Annons

Se utsikten från Stockholms högsta bostadshus

Grönt ljus för skyskrapan.
Grönt ljus för skyskrapan. Foto: Tomas Oneborg

Så var det dags. Stockholms kaxigaste bostadshus står nästan klart. Oscar Properties invigde på torsdagen stadens nya skyskrapa. Här finns en monumental elegans i skalet av råbetong.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stilig entréhall.

Foto: Tomas Oneborg

1 / 17

Monumental entré i nya skyskrapan

Stilig entréhall.
Stilig entréhall. Foto: Tomas Oneborg

Hos Oscar Properties är det verkligen lounge-känsla redan från början: man stiger rakt in från Torsgatan, in i en entréhall som är riktigt anslående monumental. På golvet en rad strama postfack, men också en lejongul, slingrig soffa. Ett litet rullbord med Pellegrino och färska briocher är dagens accent. Väldiga ljusinsläpp står mot innerväggarnas beige kalkstensytor, allt under entréhallens svarta tak, över fem meter högt.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-11-09 Oscar Properties
Annons
Annons

Arkitekten Reinier de Graaf visar en lägenhet.

Foto: Tomas Oneborg

2 / 17

Inflyttningen i full gång

Arkitekten Reinier de Graaf visar en lägenhet.
Arkitekten Reinier de Graaf visar en lägenhet. Foto: Tomas Oneborg

Ändå upp till 16:e våningen har inflyttningarna kommit just nu. Arkitekten Reinier de Graaf från nederländska arkitektkontoret Office for Metropolitan Architecture berättar att byggnadssättet egentligen är enkelt, men att det tog tid att hitta rätt design.

– Det är stark repetition av prefabricerade byggelement som gav förutsättningar för att bygga Stockholms första skyskrapa i innerstaden, säger han.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

3 / 17

Som i Hongkong – eller New York

Foto: Tomas Oneborg

Skyskrapan är den första av två på Torsplan, som är namnet på korsningen mellan Vasastan och Solnavägen.

Båda tornen byggs som bostadsrättsföreningar. Det första tornet, ”Brf Innovationen”, är 125 meter högt och har 36 våningar. Det andra tornet, ”Brf Helix”, kommer att ha 32 våningar och vara 110 meter högt. Stora grundläggningsarbeten pågår just nu för det andra tornet.

– Det här är mera Hongkong än något annat som vi bygger, sa Herman Persson, designchef vid Oscar Properties.

Annons
Annons

Utsiks från 24:e våningen – av 36.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

4 / 17

Rum med utsikt

Utsiks från 24:e våningen – av 36.
Utsiks från 24:e våningen – av 36. Foto: Tomas Oneborg

Lägenheterna i ”Brf Innovationen” har vanligen minst två rum och kök, men ofta rör det sig om något större våningar. Den genomsnittliga lägenhetsstorleken är 79 kvadratmeter, men det finns också många våningar på över 100 kvadratmeter. På skyskrapans översta plan finns några paradvåningar på uppåt 300 kvadratmeter som räknas som sjurummare. På bilden en köksmöblering med vyer mot Vasastan och Globen i en spatiös trerummare.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties.

Foto: Tomas Oneborg

5 / 17

Skyskrapan är nästan slutsåld

Foto: Tomas Oneborg

Enligt Oscar Properties är skyskrapan slutsåld så när som på ett par lägenheter. Men inklusive omförsäljningar som ofta sker inför inflyttningar, finns ytterligare ett 20-tal lägenheter i skyskrapan till salu på Hemnet.

Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties.
Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Oscar Engelbert (t h) inviger skrapan.

Foto: Tomas Oneborg

6 / 17

”Stockholm en framtidsstad”

Oscar Engelbert (t h) inviger skrapan.
Oscar Engelbert (t h) inviger skrapan. Foto: Tomas Oneborg

Sida vid sida med den holländske arkitekten Reinier de Graaf samt Stockholms nya finansborgarråd Anna König Jerlmyr och stadsarkitekten Torleif Falk, invigde en stolt vd Oscar Engelbert (längst t h) Stockholms högsta bostadshus på torsdagen. Det rådde just den här dagen ingen tvivel om att höga hus kan finna sin plats.

– Jag älskar skyskrapor, sa Anna König Jerlmyr, som klippte det symboliska bandet.

– Det här huset sänder en signal om Stockholm som en framtidsstad med bra design, fortsatte hon.

Annons
Annons

Låga soffor ska det vara.

Foto: Tomas Oneborg

7 / 17

Här är det modernism som gäller

Låga soffor ska det vara.
Låga soffor ska det vara. Foto: Tomas Oneborg

Visningslägenheten följer den internationella, avskalade loungestil som många gillar. Det lär vara en hel del 80-talister som har köpt i huset. De första bostadsrättägarna kom efter sommaren, och idag är ungefär halva skrapan inflyttad. Skyskrapans dyraste lägenhet såldes i våras när toppvåningen ”Innovationen Penthouse” gick för 66 miljoner kronor.

Annons
Annons

Även den andra skrapan byggs nu.

Foto: Tomas Oneborg

8 / 17

Strid om ”Stalinskrapor” sedan 90-talet

Även den andra skrapan byggs nu.
Även den andra skrapan byggs nu. Foto: Tomas Oneborg

Visionen om skyskrapor vid Torsgatans ände, mellan Vasastan och Karolinska, har dragits i ordentlig långbänk med många röster både för och emot ända sedan 1990-talet.

”Den mest monumentala porten i Europa”, kritiserade bland andra arkitekturprofessorn Alexis Pontvik, medan andra varnade för ”Stalinskrapor”.

Men visionen om två torn som en port till Stockholm överlevde, om än med förändringar och förseningar under vägs gång: På hösten 2009 såg det ut som att en av de tidiga idéerna med två strama skyskrapor, ”Tors torn”, skulle förverkligas genom norska investerare. Men när investeraren Oslo Næringseiendom våren 2011 fick svårt att räkna hem projektet, måste staden hitta någon annan köpare till marken.

Annons
Annons

De stora elementens rytmiska formspråk.

Foto: Tomas Oneborg

9 / 17

Det blev kaxig industridesign från Holland

De stora elementens rytmiska formspråk.
De stora elementens rytmiska formspråk. Foto: Tomas Oneborg

Oscar Properties lite mer modernistiskt kaxiga skyskrapor blev vinnande förslag i juni 2013. Då hade arkitekten Reinier de Graaf i kombination med Oscar Properties höga bud på byggrätten övertygat Stockholms stad.

– Arkitektur är inte enbart futurism, utan också att ta vara på tidigare visioner som tagit lång tid att formulera. Lite så var det när vi 2012 gav oss på det här projektet att vi ärvde en idé men hittade en mer överraskande design, en industridesign med mänskligt ansikte, säger arkitekten Reinier de Graaf till SvD.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

10 / 17

”Tors Torn” blev ”Norra tornen”

Foto: Tomas Oneborg

Kraven på projektet var att huskroppen ska vara bredast nedtill, med flera avtrappningar av bredden på högre höjd.

De stora perspektivfönstren och balkongerna skapar nu en kraftig rytm i fasaden. Det är meningen att båda tornen ska vara i samma stil, men sinsemellan osymmetriska. Till exempel får nästa torn något lägre höjd än det första. Var för sig bär tornen sitt eget namn efter kvarteren, Innovationen respektive Helix (som byggs härnäst). ”Tors Torn” heter officiellt ”Norra tornen” idag.

Annons
Annons

Fasadens struktur.

Foto: Tomas Oneborg

11 / 17

Jättelika byggklossar i skyskrapan

Fasadens struktur.
Fasadens struktur. Foto: Tomas Oneborg

Många stockholmare som följt bygget har sett att ”byggstenarna” utgörs av stora färdiga betongelement som lyfts på plats med väldiga byggkranar. Varje element utgör balkonggolv för lägenheten ovanför.

Men det är en ganska varmt färgad betong, tack vare inblandning av vanlig sjösten – ballast – med slipad yta. Byggelementen har också räfflad struktur.

– Känslan blir en blandning av futurism och forntid, säger arkitekten Reinier de Graaf.

Prefabricerade element möjliggjorde den ekonomiska planen. Även badrummen har lyfts på plats med färdiga installationer.

Annons
Annons

Grunden läggs just nu för nästa skyskrapa.

Foto: Tomas Oneborg

12 / 17

Varje skyskrapa är ett miljardprojekt

Grunden läggs just nu för nästa skyskrapa.
Grunden läggs just nu för nästa skyskrapa. Foto: Tomas Oneborg

På bilden pågår grundläggningen av nästa skyskrapa som ska komplettera den nu invigda.

Det är förstås stora investeringar som krävs. Till exempel kostade den första skyskrapan hela 1,7 miljarder kronor för bostadsrättsföreningen Innovationen, varav 220 miljoner blir ett föreningslån. Merparten är förstås insatser och upplåtelseavgifter för husets 182 bostadsrätter.

Utslaget på alla lägenheter är snittpriset i den första skrapan 102 000 kronor per kvadratmeter.

Annons
Annons

Medlemmar får hyra salongen.

Foto: Tomas Oneborg

13 / 17

Egen liten biograf i skyskrapan

Medlemmar får hyra salongen.
Medlemmar får hyra salongen. Foto: Tomas Oneborg

På skyskrapans andra plan finns en liten biograf, samt festlokal och en lägenhet som medlemmarna kan hyra till sina övernattande gäster.

Annons
Annons

Tuff marknad.

Foto: Tomas Oneborg

14 / 17

Stockholms stad hoppas på bra affär

Tuff marknad.
Tuff marknad. Foto: Tomas Oneborg

Allmänna handlingar som tidningen Fastighetsvärlden tagit del av visar att Oscar Properties bjöd 340 miljoner kronor för byggrätten av skyskraporna 2013. Också Skanska-AFA-Byggvesta hade ett arkitektoniskt godkänt förslag, men den trion ville inte ge lika mycket som Oscar Properties för byggrätten.

Klart är att Stockholms stad räknar med att skyskraporna från Oscar Properties kommer att bli en riktigt bra markaffär för staden. Men det återstår att se hur bra affären är för Oscar Properties självt. Kanske kan nästa torn få draghjälp av det första, men marknaden är tuffare än när planerna las.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

15 / 17

Inflyttning nu – men det dröjer i nästa torn

Foto: Tomas Oneborg

Till skyskrapan Innovationen med 182 bostadsrätter hör även sådant som bastu och litet motionsgym. Och träningen var redan i full gång när SvD tittade förbi. Inflyttning har ju pågått en längre tid och huset lär redan ha över 100 boende.

Men tills nästa skyskrapa på Torsplan är inflyttningsklar, dröjer det desto längre. Projektet försenades bland annat av att Luftfartsverket överklagade bygghöjderna.

Just nu räknar Oscar Properties med inflyttning i det andra tornet, ”Helix”, under första kvartalet 2020. Bostadsrättsföreningen Helix får totalt 138 bostadsrätter, varav 53 kvarstår att sälja.

Annons
Annons

Utsikt mot Nya Karolinska

Foto: Tomas Oneborg

16 / 17

Utsikt mot Nya Karolinska
Utsikt mot Nya Karolinska Foto: Tomas Oneborg

Även Gustav Vasa hade kunnat se platsen

Klart är att Stockholms skyline är förändrad. Det förut så anonyma Torsplan går inte längre att missa. Även på långt håll, från flera kranskommuner, syns en ny ”pinne” på horisonten.

Faktum är att Oscar Engelberts skyskrapa ”Innovationen” syns ända från Stora Värtans nordligaste stränder i Österåkers kommun, till exempel från parken vid Rydboholms slott där Gustav Vasa växte upp.

Annons
Annons

Oscar Engelbert, vd.

Foto: Tomas Oneborg

17 / 17

Efter reklamen visas:
Oscar Engelbert om bygget av Norra tornen

Visserligen förblir det 155 meter höga Kaknästornet högst i Stockholm, men Brf Innovationen (125 meter) är högsta bostadshus och högre än Globen (85 m) och Stockholms stadshus (106 meter). Enligt vd Oscar Engelbert är det bara Oscar Properties som nu planerar och bygger skyskrapor i innerstaden.

Oscar Engelbert, vd.
Oscar Engelbert, vd. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons