Annons

S vill tvinga Ungern att ta emot flyktingar: ”Inte naivt”

Hur ska svenska socialdemokrater övertyga motsträviga EU-länder som Ungern och Polen att ta emot fler flyktingar? Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat till Europaparlamentsvalet, är ”helt övertygad” om att det är möjligt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Den svenska regeringen är väldigt tydlig med att om man inte tar ansvar så kommer det att kosta”, säger Heléne Fritzon (S) om EU:s flyktingpolitik.

Foto: Tomas Oneborg

Grafik: Thomas Molén

Helene Fritzón säger att Sverige betyder mycket mer i EU än vad vi förstår.

Foto: Tomas Oneborg
Efter reklamen visas:
Hur tror du EU ser ut om 10 år?

Om det finns en fråga som splittrar EU:s medlemsländer just nu, så är det synen på migration. Öst står mot väst – understödda av syd – och gemensamt klagar regeringar i länder som Ungern, Slovakien, Italien och Polen på att flyktingar hotar vår europeiska värdegrund.

Heléne Fritzon har hört deras argument till leda. Hon var svensk migrationsminister fram till i januari i år, och har suttit i ett stort antal ministerrådsmöten och diskuterat med sina europeiska kollegor. Ändå går hon som förstanamn på Socialdemokraternas EU-lista till val på frågan om att alla måste dela på flyktingmottagandet.

Hur ska du och Socialdemokraterna få igenom en gemensam solidarisk flyktingpolitik i EU?

– EU är ett freds- och samarbetsprojekt, då måste man ta ett solidariskt ansvar. Också för de svåra frågorna. Sverige tog under 2015 det största humanitära ansvaret någonsin, men det fanns också länder som valde att ställa sig vid sidan av.

Det är dags för vissa länder att sluta plocka russinen ur EU-kakan.

Och hur ska du övertyga de länderna om att vara solidariska?

Annons
Annons

”Den svenska regeringen är väldigt tydlig med att om man inte tar ansvar så kommer det att kosta”, säger Heléne Fritzon (S) om EU:s flyktingpolitik.

Foto: Tomas Oneborg

Grafik: Thomas Molén

– Under min tid i regeringen ansvarade jag för förhandlingarna om ett gemensamt asylpaket i ministerrådet. Min bedömning är att vi är väldigt nära, men att det fortfarande finns ett antal länder som bestämt markerar att de inte tänker ta det ansvaret. Vi driver att alla måste bidra till en kompromiss.

– Om man ska uttrycka det lite spetsigt kan man säga att det är dags för vissa länder att sluta plocka russinen ur EU-kakan.

”Den svenska regeringen är väldigt tydlig med att om man inte tar ansvar så kommer det att kosta”, säger Heléne Fritzon (S) om EU:s flyktingpolitik.
”Den svenska regeringen är väldigt tydlig med att om man inte tar ansvar så kommer det att kosta”, säger Heléne Fritzon (S) om EU:s flyktingpolitik. Foto: Tomas Oneborg

Men hur ska ni få länder som Polen och Ungern, som är de länder som oftast nämns, att ta emot flyktingar?

– Kommissionen har lagt fram flera förslag till kompromisser och nu måste länderna enas, och det är jag övertygad om att de gör.

Och om de inte gör det?

– Då är det sanktioner. Den svenska regeringen är väldigt tydlig med att om man inte tar ansvar så kommer det att kosta. Just nu pågår arbetet med EU:s budget och det finns en direkt möjlighet att sätta det i verket. Vår finansminister Magdalena Andersson har väl den svåraste förhandlingen någonsin framför sig.

Grafik: Thomas Molén
Grafik: Thomas Molén
Annons
Annons

Det Fritzon syftar på är de pågående förhandlingarna kring EU:s nästa långtidsbudget för åren 2021–2027. Länderna bråkar alltid när det pratas pengar – men den här gången tros det bli besvärligare än någonsin. Anledningen är just slitningarna inom unionen och att det finns en irritation över att ett antal länder ”smiter från sitt ansvar”.

Sanktioner är en åtgärd som ofta nämnts som ett sätt att få samtliga att dela på flyktingmottagandet. Problemet – för de som vill se sanktioner – är att det är ländernas stats- och regeringschefer som i slutändan bestämmer. Eftersom samtliga 27 länder måste vara överens om att straffa det 28:e, så kan det bli svårt. Exempelvis Polen lär knappast rösta för att straffa Ungern, eller tvärtom.

Heléne Fritzon påpekar att man ”inte kan vara mottagare av pengar om man inte tar ansvar för de stora frågorna” och pekar ut jordbruksstödet och regionalstödet – det som ibland kallas för EU:s strukturfonder – som möjliga vägar att gå.

Tänker du att man drar in både jordbruksstöd och regionalstöd?

– EU kan inte vara en bankomat. Budgetförhandlingen handlar om hela budgeten och den processen pågår under hösten.

Men alla länder måste vara överens om budgeten. Tror du att Polen och Ungern går med på att få mindre pengar för att de inte tar emot flyktingar?

Annons
Annons

Helene Fritzón säger att Sverige betyder mycket mer i EU än vad vi förstår.

Foto: Tomas Oneborg

– Det är bra att den svenska regeringen sätter press i de här frågorna. Det är fler länder som tycker att det är viktigt att ta ansvar.

Men om alla länder ska vara överens, hur ska du få Polen och Ungern att gå med på att sänka sina bidrag?

– Det handlar om en klassisk förhandling. Det är en kompetens Sverige, och Stefan Löfven, står för.

Du menar att vi kommer att få Polen, Ungern och Slovakien att gå med på vår linje?

– Jag är övertygad om att man måste komma dit. När jag var minister var vi väldigt nära, men frågan är kopplad till de partier som har högerextrema åsikter. Och när Österrike, som har ett högerextremt parti i regeringen, tog över ordförandeskapet stannade det av.

Helene Fritzón säger att Sverige betyder mycket mer i EU än vad vi förstår.
Helene Fritzón säger att Sverige betyder mycket mer i EU än vad vi förstår. Foto: Tomas Oneborg

Hur tror du det påverkar EU-opinionen i exempelvis Ungern om EU tvingar dem att ta emot flyktingar?

– Viktor Orbán tillhör extremhögern, men vi ser att det finns en folklig reaktion mot att den ungerska regeringen gett sig på kvinnor, lärosäten och akademin. Jag är rätt övertygad om att det finns en skillnad på vad Orbán säger och vad det ungerska folket skulle tycka om det blev skarpt läge.

Sveriges röst blir hörd och vi har mycket framgångar. Jag är övertygad om att det går.

Det är i den svenska socialdemokratins hjärta vi träffar Heléne Frtizon. Sveavägen 68 är en klassisk adress för partiet. I fönstret på sjunde våningen står en liten bronsbyst av Olof Palme. Det är inte utan att man undrar vilka ord han hade använt för att beskriva den ungerske premiärministern och dennes politik.

Oppositionen har kallat dig för naiv som tror på en solidarisk flyktingpolitik. Hur ser du på det?

– Det är inte naivt att ha en övertygelse om alla människors lika värde och rättsstatens principer. Det är allvarligt om den andra sidan inte ser värdet av det.

Men det är inte det de kallar naivt, utan tron på solidaritet kring flyktingar.

– Sverige betyder mycket mer i EU än vad vi förstår. Det är tydligt för mig, både i EU- och FN-sammanhang, att när vi driver den svenska hållningen, så har vi ett oerhört stort genomslag i världen. Sveriges röst blir hörd och vi har mycket framgångar. Jag är övertygad om att det går.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons