Annons

Tysk tidning om Trumps seger: ”Jordens undergång”

Tidningar över hela världen skildrar den oväntade segern för Donald Trump på sina förstasidor. En del tidningar konstaterar enbart fakta – medan andra är betydligt mer fantasifulla. SvD har här samlat några av de mest minnesvärda.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

1 / 14

”Psykopat”, ”Hjälp” och ”Skräck-clown” är några av orden som pryder världens förstasidor på grund av det amerikanska presidentvalet. Andra tidningar är dock mer neutrala i sin rapportering om Donald Trumps oväntade seger.

Jordens undergång

Den tyska veckotidningen Der Spiegel verkar inte ta Trumps valseger med ro. Under rubriken ”Slutet för jorden” står det visserligen inom parentes: ”som vi känner den”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 14

”Triumferar”

The New York Times – ibland kallad världens mest respekterade tidning – konstaterar på sin förstasida att Trump vinner presidentvalet i ”en förbluffande kulminering på en explosiv, populistisk och polariserande kampanj”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 14

”Vägen framåt osäker”

Washington Post väljer samma rubrik på förstasidan som The New York Times. ”Det är ingen överdrift att säga att vägen framåt nu är väldigt osäker”, skriver tidningen.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 14

”Snälla, inte skräck-clownen”

Den tyska tabloidtidningen Hamburger Morgenpost är inte lika återhållsam. Den här förstasidan publicerades under valdagen. Texten lyder: ”Snälla, inte skräck-clownen”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 14

Kopierar Obamas motiv

Den australiensiska tidningen Newcastle Herald leker med motivet från Barack Obamas presidentkampanj. Där stod ordet ”hope”. Tidningen verkar dock anse att ett annat ord bättre passar Trumps presidentskap.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

6 / 14

Hoppas på Guds förlåtelse

Den spanska tidningen El Periódico låter Trump pryda förstasidan i upplagan i Katalonien. Texten betyder: ”Gud, förlåt Amerika”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

7 / 14

En nationell mardröm

New York-tidningen Daily News döljer inte sin vänsterinriktning på förstasidan. Tidningen skriver att valsegern innebär ”en nationell mardröm”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

8 / 14

Trump får anställning

Tidningen Chicago Sun Times är mer sakliga i sin förstasida. Tidningen kallar Trump för ”den mest osannolika av presidentkandidaterna”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

9 / 14

Mexikanerna tar i

Inte heller den mexikanska tidningen El Gráfico sparar på krutet. Över det engelska ordet står på spanska: ”Republikanerna raserade”. Troligen hänger tidningens antagonism samman med Trumps hårda retorik mot mexikanska invandrare i USA och talet om att bygga en mur mot grannlandet i söder.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

10 / 14

Amerikansk psykopat

Den franska tidningen Libération är inte heller särskilt neutrala på sin förstasida. Tidningen refererar till boken – som senare blev film – om den amerikanska affärsmannen och seriemördaren Patrick Bateman, skriven av Bret Easton Ellis.

Annons
Annons

11 / 14

Frihetsgudinnan upprörd

Brittiska skandaltidningen Daily Mirror följer i samma spår och har en bild på en mycket upprörd Frihetsgudinna på sin förstasida. Statyn håller båda händerna för ansiktet och texten lyder ”Det är president Trump...Vad har de gjort?”.

Annons
Annons

12 / 14

Kommer han förstöra Amerika?

Brittiska Guardian skräder inte orden, tidningen pryds av en gigantisk närbild på Trump och orden: ”Trump vinner. Nu väntar hela världen”.

Det kunde varit ganska blygsamt om det inte var för texten på den stora röda punkten till vänster, där står nämligen: ”Kommer han förstöra Amerika? 12-sidor bilaga”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

13 / 14

Mer nedtonat i Sverige

Så här ser SvD:s förstasida från torsdagen ut.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

14 / 14

Och så här gjorde Dagens Nyheter

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons