Annons

Janerik Larsson:Så enkelt är det inte

Så enkelt är det inte
Så enkelt är det inte Foto: Bertil Ericson
Under strecket
Publicerad

Liv Beckström skriver i Dagens Arena att ”hela samhället tjänar på starka fack”:

”En svag motståndare är lättare att få på knä och det borde  göda och gynna svenskt näringsliv.

Men det stämmer inte. En ny forskningsrapport från FuturionVad är grejen med facket, visar att det snarare är tvärtom.

De fakta som presenteras borde även få fackföreningsätare att byta strategi av rent, skärt egenintresse.

Grejen är nämligen att starka fack gör det bättre för alla. Den svenska partsmodellen är en succé som till och med har fått tidigare fackföreningskritiker som OECD, IMF och Världsbanken att göra vågen för nordisk arbetsmarknadspolitik. Bland annat pekar OECD på att avsaknad av kollektivavtal inte underlättar utan skapar problem för företagen, och att det är viktigt att arbetsmarknadens parter kan hantera problem och motsättningar utan att staten är inblandad.”

Så enkelt är det verkligen inte och en mera grundlig läsning av Futurions rapport rekommenderas. Där ställs viktiga, svårbesvarade och obesvarade frågor.

Om man blickar i backspegeln ser man att 70- och 80-talens på pappret ”starka fack” i själva verket var oförmögna till konstruktivt nytänkande och satt fast i en inflationsskapande logik som gjorde att medlemmarna i facken hade en usel reallöneutveckling.

Det var först när facken inom industrin tog initiativet som ledde till Industriavtalet som utvecklingen vände.

Liv Beckström var själv i 15 år redaktör för Kommunals tidning och som jag minns det bidrog varken hon eller hennes dåvarande arbetsgivare till nödvändigt nytänkande utan var tvärtom kritiska till industrifackens initiativ.

Talet nu på vissa håll om att skrota industriavtalets roll för det svenska kollektivavtalssystemet är knappast ett tecken på konstruktivt nytänkande.

Futurionrapporten ställer viktiga frågor och nu borde ansträngningarna handla om att besvara dessa i stället för att i konservativ oförmåga till nytänkande hänvisa till att det var bra förr - när det inte alls var bra förr.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons