Efter reklamen visas:
Vapnens väg – TOPP

Så enkelt hamnar militära vapen i svenska tonårsgäng

SvD GRANSKAR | Från en sömnig by i Slovakien till de blodiga uppgörelser som skakar Sverige. SvD har kartlagt tre vapenhandlares hemliga smuggelväg för att följa vapnen som slussas in i de svenska gängkrigen.

Publicerad

Mördarna kom till Biskopsgården i en begagnad Citroën Xantia.

De hade köpt bilen samma dag och parkerade utanför den lilla kvarterskrogen vid Vårväderstorget. Därinne hade gästerna samlats för att se kvällens Champions League-match.

Publiken jublade över en straffräddning i 79:e matchminuten när de maskerade männen sprang in och öppnade eld med sina automatvapen. Kulorna slet sönder kroppar, glas och väggar. Tio personer träffades innan de sista tomhylsorna klingade ner på marken. Två unga män dödades, tre personer fick livshotande skador.

Massakern på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg den 18 mars 2015 tog gängvåldet till en ny nivå. Fem gängmedlemmar från Biskopsgården har dömts för sin medverkan i morden.

Drygt fyra år efter blodbadet sker det nära på en skjutning om dagen i Sverige och en central fråga är fortfarande lika aktuell.

Hur kan tonåringar i förortsgäng runt om i landet ha till synes obegränsad tillgång till högeffektiva automatvapen, och beväpna sig som militära kommandostyrkor?

Ett av vapnen från Vårväderstorget är en nyckel till gåtan.

Den Skorpion vz 61 som användes på Vårväderstorget 2015.
Den Skorpion vz 61 som användes på Vårväderstorget 2015. Foto: Polisen

Den lilla kulsprutepistolen skymtar på övervakningsbilderna från brottsplatsen. I handen på den gärningsman som håller vakt, medan slakten pågår bakom hans rygg, vilar en Skorpion vz 61.

Annons

Det är ett automatvapen från kalla kriget som spottar ur sig 15 kulor i sekunden när avtryckaren hålls in.

Efter reklamen visas:
Här springer männen med dragna vapen mot kvarterskrogen

 

Vellinge 2014

Hammarslagen ekar i den skånska verkstaden. ”Skorpionen” sitter fastklämd i ett skruvstäd. Den 30-årige mannen som håller i verktygen – vi kallar honom Vapensmeden – är på väg att bli nyckelperson i ett litet nätverk av skånska vapensmugglare.

På dagarna jobbar han som arbets­ledare på ett verkstads­företag. Och det är här, i en avskild del av fastigheten, som Vårvädersvapnet görs skjutklart innan det säljs vidare till gängen i Biskopsgården.

Vapensmedens dubbelliv har pågått länge. Det inleddes när han började umgås med en av Malmös ledande kriminella – Finansiären.

Att Finansiären hamnade i fängelse för ett grovt narkotikabrott utgjorde inget hinder för deras vänskap. Vapensmeden hälsade på inne på anstalten varje månad.

Annons

 

I det här hotellet mittemot polisstationen i Slovakiens huvudstad bodde en av smugglarna i Skånenätverket när han hämtade vapen i en by 14 mil därifrån.
I det här hotellet mittemot polisstationen i Slovakiens huvudstad bodde en av smugglarna i Skånenätverket när han hämtade vapen i en by 14 mil därifrån. Foto: Tomas Oneborg

Bratislava 2013–2014

Hemma i Malmö är Kuriren en arbetslös säljare i 30-årsåldern som dömts för ett par stöld- och narkotikabrott. När han kommer till Slovakiens huvudstad checkar han in på hotellet mitt emot polisstationen. Med sig har han motsvarande 40 000 kronor i kontanter.

Morgonen därpå kör Kuriren 14 mil till en vapenbutik och köper 30 Skorpioner rakt över disk. En av dessa är Vårväders­vapnet. Affärerna görs helt öppet.

Annons

Kulsprute­pistolerna Kuriren och hans två vänner i Skånenätverket köper är så kallade deaktiverade överskottsvapen, med igensvetsade pipor. De marknadsförs som samlarobjekt och räknas vid den här tiden som leksaker eller antikviteter enligt de slovakiska vapenlagarna.

Så länge köparen är myndig behövs ingen licens, trots att vapnens rörliga delar är fullt fungerande. Kuriren behöver bara visa sitt svenska pass för att få handla.

Sedan tar han vägen genom Tyskland, köper biljett till färjan från Puttgarden till Rödby i Danmark och fortsätter till Skåne.

Skorpionerna fraktas till verkstaden i Vellinge. Där har Vapensmeden de svarvar, specialborrar och verktyg som behövs för att byta ut de igensvetsade piporna.

Vårvädersvapnet provskjuts i verkstaden när det har fått sin nya pipa. Skorpionen fungerar och gör sex kulhål i golvet.

Två månader senare åker Kuriren tillbaka till Slovakien på ytterligare en inköpsresa. Han checkar in på samma hotell, och även denna gång köper han 30 Skorpioner – men nu för halva styckepriset.

 

Det var hos vapenhandlaren Tassat som de tre svenskarna i Skånenätverket köpte sina vapen.
Det var hos vapenhandlaren Tassat som de tre svenskarna i Skånenätverket köpte sina vapen. Foto: Tomas Oneborg
Annons

Slovakien 2019

Motorvägarnas dubbelfiliga brus bleknar bort långt innan man hittar fram till den lilla byn Starý Tekov, två timmar öster om Bratislava. Grusvägen slingrar sig fram mellan trädgårdar och rostiga järnstaket.

Högt upp på en telefon­stolpe hänger en solblekt skylt: ”Army Shop.” Den visar vägen mot en äldre industri­byggnad. Här ligger vapen­butiken Tassat. Ägaren Jozef Hostinský tar emot SvD på den sol­dränkta gårds­planen.

I Slovakien är handeln med gamla militära överskottsvapen omfattande och Jozef Hostinský är en välkänd profil i sin hemtrakt. Familjen äger ett pensionat som erbjuder jaktaktiviteter och övernattning åt både inhemska och internationella gäster.

I årtionden har Jozef Hostinský och hans familj också iscensatt militärhistoriska fältslag för turister på åkrarna utanför byn. Skådespelen lockar hundratals entusiaster som vill återuppleva andra världskriget på nära håll.

Annons
Jozef Hostinskýs driver familjeföretagen Tassat och pensionatet Bažantnica. Han visar upp en sovjetisk missil som finns på hans ägor.
Jozef Hostinskýs driver familjeföretagen Tassat och pensionatet Bažantnica. Han visar upp en sovjetisk missil som finns på hans ägor. Foto: Tomas Oneborg

Framför gästernas ögon återskapas hela fältslag med mullrande pansarvagnar, tidsenliga kläder, och historiska vapen laddade med lösa skott.

Jozef Hostinský har till och med fått en riddarorden för sitt engagemang i landets militärhistoria.

Stora pansargranater står i långa rader utanför butiken som fortfarande säljer historisk militärutrustning. Vi sätter oss i ett avlångt kontor där uppstoppade fasaner pryder väggarna.

– Alla våra inkomster från vapenförsäljningen har gått till de historiska evenemangen, säger Jozef Hostinský.

Skorpionen som användes vid Vårväderstorget tillverkades 1975 i den statliga vapenfabriken i Uherský Brod i dåvarande Tjeckoslovakien. Stämplarna på vapnets undersida visar att den hamnade i ett tjeckoslovakiskt arméförband när den lämnade fabriken.

Annons

– Polisen kom hit på grund av svenskarna. De slog till mot alla våra lokaler i en husrannsakan, säger Jozef Hostinský.

Jozef Hostinský driver sitt familjeföretag med dottern Katarina Gregasova och sonen Jozef Hostinský den yngre.
Jozef Hostinský driver sitt familjeföretag med dottern Katarina Gregasova och sonen Jozef Hostinský den yngre. Foto: Tomas Oneborg

Det var i december 2015 som den slovakiska polisen genomförde en gryningsräd mot familjens ägor. En insatsstyrka på 120 poliser stormade in med dragna vapen. Alla anställda på Tassat förhördes ingående, berättar Jozef Hostinský och hans familj.

De tre svenskarna hade hunnit besöka butiken flera gånger utan att myndigheterna reagerat. Men efter att de slovakiska vapenlagarna skärptes på sommaren samma år ville polisen plötsligt veta allt om hur vapenaffärerna gått till.

Familjen förhördes av både svenska och slovakiska poliser. Totalt beslagtogs 771 vapen i butiken. 400 av dessa återlämnades efter att familjen överklagat och påpekat att de hade tillstånd att sälja vapen över disk.

Annons

– Vi bröt aldrig mot lagen och jag kan inte ta ansvar för om de deaktiverade vapnen vi sålde i butiken var förbjudna i Sverige, säger Jozef Hostinský.

Han fick köpa in Skorpionerna till sin butik från arméns gamla överskottslager sedan de statliga vapendepåerna privatiserats efter Järnridåns fall.

Vad tänker du om att vapnen ni sålt har använts vid grova våldsbrott i Sverige?

– Vi har inte kontroll över vad som händer med vapnen efter att vi sålt dem. Vi kan inte heller ta ansvar om en bil tillverkad i Slovakien är med i en olycka i Sverige, säger Josef Hostinský.

 

1/2

Vapensmeden på en av resorna till och från Slovakien, här i tyska staden Zeven.

Foto: Polisen
2/2

Vapensmeden stoppas för fortkörning vid en av sina resor till byn Starý Tekov. Han tar själv bild på den slovakiska polisbilen.

Foto: Polisen

Europa 2014

Det har nu gått åtta månader sedan Kurirens första inköpsresa. Det är sensommar. Vapensmeden hyr en Mercedesbuss och kör den långa vägen från Malmö till Starý Tekov. Bredvid honom sitter Finansiären.

Annons

Framme i Jozef Hostinskýs butik räknar de två männen upp 669 800 kronor. För det får de köpa 47 Skorpioner, 19 armé­pistoler och åtta automat­gevär med pluggade pipor. De får också 100 fabriksnya Glockpistoler som deaktiverats på samma sätt.

Totalt kan Vapensmeden och Finansiären lasta in 174 skjutvapen i sin hyrbil innan de styr norrut mot Sverige. På vägen genom Europa passerar de flera nationsgränser utan att fastna i en enda gränskontroll.

Klockan 22.12 den 25 augusti 2014 korsar bilen Öresundsbron och låter sig uppslukas av Malmös trafikmyller.

 

De tio Glockkpistolerna låg i sina originalkartonger när de beslagtogs på Malmö central.
De tio Glockkpistolerna låg i sina originalkartonger när de beslagtogs på Malmö central. Foto: Polisen

Södertälje 2014

De nyinköpta Glockpistolerna finns ute på gatorna bara några veckor efter Vapensmedens hemkomst från Slovakien. Pistolerna är då reaktiverade och skarpa.

Annons

Den första pistolen som polisen hittar beslagtas hos kriminella i Södertälje mindre än en månad efter inköpet i Starý Tekov, den 20 september 2014. Nästa pistol dyker upp hos en 14-årig pojke i Malmö och några dagar senare stoppas Finansiärens kusin på Malmö Central med tio skarpa Glockpistoler i resväskan.

Totalt har de tre medlemmarna i Skånenätverket vid denna tidpunkt smugglat in 236 vapen till Sverige. Tassats försäljningslistor visar att de köpt 108 Skorpioner, 100 Glockpistoler och ett 20-tal andra skjutvapen av blandade fabrikat.

 

Attacken mot tidningen Charlie Hebdo skakade Frankrike och världen.
Attacken mot tidningen Charlie Hebdo skakade Frankrike och världen. Foto: E-Press/ AP
Annons

Paris 2015

I januari skakas Frankrikes huvudstad av två terrordåd – attackerna mot tidningen Charlie Hebdo och en judisk matbutik. Båda utförs med reaktiverade militära automatvapen, samma sorts vapen som Skånenätverket har smugglat in i Sverige.

Parisattackerna tvingar polis­myndigheter i EU-området att ta den illegala vapen­handeln på större allvar. I Sverige riktar polisen blicken mot en annan slovakisk vapenfirma, AFG Security Corporation, som redan har sålt 14 000 deaktiverade vapen till kunder i hela Europa.

Den svenska polisens nationella operativa avdelning, Noa, får ta del av bolagets kundlistor via Europol.

– Ett 50-tal av AFG:s kunder var från Sverige. Många var privatpersoner utan kriminell bakgrund. Men en del var kända från organiserade nätverk, säger Linda H Staaf som är chef för Noa:s underättelseavdelning.

Annons

Vapensmeden finns bland kunderna. Han hade beställt en kulsprutepistol från AFG 2013. Det vapnet har aldrig hittats – men det är här polisen får upp ögonen för Skånenätverket.

 

1/2

En av de svarvar polisen tror att Vapensmeden använde när Skorpionerna gjordes skjutklara.

Foto: Polisen
2/2

I golvet framför Vapensmedens arbetsbänk i Vellinge hittades 19 kulhål. Minst sex av dem kommer från Vårvädersvapnet.

Foto: Polisen

Skåne 2015

Löven har börjat gulna när polisen slår till mot Vapensmedens verkstad i det välmående Vellinge. Razzian sker ett halvår efter massakern på Vårväderstorget och kriminal­teknikernas bilar parkeras utanför grindarna.

Polisen misstänker att vapnen som använts vid Vårväder­storget kan ha kommit härifrån. Kulhålen i golvet undanröjer alla tvivel om Skorpionens ursprung. De sex tomhylsorna ligger kvar i verkstaden och en kula som grävs fram ur golvet matchar Vårvädersvapnet perfekt.

1/2

Två personer sköts till döds och åtta skadades vid massakern på restaurangen vid Vårväderstorget.

Foto: Jerker Ivarsson/TT
2/2

Dagen därpå besökte statsminister Stefan Löfven Vårväderstorget i Biskopsgården.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborg 2016

Alla vapen som har använts på Vårväderstorget beslagtogs av polisen redan dagen efter massakern. 18 månader senare undersöks Skorpionen på nytt och en kriminaltekniker i Göteborg skrapar fram vapnets 40 år gamla tillverkningsnummer ur metallen.

Annons

Därmed får Vårväders­vapnet ett namn – M1328 – och vapnet blir möjligt att spåra. Tassats försäljnings­listor bekräftar att Skorpionen funnits bland de hundratals automatvapen Skånenätverket köpt i Slovakien.

När utredarna följer fler vapen bakåt i tiden får de en helt ny bild av hur Sveriges kriminella får tag i högeffektiva automatvapen, berättar kriminalinspektör Birgitta Byström som såg till att tillverkningsnumret säkrades.

– Skorpionen från Vårväderstorget var ett viktigt vapen att identifiera, säger hon till SvD.

Ytterligare en Skorpion och en Glockpistol som har beslagtagits i Göteborg undersöks snart på samma sätt.

Då bekräftas en annan av utredarnas misstankar: Skånenätverkets vapen har hamnat hos båda sidorna i samma gängkrig.

Annons
Efter reklamen visas:
Här provskjuter polisen en av nätverkets Skorpioner

 

Malmö 2019

Solen faller in snett genom panoramafönstren i Malmös polishus. Det var härifrån Birgitta Byström och kollegan Mats Johannesson, vid enheten mot organiserad internationell brottslighet i polisregion Syd, kartlade Skånenätverkets vapenaffärer.

Utredningen pågick parallellt med Vårväders-utredningen i Göteborg och låg klar 2017. Den döptes till ”Operation Skorpionen” och uppmärksammades tidigt av Sydsvenska Dagbladet.

Slutsatsen var nattsvart: polisen hade bara hittat en tredjedel av alla de vapen Skånenätverket hade tagit in i landet. 160 saknades fortfarande.

Skånenätverket smugglade även in tyngre automatvapen, som de här tjeckoslovakiska automatgevären, vz 58.
Skånenätverket smugglade även in tyngre automatvapen, som de här tjeckoslovakiska automatgevären, vz 58. Foto: Polisen
Annons

De vapen som hade hittats fanns hos kriminella på ett 40-tal olika platser i Skandinavien. Skorpionerna och Glockpistolerna från Slovakien dök upp på flera platser. Från Köpenhamn i söder till Kramfors i norr. Flera vapen hade hunnit användas i våldsdåd.

Skånenätverkets tre medlemmar dömdes mot sitt nekande till fleråriga fängelsestraff våren 2018. Därmed avslutades Operation Skorpionen och i dag sker ingen aktiv spaning efter de saknade vapnen.

– Vad har hänt med alla de andra Skorpionerna som är precis lika farliga men som vi inte har hittat? frågar sig kriminalinspektören Birgitta Byström.

 

Sverige, hösten 2019

SvD:s genomgång av färska vapenärenden visar att de saknade Skorpionerna fortsätter att dyka upp bland kriminella.

• I november 2018 används ett av Skånenätverkets vapen vid en kidnappning i Nacka. En 18-årig pojke dras in i en bil och tvingas ringa sin skräckslagna mamma om pengar till en påstådd narkotikaskuld. Under bilfärden skjuts 18-åringen med tre kulor i benen och lämnas svårt skadad vid en idrottsplats.

Annons

• I januari 2019 döms en 20-årig man i Hägersten för grovt vapenbrott. Hans mamma hade ringt polisen i chock sedan hon hittat fem automatvapen bland kartongerna i sitt källarförråd. Bland vapnen fanns den allra första Skorpion som Skånenätverket köpte in. Enligt vapenbutiken Tassats kundlistor, som SvD har tagit del av, inhandlades den av Kuriren den 20 december 2013.

Nästan sex år efter smugglarnas inköp från Starý Tekov dyker alltså skarpa skjutvapen upp i olika brottsfall.

Samtidigt saknar polisen kunskap om var många vapen som används vid gängskjutningarna kommer från. Det uppger en källa med insyn i Noa:s verksamhet för SvD.

– Det finns en gammal uppfattning om att vapnen kommer hit från Balkan och kriget i Jugoslavien. Den kan visserligen vara aktuellt än i dag. Men jag tror inte vi kan säga att det finns en klar lägesbild, säger källan som pratar med SvD under löfte om anonymitet.

Att så många vapen kommit in från Slovakien, från ett annat EU-land, blev en överraskning för polisledningen. De utökade vapenspårningar som gjordes under Operation Skorpionen borde göras vid alla större vapenbeslag anser flera poliser som SvD talat med.

Det är bara riktade insatser som ger resultat mot smugglarna, säger kriminalinspektören Birgitta Byström:

– Om vi ska stoppa skjutningarna måste vi veta var vapnen kommer ifrån.

Fotnot: SvD har erbjudit personerna som kallas Vapensmeden, Finansiären och Kuriren att kommentera reportaget.

Den Skorpion vz 61 som användes på Vårväderstorget 2015.

Foto: PolisenBild 1 av 24
Bild 2 av 24

I det här hotellet mittemot polisstationen i Slovakiens huvudstad bodde en av smugglarna i Skånenätverket när han hämtade vapen i en by 14 mil därifrån.

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 24
Bild 4 av 24

Det var hos vapenhandlaren Tassat som de tre svenskarna i Skånenätverket köpte sina vapen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 24
Bild 6 av 24

Jozef Hostinskýs driver familjeföretagen Tassat och pensionatet Bažantnica. Han visar upp en sovjetisk missil som finns på hans ägor.

Foto: Tomas Oneborg Bild 7 av 24

Jozef Hostinský driver sitt familjeföretag med dottern Katarina Gregasova och sonen Jozef Hostinský den yngre.

Foto: Tomas Oneborg Bild 8 av 24

Vapensmeden på en av resorna till och från Slovakien, här i tyska staden Zeven.

Foto: PolisenBild 9 av 24

Vapensmeden stoppas för fortkörning vid en av sina resor till byn Starý Tekov. Han tar själv bild på den slovakiska polisbilen.

Foto: PolisenBild 10 av 24
Bild 11 av 24

De tio Glockkpistolerna låg i sina originalkartonger när de beslagtogs på Malmö central.

Foto: PolisenBild 12 av 24
Bild 13 av 24

Attacken mot tidningen Charlie Hebdo skakade Frankrike och världen.

Foto: E-Press/ APBild 14 av 24
Bild 15 av 24

En av de svarvar polisen tror att Vapensmeden använde när Skorpionerna gjordes skjutklara.

Foto: PolisenBild 16 av 24

I golvet framför Vapensmedens arbetsbänk i Vellinge hittades 19 kulhål. Minst sex av dem kommer från Vårvädersvapnet.

Foto: PolisenBild 17 av 24
Bild 18 av 24

Två personer sköts till döds och åtta skadades vid massakern på restaurangen vid Vårväderstorget.

Foto: Jerker Ivarsson/TTBild 19 av 24

Dagen därpå besökte statsminister Stefan Löfven Vårväderstorget i Biskopsgården.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TTBild 20 av 24
Bild 21 av 24
Bild 22 av 24

Skånenätverket smugglade även in tyngre automatvapen, som de här tjeckoslovakiska automatgevären, vz 58.

Foto: PolisenBild 23 av 24
Bild 24 av 24