Dagens namn: Justus, Justina
måndag 2 september kl. 06.36

S vill prata gängvåld – men nobbar SD

S bjuder in alla utom SD till samtal om gängvåld, orkanen Dorian har dragit in över Bahamas och nu inleds rättegången gällande dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell. Här är morgonens viktigaste nyheter.

Socialdemokraterna bjuder in samtliga partier utom SD till samtal om hur gängvåldet ska bekämpas. Det sa inrikesminister Mikael Damberg (S) i Agenda på söndagskvällen. Han får mothugg av M-ledaren Ulf Kristersson som kallar det ”respektlöst”. SvD:s undersökande reporter Frida Svensson har tittat närmare på morden som ligger bakom politikernas ökade intresse för gängkriminalitet.

Orkanen Dorian har dragit in över Bahamas med full kraft. Alla skolor, banker och myndighetskontor hålls stängda de närmaste dagarna. ”Må Gud vara med er”, sa premiärminister Hubert Minnis i ett tal till önationen på söndagen. Det är oklart exakt vilken väg Dorian kommer att ta nu, men mycket talar för att orkanen når amerikanska fastlandet under måndagen eller tisdagen.

För drygt ett år sedan sköts 20-årige Eric Torell till döds i centrala Stockholm. Tre poliser står åtalade för brott när rättegången inleds på tisdag. Eric Torell, som hade Downs syndrom, rymde hemifrån en augustimorgon förra året. Med sig hade han ett leksaksvapen. Nu hoppas hans mamma, Katarina Söderberg, få svar på hur det kunde sluta med att hennes son sköts till döds.

I dag är sista dagen att anmäla sig till höstens högskoleprov. Ett bra tips till dig som vill få ett lyckat resultat är att öva på tidigare prov. Kandelaber, undermålig, feromoner, habil, polyglott, plagiat och solidaritet – exempel på ord som var med i vårens ordförståelsedel. Testa dina ordkunskaper här! Provdag är söndagen den 20 oktober.

Runt 40 procent av EU:s import av nötkött kommer från Brasilien.
Runt 40 procent av EU:s import av nötkött kommer från Brasilien. Foto: Staffan Löwstedt, Illustration: Liv Widell

Svenska grillen – svaret på varför Amazonas brinner

Världens blickar är riktade mot bränderna som rasar i Amazonas regnskog. Samtidigt pågår en storpolitisk maktkamp mellan Brasiliens och Frankrikes presidenter inför öppen ridå. Men den grundläggande frågan som vi borde ställa oss är: Varför brinner det i Amazonas? Svaret landar i en saftig biff på en svensk grill, skriver SvD:s reporter Karin Thurfjell.

Är du nästa generations entreprenör?

Nu drar årets upplaga av Framtidens entreprenör igång. Målet: Att hitta nästa generations Spotify eller Klarna. Anmälan till tävlingen, som är ett samarbete mellan SvD Näringsliv och Carnegie, är öppen 1-30 september. Driver du ett företag med potential att bli framgångsrikt? Anmäl dig här.

Annons
Annons
Annons