Annons

Så blev velourpappan nya idealmannen

”Vad syftar termen ’velourman’ och ’velourpappa’ på? Det verkar ha varit en halvt skämtsam, halvt nedsättande term på en manlig feminist för några decennier sedan. Hur uppkom begreppet?”

Publicerad
Dåvarande kronprinsen i velour.
Dåvarande kronprinsen i velour. Foto: TT

För att förstå velourmannens intåg på scenen bör man känna till mansrollens transformation under åren kring 1970. Då hade mansidealet i 70–80 år varit en sedlig, skötsam familjeförsörjare som bestämde i hemmet och drog in pengar till (hemma-)fru och barn. Denne patriark förväntades ha lärt sig att behärska sina drifter – han varken drack bort eller spelade bort lönen – och ställde alltid upp när det behövdes, oavsett om det handlade om att snickra en sommarstuga, köpa bil eller ordna ett nytt hyreskontrakt.

Sedan kom 1968: radikaliseringen, studentrevolterna, kårhusockupationen, Vietnamkrigsprotesterna, feminismen, proggmusiken, ifrågasättandet av hemmafruidealet, med mera. Den gamle sekelskiftespatriarken lades i graven, åtminstone vad samhällsidealet beträffar. I hans ställe inträdde en alternativ idealman, som i slutet av 1970-talet började hänvisas till som ”velourmannen” eller ”velourpappan”.

Peter Svenonius med dottern Engla framför bilden på Hoa-Hoa Dahlgren och Peter. Foto: Björn Larsson Ask

En sådan karl, som tagit intryck av samhällsutvecklingen och tonat ned sin hårda attityd, förutsattes ställa upp vid hustruns eller sambons sida med matlagning och blöjbyte. Han skulle verka för jämställdhet både i tanke och handling. Ett praktexempel på det alternativa mansidealet återfanns i Försäkringskassans reklamkampanj för pappaledigheten år 1978, där tyngdlyftaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren hade ett spädbarn i famnen (kampanjen var rejält förljugen: Dahlgren var själv aldrig pappaledig).

Annons

Varför just velour? Därför att det var 70-talets stora modetyg, och eftersom det användes prominent i det ideologiskt medvetna mode, gärna i form av overaller med unisexprägel, som designföretaget Mah-Jong excellerade i.

Annons
Annons
Annons

Dåvarande kronprinsen i velour.

Foto: TT Bild 1 av 2

Peter Svenonius med dottern Engla framför bilden på Hoa-Hoa Dahlgren och Peter.

Foto: Björn Larsson Ask Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons