Så blev Finland bättre än Sverige på nästan allt

Finländarna är inte bara världens lyckligaste folk, de är världens godaste också. Deras polis, skola och sjukvård är bättre än vår och till och med luften de andas renare. Varför i hela friden då? Vad är det Finland gör så rätt?

Uppdaterad
Publicerad
”Kom och hoppa i det är inte alls kallt”, säger männen som just kommit ur bastun och ska kasta sig i den upphuggna vaken utanför badhuset Löyly i Helsingfors.
”Kom och hoppa i det är inte alls kallt”, säger männen som just kommit ur bastun och ska kasta sig i den upphuggna vaken utanför badhuset Löyly i Helsingfors. Foto: Joakim Ståhl

 

HELSINGFORS Snön bäddar in staden i ett tjockt vitt täcke. Inget slask. Inga förrädiskt omfrysta isfläckar på trottoarerna, och ingen inställd kollektivtrafik. Här och var syns små plogbilar som föser ihop snön till stora vallar som sedan körs bort.

– Det är vad man gör, inte vad man säger som räknas.

Simon Anholt sitter på en barstol framför publiken inne på Helsingfors Universitet.

– Mänskligheten står inför stora utmaningar. Vi har svaren, men vi anstränger oss inte tillräckligt för att lösa dem, säger britten som far jorden runt för att ge råd åt premiärministrar och presidenter.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna FINLAND ÄR VÄRLDENS BÄSTA LAND

På duken bakom honom syns en bild på muminfamiljens runda hus. Över den blå fasaden står texten ”Goodest country”.

– Men Finland gör mer nytta och mindre skada än något annat land i hela världen, och det är därför ni har utsetts till världens godaste land. Grattis!

Applåderna uteblir. Men så är det heller ingen nyhet för publiken att landet i år toppar ”the Good Country Index” som Simon Anholt drog igång 2014. Utrikesminister Timo Soini fick utmärkelsen redan under det världsekonomiska forumet i Davos i slutet av januari. Dagens föreläsning är i stället ett samtal mellan Anholt och en finsk akademiker om hur Finland kan dra nytta av alla olika index som landet toppar.

Annons
Simon Anholt bland annat grundare av ” the Good Country Index ”.
Simon Anholt bland annat grundare av ” the Good Country Index ”. Foto: Joakim Stahl

För de är många. Landet har vunnit eller åtminstone hamnat på pallplats i nästan 100 olika rankingar de senaste åren:

Finland är världens tryggaste land, med världens minst förorenade luft. Finland har högst läskunnighet, är bäst på mänsklig välfärd och har inte bara världens mest oberoende rättsväsende, utan också världens bästa polis. Finländarna är ärligast, nöjdast och litar mest på varandra av alla europeiska folk. Det är till och med den nation som har flest medaljer i sommar-OS, sett till antalet invånare.

Finland är också världens lyckligaste land, för andra året i rad enligt ett FN-organ som sammanställt en rapport. Tvåa kommer Danmark och Norge. Sverige ligger långt efter men klättrade från nionde till sjunde plats i år. En placering som inte riktigt passar ihop med den svenska självbilden, konstaterar Simon Anholt när vi talas vid efter hans framträdande.

Annons

– De flesta länder har rätt dåligt självförtroende, men av de runt 100 länder jag känner till väl finns det tre som sticker ut; Sverige, USA och Kazakstan. Ni har alla väldigt höga tankar om er själva och tycker att ni har mycket att lära ut till andra länder, säger han.

Vi svenskar predikar alltså gärna vår egen förträfflighet. Men tänk om vi skulle lyssna istället? Tänk om det snarare är Finland som har mycket att lära oss?

Finland har den lägsta polistätheten inom EU, ändå har den finska polisen högst förtroende hos allmänheten i hela Europa.
Finland har den lägsta polistätheten inom EU, ändå har den finska polisen högst förtroende hos allmänheten i hela Europa. Foto: Joakim Stahl

Världens bästa polis

– Vi har väldigt lätt att rekrytera. Det är svårt att säga vad som kommer först, om vi får de bästa människorna för att förtroendet är stort, eller om finländarna litar på polisen för att vi är bra, säger Samppa Holopainen på Polisstyrelsen och betonar att yrkets status är hög i Finland.

Annons

Vi sitter i ett kalt konferensrum. På bordet mellan oss ligger ett papper där Samppa Holopainen har listat vad han tror är orsakerna till att den finska polisen lyckas. Som att vissa typer av brott utreds i avskräckande syfte.  

– Vårt specialprojekt för inbrottsligor är ett exempel. Vi lyckas inte lösa 100 procent av alla inbrott, men kvoten är ändå rätt hög. De kriminella ska veta att om de kommer hit, så kommer vi att ta dem. Kanske inte första gången, men gör de tio inbrott så åker de dit, säger Samppa Holopainen, som är näst högste chef för Polisstyrelsens operativa verksamhet.

Även de flesta mordfall klaras upp. En internationell studie som kom i höstas visar att över 98 procent av morden blir lösta. I Sverige är motsvarande tal 82 procent. Förklaringen är delvis att det inte finns någon gängkriminalitet att tala om i Finland. Dessutom sker en större andel mord inom familjen och som därmed anses lättare att lösa.

Att den finska befolkningen litar på sin polis har Eurostat siffror på. Inte i något annat EU-land är förtroendet lika högt. 2016 utsågs dessutom Finlands poliskår till världens bästa av amerikanska IPSA – International Police Science Association.

Annons

Det borde egentligen inte vara möjligt. För samtidigt har Finland den lägsta polistätheten inom EU. Bara 7 200 poliser i hela landet, eller 137 poliser per 100 000 invånare. Snittet i EU är 318. Samppa Holopainen påpekar att landet ligger i Europas utkant och har en lång välbevakad gräns mot Ryssland som gör att kriminella utifrån aktivt måste söka sig till Finland om de vill begå brott.

– Det har varit stora neddragningar, men att vi har så begränsade resurser har också tvingat oss att bli effektiva. Våra polisbilar är högteknologiska och mycket kan skötas därifrån. Sen har alla myndigheter som arbetar med säkerhet ett gemensamt datasystem där vi byter information; polis, säkerhetspolis, tull och gränspolis, det tror jag är unikt i världen, säger Samppa Holopainen och påpekar att det inte finns så stor rivalitet, varken mellan myndigheterna eller inom polisen.  

Men det finns även något annat som skiljer den finska polisen från den svenska. I Finland är det inte en åklagare som är förundersökningsledare, utan en polis.

Annons

– Det säger sig nästan självt att en erfaren utredare gör det bättre än en jurist som i värsta fall inte kan något om polisarbete. Titta bara på era Beck-filmer där det är åklagarna som bestämmer. Beck suckar ofta över det. Jag tror att det finns en del sanning där.

Gårdsbacka en förort utanför Helsingfors.
Gårdsbacka en förort utanför Helsingfors. Foto: Joakim Ståhl

Världens lyckligaste invandrare

Veckorna innan vår resa försöker vi ta reda på vilka som är Finlands mest omtalade problemförorter. Vad är motsvarigheten till Rinkeby eller Rosengård? Svaret bland de finska vännerna blir ständigt detsamma: tystnad. Följt av ett ”jag vet inte”. 

När finländarna utsågs till världens lyckligaste, så var ett av skälen att även de finska invandrarna är lyckligast i världen

– Jo, men det har blivit bra. Finland har förändrats väldigt mycket sedan jag kom hit för 28 år sedan. Då bodde jag långt norrut och alla tittade på mig eftersom det inte fanns några svarta människor. Men nu är det lätt att integreras, säger Ahmed från Somalia som inte vill säga sitt efternamn.

Annons

Snön vräker ner och Ahmed, som kör taxi, skrattar och säger att det alltid är vinter i Finland men att han gillar att landet är så lugnt. Vi har åkt ut till Gårdsbacka, en välbehållen 60-talsförort som tidvis haft dåligt rykte, men vars torg sjuder av folkliv. Här ligger halal-slaktaren och kebab-restaurangen intill konditoriet där finska pensionärer dricker kaffe, och vi räknar till hela 15 barer.

– Finnarna dricker mycket. Och så är det väldigt mörkt. Men folk är snälla mot utlänningar. Jag jobbade i Japan innan och där blev de irriterade om man inte kunde japanska. Här uppskattar de när jag försöker, säger Narayan Sapilota från Nepal.

Han är kock på en nepalesisk restaurang och har bott i Helsingfors i drygt tre år. 

1/3

Narayan Sapilota

Foto: Joakim Ståhl
2/3

Ahmed, som bott i Finland i 28 år.

Foto: Joakim Ståhl
3/3

Gårdsbacka, en välbehållen 60-talsförort som tidvis haft dåligt rykte.

Foto: Joakim Ståhl

I Finland finns det till skillnad från i Sverige inga ”särskilt utsatta områden” med låg socioekonomisk status, hög andel invandrare och hög kriminalitet. Det kan nog delvis förklaras med att landet haft en betydligt striktare invandringspolitik – i Finland har bara strax under 7 procent av befolkningen utländsk bakgrund – men det beror också på en medvetenhet hos de finska stadsplanerarna. Hyresrätter blandas med ägarlägenheter och radhus för att nå invånare ur olika inkomstgrupper. Man har också nästan utrotat hemlösheten i landet, enligt principen att ett tak över huvudet är viktigare än att alla personliga problem är lösta.

Annons

Att just de finska invandrarna fick FN:s guldmedalj för ”världens lyckligaste” beror enligt rapporten på att det är relativt lätt att komma in i samhället, att inkomstnivån är hög och att de utlandsfödda inte är fler än att de i hög grad accepteras av lokalbefolkningen.

Det innebär givetvis inte att allt är guld och gröna skogar. I Gårdsbacka går meningarna isär vad gäller invandringen. Vi talar både med människor som tycker att det är trevligt att stadsbilden förändrats, och de som är av rakt motsatt åsikt.

Gunvor Andersson (i röd tröja) i samtal på ett Konditori i förorten Gårdsbacka utanför Helsingfors.
Gunvor Andersson (i röd tröja) i samtal på ett Konditori i förorten Gårdsbacka utanför Helsingfors. Foto: Joakim Ståhl

Som finlandssvenska Gunvor Andersson. Hon föddes direkt efter det finska vinterkriget och har svårt att förstå hur irakiska och syriska män kunnat lämna sina familjer ensamma kvar i hemlandet när bomberna faller.

Annons

– Det syns på deras kläder att det inte går någon nöd på dem. De har bara kommit hit för att söka sig ett bättre liv på grund av våra höga bidrag. Vad hade hänt om våra män övergett sina familjer under kriget?

André Wickström och Stan Saanila gör satirprogrammet "Detta om detta" för finska Yle.
André Wickström och Stan Saanila gör satirprogrammet "Detta om detta" för finska Yle. Foto: Joakim Ståhl

Världens stabilaste stat

– Det är tragiskt om det här skulle vara världens lyckligaste land!

Nej, det finns ingen studie som säger att finländska komiker skulle vara roligare än svenska, men André Wickström och Stan Saanila har en jargong som gör det svårt att hålla mungiporna i styr. Vi befinner oss i en tv-studio i centrala Helsingfors. Veckans inspelning av satirprogrammet ”Detta om detta” är precis avslutad, och de två programledarna förklarar att många i Finland inte trodde sina öron när de fick höra att just de skulle vara världens lyckligaste.

Annons

– Fast vi kände stor skadeglädje när vi förstod att vi slagit Sverige. Det var då vi blev lyckligast, säger Stan Saanila och förklarar att man i Finland helst inte ska visa upp sina pengar eller framgång, till skillnad från i Sverige.

Yta är inte så viktigt, det viktigaste är att saker och ting fungerar.

– Vi skrattade åt er regeringsbildning. Här har vi haft regeringar med sju partier, där vänsterpartiet och motsvarigheten till Moderaterna suttit i samma koalition. Allt är mer pragmatiskt här. I Sverige ska man visa att man är så god och ett föredöme hela tiden, fyller André Wickström i.

Komikerna är överens om att finländarna är rätt nöjda. De vet att de har det bra. Framförallt vet de hur mycket landet har förändrats sedan 1980-talet då en resa till Sverige var som att komma till en annan värld, med nya bilar, evighetslånga godishyllor i affärerna och människor i snygga kläder. Finland kändes som Polen i jämförelse.

– Men nu öppnar det nya restauranger överallt och det finns en stark framtidstro, säger André Wickström.

Annons
"Detta om detta" spelas in i en ganska spartansk källare i Helsingfors.
"Detta om detta" spelas in i en ganska spartansk källare i Helsingfors. Foto: Joakim Ståhl

Det krävs kunskap för att göra parodi på nyheter och humor av nationella särdrag. Båda har bott och arbetat i Sverige under perioder. Svenskar känner kanske igen André Wickström från tv-serien ”Solsidan”, där han spelar ”Freddes” sanningssägande kollega. Stan Saanila ledde under 10 år satirprogrammet ”Nyhetsläckan”, som har runt en miljon tittare i Finland.    

Stan Saanila säger att han har ”ett seriöst svar” på varför Finland är lyckligt.

– Jag vill inte att det här ska feltolkas, men vi är ett etniskt homogent folk, vilket gör att tilliten är hög. Sen har vi inte så stora klasskillnader, delvis på grund av att man inte ska visa upp det man har, men också för att vi inte haft en överklass i Finland, säger han och gör en jämförelse med svenska ”Antikrundan”.

Annons

– Där hittar folk Ming-vaser eftersom de haft en farfarfarsfarmor som var anställd av Ostindiska kompaniet. Det finns ingenting av det i Finland. Ingenting. Vi har inga slott. Vi har ett program som heter ”Auktionskejsaren” och där har folk på sin höjd Muminmuggar.

Det är självklart lättare att integrera 12 invandrare än 120 000 personer, fortsätter Stan Saanila och hävdar att man i Sverige inte har kunnat diskutera invandring tidigare ”eftersom man då har varit nazist”.

– Men jag är finländare och då säger vi sanningar, även om jag inser att det ser dåligt ut i skrift.

Relaxrummet på badhuset Löyly i Helsingfors.
Relaxrummet på badhuset Löyly i Helsingfors. Foto: Joakim Ståhl

Världens sämsta självförtroende?

När danskarna för några år sedan utsågs till världens lyckligaste talades det plötsligt om ”hygge” i många länder. Kunde det vara mysiga hemmakvällar och tända ljus som låg bakom de danska lyckokänslorna?

Annons

Finland har inte ”hygge”, men de har sin ”sauna”. Närmare bestämt 3,3 miljoner stycken – och det på 5,4 miljoner människor.

– Bastukulturen är del av vår identitet. Man slappnar av efter en lång arbetsdag, eller inleder en solig sommardag med att basta i sommarstugan, säger Jessina Koski.

Hon är chef för Löyly, ett designat bastukomplex med restaurang och utomhusbar vid havet, och bor själv i en lägenhet på 46,5 kvadratmeter, med bastu

– Har du mer än 40 kvadrat, så har du oftast en bastu i lägenheten. Annars finns det garanterat en gemensam i huset, säger hon och tillägger att om hon inte hade arbetat på Löyly, så hade hon nog bara bastat två-tre gånger i veckan.  

Understryker nakenheten i en bastu klasslösheten och det homogena samhälle som komikerna var inne på? Det finns hur som helst en tydlig röd tråd när man går igenom listan över de index Finland leder. Den handlar om tillit.

1/2

Simon Anholt grundare av ”the Good Country Index” efter en föreläsning på Helsingfors Universitet.

Foto: Joakim Stahl
2/2

Jessina Koski, chef för Löyly i Helsingfors.

Foto: Joakim Stahl

Finländarna litar inte bara på varandra utan även på sina journalister och politiker – förtroendet för medier är högst i världen. Och det i en tid när misstron mellan grupper verkar växa i resten av västvärlden.

Annons

Ändå har landet dåligt självförtroende. Många av de vi talar med säger saker som att finländarna varit så vana vid att ha det dåligt, att de inte riktigt har förstått att det nu går bra. Att det inte ligger för dem att slå sig för bröstet, och att det finns ett mått av underkastelse eftersom Finland först var svenskt i 700 år och sedan ryskt.

Britten Simon Anholt, som utsåg Finland till ”världens godaste”, tycker att det är sorgligt.

– Finland har så mycket att vara stolt över, men de tillbringar alldeles för mycket tid med att jämföra sig med Sverige. Det är nästan patologiskt.

Finland ska nu delvis ska göra om sin skola – en av världens bästa – och sin sjukvård, som även den slår vår i många avseenden. Och det efter svensk modell.

Kanske vore det optimala om vi i Sverige istället skickade lite självförtroende över Östersjön, så kunde vi få en dos ödmjukhet i retur?

Vår sista dag i Helsingfors har den vita snön hunnit smälta och frysa igen, och vi halkar omkring på trottoarer lika oskottade som i Stockholm.

Just vinterväghållningen är visst inget någon av våra huvudstäder kan skryta med.

Även i Helsingfors är snöplogningen dålig.
Även i Helsingfors är snöplogningen dålig. Foto: Joakim Ståhl

”Kom och hoppa i det är inte alls kallt”, säger männen som just kommit ur bastun och ska kasta sig i den upphuggna vaken utanför badhuset Löyly i Helsingfors.

Foto: Joakim StåhlBild 1 av 14

Simon Anholt bland annat grundare av ” the Good Country Index ”.

Foto: Joakim StahlBild 2 av 14

Finland har den lägsta polistätheten inom EU, ändå har den finska polisen högst förtroende hos allmänheten i hela Europa.

Foto: Joakim StahlBild 3 av 14

Gårdsbacka en förort utanför Helsingfors.

Foto: Joakim Ståhl Bild 4 av 14

Narayan Sapilota

Foto: Joakim StåhlBild 5 av 14

Ahmed, som bott i Finland i 28 år.

Foto: Joakim StåhlBild 6 av 14

Gårdsbacka, en välbehållen 60-talsförort som tidvis haft dåligt rykte.

Foto: Joakim StåhlBild 7 av 14

Gunvor Andersson (i röd tröja) i samtal på ett Konditori i förorten Gårdsbacka utanför Helsingfors.

Foto: Joakim Ståhl Bild 8 av 14

André Wickström och Stan Saanila gör satirprogrammet "Detta om detta" för finska Yle.

Foto: Joakim StåhlBild 9 av 14

"Detta om detta" spelas in i en ganska spartansk källare i Helsingfors.

Foto: Joakim StåhlBild 10 av 14

Relaxrummet på badhuset Löyly i Helsingfors.

Foto: Joakim Ståhl Bild 11 av 14

Simon Anholt grundare av ”the Good Country Index” efter en föreläsning på Helsingfors Universitet.

Foto: Joakim Stahl Bild 12 av 14

Jessina Koski, chef för Löyly i Helsingfors.

Foto: Joakim StahlBild 13 av 14

Även i Helsingfors är snöplogningen dålig.

Foto: Joakim StåhlBild 14 av 14