådström Baastad är partisekreterare i Socialdemokraterna.
Lena Rådström Baastad är partisekreterare i Socialdemokraterna. Foto: Tomas Oneborg

Det blåser kallt runt Lena Rådström Baastad i den pågående S-krisen. Partisekreteraren lovar bättring men säger samtidigt att kvinnor i politiken bedöms och kritiseras hårdare än män.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg

Debatten som följde Stefan Löfvens intervju i Agenda skakade om Socialdemokraterna i ett redan pressat läge. Men internt riktas avgångskraven i stället mot partisekreteraren – för att hon inte lyckas nå ut med vad som är socialdemokratisk politik.

– Det är väl klart att det ligger något i den kritiken. Jag måste bli bättre, våra statsråd måste bli bättre, och kliva fram mer och visa att vi vill något mer än januariavtalet, säger Lena Rådström Baastad.

Är det rimligt att skylla S-krisen på dålig kommunikation?

– Att vi har ett tufft läge beror delvis på att vi har en samhällsutveckling med skjutningar, sprängningar och kriminalitet. Jag kan se att vi har behövt betala ett högt pris för det som regeringsparti. Det finns en osäkerhet bland väljare kring vad vi står för i migrationsfrågan. Och en känsla av att det är tufft i många kommuner, tillsammans med ett januariavtal där vi inte har klarat av att visa vad vi vill utöver det. Så nej, det går inte att säga att det bara handlar om kommunikation.

Är det konstigt att ni förlorar i väljarstöd när ni går emot så mycket av det ni lovade i valrörelsen?

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

– Vi vet att fler väljare vill se mer samarbete i politiken. Samtidigt som det har funnits en undran över vad det innebär. Det politiska landskapet som det ser ut framåt kommer att innebära samarbete för alla politiska partier som vill vara med och påverka.

Foto: Tomas Oneborg

Helene Hellmark Knutsson, S-ordförande i Stockholms län, sa i en intervju i SvD att hon inte tror att ”killarna runt Löfven vill” att Lena Rådström Baastad är ute och pratar om S.

Har du möjlighet att på samma sätt som tidigare partisekreterare utföra ditt uppdrag?

– Det här är första gången en partisekreterare sitter i en sån här regeringskonstellation i modern tid. Och sen är det också så som Helene säger, att som kvinna kan du granskas annorlunda.

Så kritiken har delvis att göra med att du är kvinna på den här posten?

– Det är ingen nyhet att kvinnor, oavsett om det är i politik eller näringsliv, kritiseras hårdare, vi bedöms annorlunda. Och utifrån det så uppskattar jag att det finns ett systerskap som jag tycker att Helene Hellmark Knutsson visar på. Men problematiken i sig ändras inte. Vi har haft ett år där vi har låtit våra samarbetspartier ta ganska stor plats för att beskriva sina politiska segrar.

Socialdemokraternas problem stannar heller inte på riksplanet. Stora konflikter i partiorganisationen ute i landet har den senaste tiden briserat i medierna. I Luleå avgick kommunstyrelsens ordförande Niklas Nordström, och i Borås har S-politiker vittnat om toppstyrning, skendemokrati och tystnadskultur. Interna kritiker menar att Lena Rådström Baastad gör för lite för att hålla ihop partiet.

Annons
Annons

Hur ser du på den kritiken?

– Det händer ständigt saker ute i partiorganisationen. Jag får ofta frågan om jag kan avgöra i förtroendefrågor och personfrågor, om jag kan lösa ut konflikter. Men vi har tydliga stadgar och en delegation, och det ansvaret måste ligga lokalt eller regionalt. Sen finns jag som stöd och kan ge råd.

Socialdemokraternas mellanvalsstrategi går nu ut på att satsa mer pengar på välfärden och få ett stopp för gängvåldet. Både Stefan Löfven och Lena Rådström Baastad pekar ut ojämlikhet som huvudorsak till gängkriminaliteten.

Hur försvarar du då att regeringens senaste budget med exempelvis slopad värnskatt bidrar till att öka inkomstklyftorna och ojämlikheten i samhället?

– Man måste alltid sätta en alternativkostnad till den här regeringsbildningen. Det hade ju inte varit en regering som hade sett till att klyftorna hade minskat med Ulf Kristersson som statsminister. Värnskatten hade inte varit vår prioritering. Men det finns också en skrivning i januariavtalet om en skattereform som ska bidra till att utjämna dagens klyftor.

Många i S är oroliga för att ekvationen inte går ihop med vad C och L vill i skattefrågor, hur ser du på det?

– Hur en skattereform kommer att falla ut vet vi inte. Men vi vill se en större beskattning av kapitalinkomsterna till exempel. Det är inte säkert att skattereformen kommer att sluta de klyftor som har vuxit under väldigt lång tid, men ambitionen är att det ska gå åt rätt håll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons