Annons

Så används Sverige som avskräckande exempel

Sedan Donald Trumps förvirrade ord ”Last night in Sweden” nämns Sverige allt oftare i samband med terrordåd och invandringspolitik. Moskéattacken i Norge var inget undantag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Erna Solberg.

Foto: Terje Pedersen/TT Bild 1 av 1

1 / 7

”Nynazister i Norge pratar svenska”

Erna Solberg.
Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen/TT

Moskéattacken i Norge (augusti 2019)

Efter 21-åriga Philip Manshaus misslyckade försök att döda människor i en moské i norska Bærum säger Norges statsminister Erna Solberg: ”När nynazister marscherar på norska gator är det ofta svenska som hörs. Deras nazister försöker organisera sig i grannländerna”.

En hätsk ordstrid följer när svenska energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman svarar att ”regerar man med Fremskrittspartiet så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”. Han kritiseras i sin tur av bland andra KD:s partiledare Ebba Busch Thor och Norges äldre- och folkhälsominister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet.

Annons
Annons

En vecka efter dådet öppnade Al Noor-moskén i Christchurch igen.

Foto: Adam Bradley/TT Bild 1 av 1

2 / 7

”Hämnd för Drottninggatan”

En vecka efter dådet öppnade Al Noor-moskén i Christchurch igen.
En vecka efter dådet öppnade Al Noor-moskén i Christchurch igen. Foto: Adam Bradley/TT

Moskéattacken i Nya Zeeland (mars 2019)

Den 15 mars går en 28-årig australiensisk beväpnad man in i två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland. På Facebook livesänder han när han skjuter ihjäl över 50 personer och skadar lika många. På sitt automatvapen har han skrivit olika namn – ett av dem är ”Ebba Åkerlund”, som dödades i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017 som utfördes av IS-anhängaren Rakhmat Akliov.

Enligt ett manifest den australiensiska mannen publicerar på nätet är moskéattacken en hämnd för Drottninggatan. Han nämner också Anton Lundin Pettersson, som högg ihjäl tre personer på en skola i Trollhättan 2015. Lundin Pettersson hade i ett avskedsbrev uttalat sig kritiskt mot svensk invandringspolitik.

Annons
Annons

Viktor Orbán.

Foto: Darko Vojinovic/AP Bild 1 av 1

3 / 7

Svenska kvinnor: Har flytt till Ungern

Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Foto: Darko Vojinovic/AP

Skräckbild i ungerska valrörelsen (april 2018)

I Ungern har Sverige i flera år använts som avskräckande exempel på vad som händer med för mycket invandring. I den ungerska valrörelsen våren 2018 framställs Sverige som dominerat av islamism med ”no go-zoner”, brinnande bilar och våldtäkter.

En intervju i statliga tv-kanalen M1 med svenska Natalie Contessa af Sandeberg väcker stor uppmärksamhet då hon säger att hon flytt till Ungern på grund av säkerhetsläget i Sverige. Hon påstår att många svenska familjer överväger att flytta till Ungern till följd av sexuella ofredanden och laglöshet som ska ha kommit med invandringen. Också svenska Ida Fekete uppger i en kampanj för Viktor Orbáns parti Fidesz att hon flytt från Malmö till Ungern.

Annons
Annons

Matteo Salvini.

Foto: Fabio Sasso/TT Bild 1 av 1

4 / 7

”Sverige är invaderat”

Matteo Salvini.
Matteo Salvini. Foto: Fabio Sasso/TT

Salvini varnar för Sverige (maj 2019)

Även medier och högerpopulistiska politiker i Italien använder gärna Sverige som skräckexempel. Inför EU-valet i år sände statliga tv-kanalen Rai 2 ett hårt vinklat inslag där det påstods att 60 kvarter i Sverige styrs av sharialag, där polisen inte vågar sig in. Inrikesministern och partiledare för populistiska Lega, Matteo Salvini, delade inslaget på Twitter och skrev att Sverige är invaderat: ”Vi vill inte sluta som Sverige, detta är inte integration! Vi säger nej till EURABIA”.

Annons
Annons

Jaroslaw Kaczynski

Foto: Czarek Sokolowski /AP Bild 1 av 1

5 / 7

”80 svenska städer kontrolleras av islamister”

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski Foto: Czarek Sokolowski /AP

Polen fruktar svenska sharialagar (augusti 2019)

Svenskar flyr till Polen på grund av invandringen, uppger den polska EU-ledamoten Beata Mazurek, tidigare talesperson för det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa. Sanningen är emellertid att betydligt fler polacker flyttar till Sverige än tvärtom. Hon delar även en artikel från den polska nationalistiska tidningen Nasz Dennik, där det uppges att uppemot 80 svenska städer kontrolleras av islamister.

Narrativet är inte nytt i Polen. Jaroslaw Kaczynski, partiledare för konservativa Lag och rättvisa, varnade i en debatt i Polens parlament för två år sedan för att “det kan bli som i Sverige” med sharialagar och områden där staten saknar kontroll.

Annons
Annons
Foto: Nathan J Fish/TT Bild 1 av 1

6 / 7

NY Times: Sverige centrum för desinformation

Foto: Nathan J Fish/TT

NYT kopplar Sverige till El Paso (augusti 2019)

I ett uppmärksammat reportage i New York Times förra helgen beskrivs hur svenska högerpopulistiska sajter spelar en nyckelroll i det internationella desinformationsmaskineriet, med tydliga Rysslandskopplingar.

I nationalisternas berättelse har Sverige blivit ett viktigt varnande exempel – inte utan skadeglädje – på hur invandring leder till kaos, skriver NYT. Tidningen gör sedan en direkt koppling masskjutningen i El Paso, och menar att gärningsmannens manifest är det mest extrema uttrycket av just detta narrativ.

Annons
Annons

Donald Trump under framträdandet i Florida i februari 2017.

Foto: Paul Hennessy/TT Bild 1 av 1

7 / 7

Trump hade sett på Fox News

Donald Trump under framträdandet i Florida i februari 2017.
Donald Trump under framträdandet i Florida i februari 2017. Foto: Paul Hennessy/TT

Trump oroas över Sverige (februari 2017)

Donald Trumps numera smått legendariska ”Last night in Sweden” yttrades vid ett kampanjmöte i Florida, där USA:s president sa att något hänt i Sverige “i går kväll”. Det var oklart vad han syftade på, men sammanhanget var flyktingpolitiken i Europa, och det tolkades som han anspelade på terrordåd. Efteråt framgick att han hade sett ett dystopiskt inslag om invandrare i Sverige på Fox News kvällen innan.

Annons
Annons
Annons
Annons