Annons

Göran Eriksson:S valanalys: Löfven misslyckades med migrationspolitiken

Regeringen Löfven lyckades inte hålla en konsekvent stram linje i migrationspolitiken. Socialdemokraternas egna valanalys är självkritisk – och pekar på problem som kan upprepas efter regeringens uppgörelse med Centern och Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Statsminister Stefan Löfven.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Stina Stjernkvist/TT

På fredag samlas Socialdemokraterna i Örebro, för partiets fyrtionde ordinarie kongress. Det är den första större partisamlingen efter att det så kallade januariavtalet slöts med Centern och Liberalerna.

Den historiska uppgörelsen innebär att Stefan Löfven kan fortsätta som statsminister i en S-MP-regering. Men till priset av stora eftergifter i form av sänkta skatter och uppluckrad arbetsrätt – och en mer generös migrationspolitik.

Så frågan om partiledningen verkligen gjorde ett rimlig vägval i januari kommer förstås helt att dominera kongressen?

Nej, inte alls. Det här är en kongress utan motionsrätt. I Socialdemokraternas valanalys, som presenterades på tisdagen, står det att partiledningen misslyckades med att förankra den nya stramare migrationspolitiken som infördes 2015:

Annons
Annons

”Lärdomen blir att inte underskatta den svåra process partiet måste gå igenom för att lyckas med en viktig policyförändring.”

S-analysen lyfter också fram att det är viktigt med debatt på partikongresserna: ”Att hålla nere konfliktnivån kan tyckas logiskt på kort sikt, men riskerar att straffa sig i det långa loppet.”

Kanske är det rädsla för det straffet som har fått partistyrelsen att i sista stund lägga till en allmänpolitisk debatt under första kongresskvällen. Det ger i alla fall kongressombuden en möjlighet att uttrycka sin mening om januariavtalet.

Analysgruppen slår fast att migrationsfrågan var den viktigaste under förra mandatperioden, och ger klart underbetyg till partiets hantering av den.

”Regeringen misslyckades med att under en stor del av mandatperioden driva en rak, tydlig och tillräckligt stram migrationspolitik i linje med vad en majoritet av väljarna efterfrågade” skriver de.

Och drar alltså en slutsats som för inte så länge sedan hade varit kontroversiell i partiet: Stram flyktingpolitik attraherade väljare.

Men gruppen pekar på framför allt en faktor som sänkte partiets trovärdighet: gymnasielagen som gav ensamkommande chansen att stanna i Sverige. Det regeringsförslaget röstades igenom ungefär samtidigt som Stefan Löfven på en presskonferens – där retoriken enligt valanalysen blev onödigt hård – lovade att skärpa Socialdemokraternas migrationspolitik ytterligare.

Gymnasielagen stöddes av Centern, och i januariavtalet har nu Socialdemokraterna gjort upp med bland annat just Centern om generösare anhöriginvandring och en nytt kriterium för asyl, humanitär skyddsgrund.

Därmed blir ju migrationspolitiken inte så stram som Stefan Löfven lovade i valrörelsen. Analysgruppen skriver det inte, men de motstridiga beskeden kan förstås innebära att trovärdigheten för Socialdemokraternas migrationspolitik sjunker igen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons