Skall man tro Alexander Pärleros så är en viktig nyckel till framgång att gå upp tidigt på morgonen. Illustration: Thomas Molén
Skall man tro Alexander Pärleros så är en viktig nyckel till framgång att gå upp tidigt på morgonen. Illustration: Thomas Molén

Så blir du rik: Gå upp 04 – ha ”håll käften-attityd”

Många svenskar verkar drömma om pengar i överflöd – trots att vi redan har fått allt mer i plånboken. Så hur bär man sig egentligen åt för att bli rik? SvD:s Erica Treijs gav sig ut på jakt efter svar.

Uppdaterad
Publicerad

Efter en halvtimme med en tummad nummerlapp i handen på ett flott bankkontor i city plingar det till. Bakom disken: ett brett leende och tänder som bländar. Jag ställer min fråga.

– Hur blir man rik?

Den välklädde mannen i mellanblå kostym av modernt snitt, tittar oförstående. Blicken flackar under sekunden av tystnad, då han försöker avgöra graden av okunskap hos kvinnan framför honom.

Med sin mest pedagogiska röst börjar han ställa frågor. Hur mycket pengar handlar det om som ska investeras? Till vilken risk? Under hur lång tid? Och tänker du jobba till 65 eller 75?

Exakt samma sak händer på de andra bankkontoren. Ingen har ett råd som inte inbegriper ett redan rejält sparkapital (mitt) och tjänster de själva säljer. Att bankers rådgivare inte är oberoende kom förstås inte som en överraskning. Men svaret på frågan verkar ingen vilja ens försöka närma sig.

Jag tar fram datorn och knappar in: ”Hur blir man...” Första förslaget i sökrutan är ”...rik.”

Alla har väl någon gång tänkt tanken. Hur blir man rik? Ekonomiskt oberoende. Nedlusad med pengar så att man aldrig behöver arbeta – eller oroa sig över sin ekonomi. När lån är ett minne blott, barnens trygghet säkrad, bilen ny, semestern flådig och håret välfärgat. Då samtal om pengar handlar om vilka investeringar som ska göras och hur man ska få kapitalet att växa.

Jag tar fram datorn och knappar in:

”Hur blir man...”

Första förslaget i sökrutan är ”...rik.” Följt av snygg, smal, pigg – och gravid.

”Hur blir man rik?” finns på tio i topp-listan över Googlesökningar i Sverige under 2017. (Populärast var förvisso ”Hur gör man slime?”, så möjligen varierar våra intressen med ålder och över tid.)

Annons

Många verkar drömma om att håva hem storkovan, men få säger det högt. Isabella Löwengrip hör till undantagen. På en mässa nyligen berättade hon enligt Veckans affärer att hon kommer att bli miljardär på sitt skönhetsmärke, som ska nå ut globalt via Jeff Bezos e-handelsjätte Amazon. Bezos, världens rikaste, är god för ungefär 731 miljarder svenska kronor och skulle själv kunna betala av halva vår statsskuld.

Hur ska man då bete sig om man vill bli ekonomiskt oberoende och vem kan man rimligen fråga? Googlar på nytt. Tioårsjubilerande bloggen Rika tillsammans utlovar att göra privatekonomi och sparande både roligare och enklare. Och flera av rubrikerna bådar gott: ”Hur rik är du?”, ”Veckopeng kräver lika mycket träning som fotboll”. Att poddaren Jan Bolmeson i avsnitt efter avsnitt snackar med sin rådiga fru Caroline gör det hela skönt verklighetsnära.

Att bygga upp ett kapital är som att plantera ett träd, förklarar han med en lånad metafor.

När jag ringer upp presenterar han sig som en förlorare. Civilingenjören som hade drömmar om ekonomisk framgång, men som efter att gång på gång ha förlorat stora delar av sitt kapital – trots att han agerat exakt efter experternas tips – tröttnade på finansmarknadens investeringsråd.

Annons

– Många med mig har förlorat tilliten till finansbranschen, som hellre vill tjäna pengar till sig själva än åt sina kunder. Och det gör att de flesta inte har någon att tala om ekonomi med, säger Jan Bolmeson.

Att bygga upp ett kapital är som att plantera ett träd, förklarar han med en lånad metafor. Det måste vattnas och tas om hand med kärlek och när det sedan växt sig stort och starkt så kan du njuta av skuggan och börja skörda frukterna. Trädet kommer att överleva dig själv och fortsätta växa om du inte väljer att hugga ned alltsammans i en stund av själsligt mörker (eller om Kronofogden knackar på).

Att bli rik är som att plantera ett träd, menar Jan Bolmeson. Förmögenheten måste vattnas och tas om hand – tills den har växt sig stor. Då kan man njuta av skuggan och skörda frukterna. Illustration: Thomas Molén
Att bli rik är som att plantera ett träd, menar Jan Bolmeson. Förmögenheten måste vattnas och tas om hand – tills den har växt sig stor. Då kan man njuta av skuggan och skörda frukterna. Illustration: Thomas Molén

2013 gick Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne till tre amerikanska forskare som bevisat att även om det är omöjligt att säga om priserna på aktier och obligationer ska gå upp eller ner nästa dag eller vecka, så går det att i grova drag förutse kursutvecklingen över en längre tid.

Annons

Den insikten stärkte Jan Bolmeson i övertygelsen om att han var på rätt väg med att förmedla kostnadsfri finansiell kunskap i bloggform. Men beslutet att själv bli rik, hade han egentligen fattat redan som 13-åring.

De flesta av oss lever i 40–40–40-blåsningen, att jobba 40 timmar i veckan i 40 år för att till sist få 40 procent av lönen.

– När min pappa dog knall och fall visste vi inte om vi skulle ha råd att bo kvar i huset. I terapi långt senare har jag förstått att det var där och då jag bestämde mig för undvika ekonomisk stress i alla former. Att pengar aldrig skulle få bli ett problem.

Vilka är de vanligaste drivkrafterna för att bli rik?

– Det handlar både om rädsla och girighet. Rädsla för att hamna i en ekonomisk kris eller att ha arbetat i hela sitt liv och på ålderns höst inte ens ha råd att köpa glass. Och girighet i så måtto att vilja ha all tid som går för familj och vänner. Att vara fri och oberoende, kunna både resa och uppleva och kanske inte alltid bara arbeta, säger Jan Bolmeson och fortsätter:

Annons

– De flesta av oss lever i 40–40–40-blåsningen, att jobba 40 timmar i veckan i 40 år för att till sist få 40 procent av lönen. Det skrämmer många. Men borde få fler att reagera.

Han är noga med att poängtera att många trots allt har det tufft ekonomiskt. Att två av tio svenskar inte klarar en oförutsedd utgift på 10 000 kronor eller mer utan att ta lån. Och att valet inte alltid står mellan konsumtion och att spara.

Även om inga grupper fått det sämre, har de på botten i relativa tal släpat efter sedan 1990-talet. De ekonomiska klyftorna är i dag rekordstora men skillnaden handlar inte om de som inget har, utan om de som fått ännu mer.

Svenskarnas inkomster har ökat i gemen. Sedan 2005 har hushållens reala ekonomiska standard ökat med 35 procent, enligt SCB. Det beror i sin tur främst på ökade kapitalvinster för de allra rikaste. Och SOM-institutet visar i sin senaste rapport att allt fler är positiva till landets ekonomi i stort och tror även på gynnsam tillväxt i den egna plånboken.

Det finns alltså goda förutsättningar för ekonomisk utväxling, om du hittills haft tur i livets lotteri och har hälsa, jobb och möjlighet att spara en slant varje månad. Men om man vill vinna stort på Fru Fortunas livshjul så är insatserna högre och chanserna betydligt mindre.

Annons
”Lycka handlar inte om pengar, men de rika är garanterat lyckligare än de som inga har”, säger Alexander Pärleros.
”Lycka handlar inte om pengar, men de rika är garanterat lyckligare än de som inga har”, säger Alexander Pärleros. Foto: Malin Hoelstad

En som alltid är beredd att ge allt är entreprenören Alexander Pärleros.

Hans kalender är egentligen full. Men vi kan snacka under tiden han käkar lunch. Alexander Pärleros är tidigare svensk mästare i att äta hamburgare, men nu väljer han sedan länge det nyttigaste på menyn och förklarar att han vid 33 års ålder kommit till en punkt i livet då han gärna delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter. Han vill göra gott och nå ut till fler människor med sitt budskap.

Varje vecka gör han Framgångspodden, där han träffar och intervjuar någon lyckad person – simmaren Sarah Sjöström, fysikern Max Tegmark eller den norske miljardären och hotellmagnaten Petter Stordalen. Frågorna är snälla och stämningen lite som en after work tillsammans med kollegor. Men så är han heller ingen journalist och gör inga som helst anspråk på att agera som sådan heller.

Annons

Ola Serneke, Mårten Nylén och Renata Chlumska – alla går upp vid fyratiden. Och försprång är alltid bra om man vill nå långt.

Alexander Pärleros började sin karriär som röjdykare men har allt eftersom bytt grodmansdräkten mot kostym. Under uppväxten hade han det periodvis trassligt, men är noga med att poängtera att han började jobba redan som tonåring. Att dagligen vara igång i arla morgonstund menar han är en viktig nyckel till framgång.

– Jag går numera upp 04.40 och det är bland det bästa jag gjort. Jag har sett en helt ny värld och när andra börjar rycka på sig har jag redan gjort några av dagens viktigaste saker och dessutom hunnit gå en promenad eller tränat. Man får ett överläge och det är det många som insett för länge sedan. Ola Serneke, Mårten Nylén och Renata Chlumska – alla går upp vid fyratiden. Och försprång är alltid bra om man vill nå långt.

Vad är framgång?

– När jag startade podden tyckte jag att framgång var detsamma som att ha tjänat mycket pengar. Nu har jag kommit längre med mig själv och insett andra saker. Allt vi har är lånat och det enda vi vet är att vi har ett liv. Våra livslinjer är desamma som miljarder andra människors, att vara framgångsrik på riktigt är när man också gör andras livslinjer lite bättre.

Annons

Enligt Alexander Pärleros finns det ett antal saker som förenar framgångsrika människor: envishet, kreativitet, skicklighet, tur, tajming och uthållighet.

– De tror på sig själva och har ofta en ”håll käften-attityd”. Vanliga människor mår dåligt om de får flocken mot sig. Men vill man nå långt så måste man göra det som ingen annan gör och då är risken att bli mobbad av gruppen stor.

Han nämner Elon Musk och Steve Jobs, för att de inspirerar honom, har gjort sin egen grej – och tvingats betala priset för det på vägen. Själv vill han inte längre ha en sportbil – trots god ekonomi – den skulle skapa mer bekymmer än nytta. Han vill göra något meningsfullt och säger sig inte vara rädd att misslyckas.

– Förr fick man en guldklocka för väl utfört arbete. Den tiden är förbi. I dag handlar det om att få med sig sin publik och för att bli framgångsrik måste man synas. Fundera över vad du skulle ägna din tid åt om du inte fick betalt? Där finns passionen. Lista dina mål och gör en handlingsplan för hur du ska uppnå dem.

Annons
De svenska affärsmän som blivit miljardärer och som Birgitta Forsberg porträtterat har alla varit beredda att ta mycket stora risker. Illustration: Thomas Molén
De svenska affärsmän som blivit miljardärer och som Birgitta Forsberg porträtterat har alla varit beredda att ta mycket stora risker. Illustration: Thomas Molén

2017 fanns enligt Veckans Affärer 187 svenska miljardärer som tillsammans kontrollerade förmögenheter motsvarande ungefär hälften av hela Sveriges BNP. Birgitta Forsberg, ekonomireporter på SvD Näringsliv, har skrivit boken ”Svenska miljardärer”, där hon träffat och porträtterat tio av landets mest ekonomiskt framgångsrika – Gustaf Douglas, Christer Gardell, Ayad Al Saffar – som inte enkom ärvt sina förmögenheter.

Skypegrundaren Niklas Zennström är yngst. I boken möter vi en målmedveten ung man som parallellt läser teknisk fysik och ekonomlinjen, samt börjar jobba hos superentreprenören Jan Stenbeck och är med och bygger upp Tele 2. Han hoppar av och startar eget och på tredje försöket blir det jackpot med Skype.

Annons

Gemensamt för samtliga är att de är män, har haft som övergripande mål att bli rika, vågat ta risker och gått sin egen väg. Ingen av dem gillar att ta order, utan har tidigt valt att driva eget och har arbetat hårt. Därutöver verkar det handla om tajming och en hel del tur.

Vem vill inte sitta på fina middagar, resa och kunna vara med och påverka?

Alexander Pärleros talar om att skillnaden går mellan ”doers” och ”dreamers” – att många har drömmar men ”googlar inte ens numret man borde ringa”. Om individens egna val.

Det låter ungt. Och energifullt. Men samtidigt rätt i någon mån, om än hiskeligt jobbigt. Och allt detta för – pengar?

– Lycka handlar inte om pengar, men har man kapital sparar man sin ångest för att få allt att gå ihop och man får möjligheten att styra över sin egen tid. säger Alexander Pärleros, säger Alexander Pärleros.

Vad har du tvingats offra på vägen?

– Jag går och lägger mig 21.30.

Nöjdhet med livet varierar utifrån inkomst, visar Konsumtionsrapporten. Av dem som har en bruttoinkomst på över 35 000 kronor i månaden säger knappt hälften att de är mycket nöjda med livet, att jämföra med de som har mindre än 15 000 kronor i månaden, där drygt 30 procent känner sig tillfreds med vardagen. Men detta gäller bara till en viss nivå.

Annons

Det finns forskning som pekar på att man till och med blir olycklig av för stort överflöd. ”The experience stretching hypothesis” handlar om att när man har upplevt det bästa av vad livet har att erbjuda – som att stå på scenen framför tiotusentals människor och kunna resa till paradisstränder – så kan man inte längre uppskatta en skränig pubspelning eller ett iskallt dopp i en svensk insjö. Och tomheten efter att ha uppnått någon av sina drömmar kan vara svår att hantera.

Beteendevetaren och psykoterapeuten Philip Bäckmo har skrivit boken ”Själen är ett verb”, om hur man gör sitt liv så meningsfullt som möjligt. Han menar att de handlingar som får oss att leva väl, inte alltid är de som premieras. Och att botemedlet är att hela tiden reflektera över vems status man söker och om dem man jämför sig med är värda den makt man ger dem.

En löneförhöjning täpper man snabbt igen med en dyrare bil. Och pengar kan orsaka enorma grubblerier.

– Ångest och depression kan vara friska symptom på att vi lever fel, säger han.

Annons

Rikedom, vad skulle du säga att det symboliserar?

– Frihet säger många, men jag känner mig tveksam. En löneförhöjning täpper man snabbt igen med en dyrare bil. Och pengar kan orsaka enorma grubblerier. Vi behöver ha en riktning som återspeglar det vi tycker är meningsfullt. Mening och engagemang är frihet.

Är det därför flera av världens mest välbärgade personer rentav verkar vilja göra av med sina pengar? När högdjur som Warren Buffett och Bill Gates har snickrat klart på sina imperium slår de sig samman med likasinnade för att också göra gott och bli filantroper. ”The Giving Pledge” är en framgångsrik kampanj där de allra rikaste i USA skänker minst 50 procent av sin förmögenhet till välgörenhet.

”Ge bort dina pengar! Det kommer att ge dig mer än vad pengarna är värda,” sa Melinda Gates som förklaring till varför hon och maken vill skänka bort sina pengar.

Om det inte är eftersträvansvärt att bli rik kan man kanske trösta sig med att man egentligen redan är det. Bara att växa upp i Sverige är en biljett till relativ rikedom. Med min modesta lön tillhör jag ändå den promille med högst årsinkomst i världen enligt verktyget Global rich list.

Och klockan ringer inte förrän 06.45.

Efter reklamen visas:
Alexander Pärleros

Att bli rik är som att plantera ett träd, menar Jan Bolmeson. Förmögenheten måste vattnas och tas om hand – tills den har växt sig stor. Då kan man njuta av skuggan och skörda frukterna. Illustration: Thomas Molén

”Lycka handlar inte om pengar, men de rika är garanterat lyckligare än de som inga har”, säger Alexander Pärleros.

Foto: Malin Hoelstad

De svenska affärsmän som blivit miljardärer och som Birgitta Forsberg porträtterat har alla varit beredda att ta mycket stora risker. Illustration: Thomas Molén