Annons

Så driver ryssar med utpekade spion-duon

Är de ”vanliga snubbar som dricker kaffe” – eller hemliga agenter? Tv-intervjun där de två utpekade GRU-agenterna ”Aleksandr Petrov” och ”Ruslan Bosjirov” i statligt styrda RT hävdar att de är turister – och inte ute på ett morduppdrag – har väckt ovanligt mycket munterhet i Ryssland. Men också frågor om vad maktens män håller på med.

Under strecket
Publicerad

Bilden från en övervakningskamera visar Ruslan Boshirov och Alexander Petrov vid Salisburys tågstation den 3 mars 2018.

Foto: Metropolitan Police /AP

1 / 6

Bilden från en övervakningskamera visar Ruslan Boshirov och Alexander Petrov vid Salisburys tågstation den 3 mars 2018.
Bilden från en övervakningskamera visar Ruslan Boshirov och Alexander Petrov vid Salisburys tågstation den 3 mars 2018. Foto: Metropolitan Police /AP
Annons
Annons

Skärmdump Bellingcat

Foto: Skärmdump Bellingcat

2 / 6

Reste de misstänkta turisterna på särskilda pass?

Skärmdump Bellingcat
Skärmdump Bellingcat Foto: Skärmdump Bellingcat

Den 5 september pekades ”Aleksandr Petrov” och ”Ruslan Bosjirov”, som de påstås heta, ut av brittiska åklagare för nervgiftattacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury den 4 mars i år.

Men enligt männen var de bara ”turister” som länge hade planerat sin resa till Salisbury.

Undersökande journalistnätverket Bellingcat har kunnat avslöja passdokument som knyter ”Petrov” och ”Bosjirov” till ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Petrov beskrivs som en oidentifierad rysk individ – kopplad till en av Rysslands säkerhetstjänster. Ryska journalister från oberoende tidningen Novaja Gazeta hittade ett telefonnummer i dokumenten som kan binda ”Petrov” till ryska militära underättelsetjänsten GRU.

Männens namn ”Aleksandr Petrov” och ”Ruslan Bosjirov” förekommer inte i ryska befolkningsregistret innan deras inhemska id-kort utfärdades 2009 och 2010, enligt Bellingcat.

Ryssland fortsätter förneka nervgiftattacken.

Annons
Annons
Foto: Metropolitan Police / TT / NTB Scanpix

3 / 6

”Vanliga snubbar” – promenerar och dricker kaffe

Foto: Metropolitan Police / TT / NTB Scanpix

Mindre än 24 timmar efter intervjun på RT med Petrov och Bosjirov – om den vackra klockan i Salisbury och tornet – började parodierna.

”Vi bestämde oss för att slutföra uppdraget den 4:e, vi drack kaffe och promenerade”.

Just uttrycket ”normala vanliga snubbar”, såsom männen beskriver sig själva, har blivit populärt i sociala medier.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs medarbetare la ut en video där de driver med RT-intervjun:

Annons
Annons
Foto: Skärmdump vesti

4 / 6

Salisbury Pride

Foto: Skärmdump vesti

Även ryska stats-tvs flaggskepp – nyhetsprogrammet Vesti – hoppade på trenden.

Nyhetsprogrammet sände ett långt inslag om hur Salisbury förvandlats till en ”modern europeisk oas för tolerans” – en stad proppad med gayklubbar. I intervjun skojas det kring att männen kan vara homosexuella, de delade ett hotellrum och gjorde ”allting tillsammans”.

Det skojas också om att de hade damparfym på sig. Någon som beskrevs som ”omanligt”, kanske i syfte om att skoja med västs bild av Ryssland.

Annons
Annons
Foto: Francesca Ebel /AP

5 / 6

Cocktail ”Novitjok” i Volograd

Foto: Francesca Ebel /AP

Under fotbolls-VM i somras kunde brittiska fotbollssupportrar klunka i sig en särskild drink, med ett icke-subtilt namn: döpt efter nervgiftet novitjok.

Baren i staden Volgograd har sedan dess bekräftat för SvD att de inte längre säljer drinken ”Novitjok”. Den var däremot populär under VM.
Så här marknadsfördes den:

Annons
Annons

Vladimir Putin

Foto: Mikhail Klimentyev /AP

6 / 6

”Vad håller Putin på med?”

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Mikhail Klimentyev /AP

Tidigare KGB-tjänstemannen Gennadij Gudkov säger till BBC att han alltid har misstänkt att ryska agenter stod bakom Salisbury-attacken.

När han såg männen på tv – direkt efter att president Vladimir Putin uppmanat paret att förklara sig – försvann hans tvivel helt och hållet, säger Gudkov.

”Det hade tydligt varit bättre för männen att vara tysta”, och inte visa sig i tv, menar han.

Enligt Gudkovs egna källor kan det handla om att GRU försöker hämnas på sin tidigare kollega, ex-spionen Sergej Skripal. Ett försök att imponera på president Vladimir Putin, i syfte att vässa musklerna inför de andra underrättelsetjänsterna i Ryssland, för att få mer makt och inflytande, tror Gennadij Gudkov.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons