Annons

Janerik Larsson:Så blir Michelle Obama president om 200 dagar

Foto: Charles Rex Arbogast/TT

Mediekrönika om det amerikanska valets nya dynamik.

Under strecket
Publicerad

Under ett kampanjmöte förra året i New Hampshire fick åskådarna höra en gripande historia om en heroisk amerikansk soldats insats i Afghanistankriget. Problemet var att den inte var sann. När The Washington Post granskade berättelsen så fann man att ”nästan varje detalj verkar vara inkorrekt”, inklusive när, var och vad som egentligen hände. Denna typ av osanningar brukar framföras av Donald Trump, men för denna blunder stod Joe Biden.

Så vilken av de båda kandidaterna i det amerikanska presidentvalet kommer under de 190 dagarna till valdagen att fara med flest osanningar? The Washington Posts faktagranskare Glenn Kessler har granskat alla president Trumps uttalanden som saknat verklighetskoppling, oavsett om det har varit medvetna lögner, eller beror på att han inte bryr sig om fakta utan hela tiden säger det som för ögonblicket passar honom.

Nu granskar Kessler också Biden, och det kan bli en ganska besvärlig process för den tidigare vicepresidenten. Precis som Trump kommer Biden ihåg det som passar honom. Att Biden inte kommer ihåg ens vad som hänt i närtid och ständigt säger fel har blivit pinsamt tydligt.

Annons
Annons

I en av demokraternas primärvalsdebatter i februari påstod han att 150 miljoner amerikaner har dött av skjutvapen sedan 2007. Han menade 150 000. Biden har vid flera tillfällen sagt att han lämnade senaten 2008 för att bli universitetsprofessor. I själva verket lämnade han senaten för att bli vicepresident till Barack Obama. Han har också sagt att han vill utnämna den första svarta kvinnan till senaten, men menade till Högsta domstolen.

Att Biden fyller 78 år ett par veckor efter valet kan vara en förklaring – men inte en ursäkt. I januari summerade The Washington Post mängden falska eller missvisande uttalanden som Trump dittills gjort. Det blev 16 241 stycken, eller 14,8 per dag. Det tycks emellertid inte ha påverkat de republikanska väljarnas inställning till honom.
Nu kommer sökljuset att riktas mot Joe Biden. Hans väljare kan visa sig vara betydligt känsligare för missvisande påståenden. I det läget skulle Bidens val av vicepresidentkandidat kunna bli avgörande för valresultatet. Den krassa analysen säger att det bör vara en kvinna som har koll på fakta. I åtanke bör också hållas att vicepresidenten kanske kommer att ersätta Biden redan under mandatperioden, eller bli partiets presidentkandidat 2024.

En konservativ journalist, Michael Walsh, har i New York Post utifrån denna tanke skisserat följande scenario för att skrämma upp Trumps anhängare: Biden väljer Michelle Obama – enligt Gallup USA:s mest beundrade kvinna – som vicepresidentkandidat. Med hjälp av afroamerikanska röster och Bernie Sanders-väljarna erövrar demokraterna kongressens båda kamrar. Dagen efter att Biden installerats som president tillkännager han och hans fru att han tyvärr av hälsoskäl inte kan fullfölja uppdraget. Michelle Obama blir då president och 2024 blir hon omvald.

Nyligen fick Biden frågan om han skulle vilja ha Michelle Obama som vicepresidentkandidat. ”I’d take her in a heartbeat.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons