Annons

Så blir du antagen till Englands elituniversitet

”Du behöver inte ha A i allt”. Svenskar som studerar på Oxford och Cambridge uppmanar andra att söka. Här ger de sina bästa råd – det är varken omöjligt eller svårt att komma in på elituniversiteten, bara man vet hur man gör.

Under strecket
Publicerad

Frida Winzell sökte till Oxford men kom inte in. Nu är hon ordförande för skandinaviska föreningen på Cambridge.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

1 / 6

Frida Winzell sökte till Oxford men kom inte in. Nu är hon ordförande för skandinaviska föreningen på Cambridge.
Frida Winzell sökte till Oxford men kom inte in. Nu är hon ordförande för skandinaviska föreningen på Cambridge. Foto: Malin Hoelstad

Lär känna det brittiska systemet

Ansökningarna till Oxford och Cambridge skickas in tidigare än till andra brittiska universitet. Ansökan måste göras före den 15 oktober och skickas in via det brittiska ansökningssystemet UCAS.

Utöver själva ansökan måste du skicka ett personligt brev till universitetet och bifoga ett omdöme om dig själv som en lärare skrivit. Både brevet och omdömet ska förklara varför du sökt.

Enligt Anna Gross lönar det sig att satsa stort på det personliga brevet. Hon tog en examen från Oxford 2016 och är medgrundare till Project access som hjälper svenska elever söka till elituniversiteten i Storbritannien. ”Det ska framkomma varför du är intresserad av ämnet och varför du har ett unikt perspektiv att bidra med”.

De som går vidare i processen kallas till intervju på universitetet.

Annons
Annons

Föreläsningssal på Oxford.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

2 / 6

Föreläsningssal på Oxford.
Föreläsningssal på Oxford. Foto: Malin Hoelstad

Förbered dig inför intervjun

Många britter, särskilt de som går på privatskola, får hjälp av sina lärare att förbereda sig inför antagningsintervjuerna. Svenska elever har inte alltid samma tillgång till coachning. Det hjälper att fördjupa sig i ämnet genom att skaffa kursens läslista och läsa ett par av böckerna, menar Anna Gross. Ett annat tips är att ta kontakt med universitetens skandinaviska föreningar eller Project access för att få en mentor som sökt in till samma ämne på något av elituniversiteten.

Annons
Annons

Viktor Birkfeldt från Lund studerar Politics, philosophy and economics på Somerville College i Oxford.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

3 / 6

Viktor Birkfeldt  från Lund studerar Politics, philosophy and economics på Somerville College i Oxford.
Viktor Birkfeldt från Lund studerar Politics, philosophy and economics på Somerville College i Oxford. Foto: Malin Hoelstad

Välj rätt college

Universiteten i Oxford och Cambridge är indelade i olika college. Det går antingen att skicka sin ansökan till ett specifikt college eller att skicka in en öppen ansökan där universitetet väljer vart man hamnar.

”Sök och googla mycket”, tipsar Viktor Birkfeldt från Lund som studerar Politics, philosophy and economics på Somerville college i Oxford. ”Ta reda på så mycket information som möjligt och prata gärna med någon som redan studerat på det college du är intresserad av.”

Annons
Annons

Musikstudenten Charlie Saunders är inne på tredje året på Selwin College i Cambridge.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

4 / 6

Musikstudenten Charlie Saunders är inne på tredje året på Selwin College i Cambridge.
Musikstudenten Charlie Saunders är inne på tredje året på Selwin College i Cambridge. Foto: Malin Hoelstad

Sök till något du brinner för

”Chansen att du blir antagen och sedan trivs med utbildningen är mycket större om du kommer in på en utbildning som verkligen intresserar dig”, tipsar Anna Gross på Project access. Hon tillägger att en stor bredd på kunskaper uppskattas på arbetsmarknaden i Storbritannien. ”Även om du läser teologi kommer du att ha alla sorters möjligheter efteråt”.

Annons
Annons

Bridge of sighs, Suckarnas bro, Cambridge.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

5 / 6

Bridge of sighs, Suckarnas bro, Cambridge.
Bridge of sighs, Suckarnas bro, Cambridge. Foto: Malin Hoelstad

Undvik inte att söka för att du är äldre – vänd på det

Sofia Persson är en så kallad mature student på Cambridge. Det betyder att man är äldre än 21 år gammal då man börjar studera. Hon trodde länge att det inte gick att söka till universitetet om man jobbat med annat efter gymnasiet, men uppmuntrades att söka in av en vän. Enligt henne är viktigt att göra sina erfarenheter till en styrka som en ”mature student” och förklara hur det man gjort tidigare är relevant för studierna. ”Men det viktigaste är att visa att ha ett genuint intresse för det man vill studera”, säger Sofia Persson.

Annons
Annons
Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 2

Cykel är för övrigt det bästa sättet att ta sig fram i Oxford, enligt Viktor Birkfeldt.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2

6 / 6

Foto: Malin Hoelstad

Ge inte upp

Frida Winzell är ordförande för skandinaviska föreningen på Cambridge. Hon sökte först till Oxford men kom inte in. Följande år sökte hon till Cambridge och blev antagen. ”Ge inte upp”, tipsar hon och tillägger att universiteten inte stirrar sig blinda på betygen. ”Du kan bli antagen fastän du inte har A i allt”.

Årsavgiften för Cambridge och Oxford är samma som för många andra universitet i Storbritannien. Avgiften för en kandidatexamen är 9 250 pund (drygt 108 000 kronor) per år. Cambridge uppskattar att hyran för ett rum på ett college ligger mellan 26 000 och 70 000 kronor per år. Måltiderna kostar mellan 34 och 70 kronor. Du kan få bidrag och studielån från Sverige och studielån från Storbritannien för att få att hjälp med avgifterna.

Cykel är för övrigt det bästa sättet att ta sig fram i Oxford, enligt Viktor Birkfeldt.
Cykel är för övrigt det bästa sättet att ta sig fram i Oxford, enligt Viktor Birkfeldt. Foto: Malin Hoelstad
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons