Annons

S-veteranen: ”Finns delar som är väldigt svårsmälta”

Det är den mest dramatiska tiden inom politiken som han upplevt. S-veteranen Lars Stjernkvist säger till SvD att han har svårt för delar av den föreslagna uppgörelsen mellan S, MP, C och L – men att det är ”en anständig kompromiss med tanke på omständigheterna”.

Under strecket
Publicerad

Lars Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Lars Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Statsvetaren: Det är Alliansens död"

I förslaget till en överenskommelse mellan S, MP, C och L har Socialdemokraterna fått ge med sig i en rad frågor. Bland annat handlar det om att värnskatten slopas, taket i rut-avdraget trefaldigas och att inget vinstförbud i välfärden ska införas.

S-veteranen Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping, säger till SvD att han tycker att den föreslagna överenskommelsen är en ”anständig kompromiss med tanke på omständigheterna”.

– Det finns delar i uppgörelsen som är väldigt svårsmälta för mig. Det som kanske är svårast är skattesänkningarna. Även om det handlar om skatteväxling så gick vi till val på en stor förstärkning av skolan och vården. Det blir svårt att klara om man sänker inkomstskatterna, säger han.

Lars Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping.
Lars Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping. Foto: Tomas Oneborg

Lars Stjernkvist betonar att Sverige försatts i ett svårt parlamentariskt läge efter valet där inget parti kan få det ”bästa tänkbara”. I stället handlar det om att pröva ”det bästa möjliga”, menar Stjernkvist.

Annons
Annons

– Alternativet, som jag ser det, är ännu kraftigare skattesänkningar. Det gör att jag tycker att det är en bra uppgörelse.

S-profilen Daniel Suhonen har i en intervju med Expressen kallat överenskommelsen "en katastrof" som han menar kommer leda till en svekdebatt inom partiet.

Lars Stjernkvist säger att han fått många reaktioner från partivänner, där en del är kritiska.

– Jag vet inte riktigt var det som händer nu kommer att sluta. Detta är, utan tvekan, den mest dramatiska politiska tiden – i alla fall under min tid. Den politiska kartan ritas om av väljare och verkligheten är att många gamla föreställningar måste ses över.

Lars Stjernkvist hävdar att en del av de partivänner som är kritiska till förslagen i uppgörelsen utgår ifrån en verklighet som inte längre finns.

– Om borgerligheten i dagsläget bestämmer sig att luta sig mot Sverigedemokraterna skulle vi få det kraftigaste borgerliga övervikten sen demokratin infördes. Det kan man inte tänka bort.

Stjernkvist menar att risken då finns att socialdemokratin i Sverige marginaliseras kraftigt.

– Det vill inte jag. Därför tycker jag att uppgörelsen är ett klokt sätt att försöka komma fram i det komplicerade skedet.

Han betonar dock att ett ja från L och C inte innebär slutet på förhandlingarna.

– På några punkter är förslaget på uppgörelse konkret men många punkter är, fullt förståeligt, ganska vaga, så förhandlingarna fortsätter. Det är inte en äktenskapsförbindelse utan ett löfte att tillsammans försöka ta ansvar.

LO-s styrelsen höll under lördagsförmiddagen ett telefonmöte. Strax efter mötet berättade ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i Ekots lördagsintervju att styrelsen är kritisk till det föreslagna uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

– Det är stora förändringar i den ekonomiska politiken och arbetsrätten som vi bedömer som negativa för våra medlemmars framtid, så grundtonen var negativ. Samtidigt som vi naturligtvis är glada över att det verkar finnas en majoritet i Sveriges riksdag för att tillsätta en regering med Stefan Löfven som statsminister, sade Thorwaldsson.

Thorwaldsson är också ordinarie ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott som har godtagit överenskommelsen med C och L. Han anser att en regering ledd av S-ledaren Stefan Löfven ändå är bättre än en M-ledd regering under Ulf Kristersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons