Helena Helmersson blir ny vd och Adam Karlsson ny finanschef på H&M.
Helena Helmersson blir ny vd och Adam Karlsson ny finanschef på H&M. Foto: Malin Hoelstad

Så får rikaste familjen de anställda att ge allt

H&M-andan sägs vara hemligheten bakom modejättens framgångar. Men vad är det som får folk att jobba stenhårt för Sveriges rikaste familj år ut och år in?

Uppdaterad
Publicerad

Hon var som H&M-andan själv, Helena Helmersson, när hon mötte medierna som modejättens nya koncernchef i torsdags: glad och energisk.

Säkert också full av andra ingredienser i den berömda kulturen: ansvarsfull, initiativrik, kostnadsmedveten och med en tro på individen.

Dessutom framhöll långvägaren att hon och ägarfamiljen Persson ”delar så mycket värderingar”.

Ja, det gör många på H&M. Den speciella, ja mytomspunna, H&M-andan genomsyrar hela företaget.

– Min bild från utsidan är att det är en jättestark kultur, säger entreprenören Stefan Krook som investerar utanför klädbranschen tillsammans med H&M:s nya ordförande Karl-Johan Persson.

Karl-Johan Persson och Stefan Persson under H&M:s stämma 2011.
Karl-Johan Persson och Stefan Persson under H&M:s stämma 2011. Foto: Simon Paulin

I H&M betyder kulturen allt. Att det just är kläder det handlar om sägs inte spela någon roll, det kunde lika gärna vara muttrar och skruvar.

– H&M:s starkaste värdering är tron på människan, säger Jörgen Andersson som gjorde karriär inom H&M i 26 år och numera hjälper företaget som konsult.

För att få folk som passar in i kulturen söker H&M drivna personer som delar företagets värderingar och är villiga att jobba stenhårt. För dem finns många möjligheter i företaget.

– När jag jobbade i butik kom Erling Persson och frågade mig: ska du inte börja på huvudkontoret i stället? Jag frågade vad jag skulle göra där och fick svaret: vi hittar på något, säger Jörgen Andersson.

Annons

Det handlar om att uppmuntra en nyfikenhet och låta anställda få prova nya saker, inte nödvändigtvis om att klättra uppåt.

Nya vd:n Helena Helmersson har haft många olika uppgifter, nu senast som operativ chef, sedan hon anställdes 1997. Även Jörgen Andersson fick chansen att göra många saker.

– När jag var landschef för Schweiz ville jag och den globala marknadschefen byta jobb. Vi pratade med Stefan Persson och med vd Rolf Eriksen och de sa ja, berättar han.

1/2

Stefan och Karl-Johan Persson i samband med bolagsstämman 2006.

Foto: Claudio Bresciani/TT
2/2

Karl-Johan Persson år 2006.

Foto: Björn Larsson Ask

De anställda är vanligtvis mycket lojala med ägarfamiljen. De skvallrar sällan om sina huvudägare utan sluter upp bakom familjen Persson.

Ändå tillhör Stefan Persson och barnen Karl-Johan Persson, Charlotte Söderström och Tom Persson Sveriges rikaste familj, medan de många anställda har löner som inte sticker ut.

Dessutom rör sig familjen i kretsen runt kungafamiljen och blir bjudna på kungabröllop och kungliga fester.

Men ”H&M-andan” verkar överbrygga klasskillnaden. Många anställda känner ett stort engagemang för ”sitt” företag.

”Andan” rubbas inte ens av skandaler, som när Stefan Perssons systerson Stefan Bengtsson köpte världens snabbaste sportbil 2006, en Koenigsegg CCX, för 6,5 miljoner kronor och kraschade den mindre än ett dygn senare.

Annons

Kanske beror det på att det inte är Stefan Persson och Karl-Johan Persson som har stått i centrum för skandalerna.

Och att de vet hur de ska uppföra sig för att bli omtyckta.

– Både Stefan och Karl-Johan är sympatiska människor som det är lätt att tycka om, säger en av Karl-Johan Perssons vänner som inte vill framträda med namn.

Stefan Persson beskrivs som trevlig och omtyckt och vet dessutom precis vad han vill med H&M.
Stefan Persson beskrivs som trevlig och omtyckt och vet dessutom precis vad han vill med H&M. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Även andra beskriver Karl-Johan Persson som genuint trevlig och som en person som aldrig framhäver sig själv genom att skryta om pengar eller framgång. Ändå sägs han inte vara tråkig utan en riktig underhållare i vänkretsen där han drar historier och imiterar kompisar.

Stefan Persson omnämns i liknande termer och vet dessutom precis vad han vill i företaget. När han gick förbi ett skyltfönster för några år sedan sade att han att skyltningen inte var bra nog och personalen fick göra om den.

Annons

Få tror att huvudägaren kommer att släppa greppet bara för att han ger ordförandeklubban till sonen Karl-Johan Persson, som i sin tur lämnar det jobb som koncernchef han har haft i tio år.

Karl-Johan Persson som nytillträdd vd för tio år sedan. En post han hade från 1 juli 2009 till den 30 januari 2020.
Karl-Johan Persson som nytillträdd vd för tio år sedan. En post han hade från 1 juli 2009 till den 30 januari 2020. Foto: Henrik Montgomery/TT

Men alla är inte begeistrade över H&M:s kultur. Kritikerna lyfter fram åtminstone två nackdelar.

För det första ja-sägeriet, som påstås vara betydligt starkare i H&M än i många andra företag eftersom man förväntas vara positivt inställd.

En person som jobbar på H&M och vill vara anonym uttrycker det så här:

– Det talas mycket om att man ska vara en H&M-person, man ska vara väldigt driven, gärna ta på sig mera och vara väldigt positiv. Det skapar ja-sägare som inte vågar ifrågasätta och kritisera eftersom det inte alltid är välkommet. Det skapar en väldigt stark kultur av att tänka lika och tycka lika. Det gör kanske att förändring tar ganska lång tid.

Annons
Stefan Persson har varit styrelseordförande i H&M sedan 1998. I samband med nästa årsstämma lämnar över uppdraget till sonen Karl-Johan Persson.
Stefan Persson har varit styrelseordförande i H&M sedan 1998. I samband med nästa årsstämma lämnar över uppdraget till sonen Karl-Johan Persson. Foto: Jurek Holzer

För det andra pressen och stressen. I den nya boken ”The Big Boss” om Stefan Persson och H&M (Norstedts), skriven av Erik Palm och Jonas Alsgren, tar researchern jobb på en H&M-butik.

Hon får uppleva hur arbetsledaren hetsar personalen att packa upp kläder fortare. Det är ett timjobb och de som vill jobba bokar pass i en app, först till kvarn gäller.

Den verklighetsbeskrivningen bekräftar personen som arbetar på H&M för SvD:

– Det är hård press och ofta underbemannat. Man sparar väldigt mycket pengar och de som jobbar i butik får jobba väldigt hårt.

H&M har försvarat sig med att bolaget får väldigt höga betyg i de anonyma medarbetarundersökningarna.

I ett mejl till Aftonbladet skrev H&M i december:

”Vi tar starkt avstånd från boken och känner inte alls igen oss i den beskrivning som ges av vårt företag. Boken är uppbyggd på en mängd inkorrekta fakta, spekulationer och felaktiga antaganden.”

Kul på jobbet – det är bilden som framträder hos anställda om varför de jobbar på H&M.
Kul på jobbet – det är bilden som framträder hos anställda om varför de jobbar på H&M. Foto: Malin Hoelstad

Men varför stannar så många då? Den bild som framträder när SvD pratar med personer som jobbar eller har jobbat på H&M är:

För att de har kul på jobbet. För att Karl-Johan Persson stoppar ner mobilen och småpratar vänligt i hissen på huvudkontoret. För att det är många roliga aktiviteter runt att bygga laget, arbetsgruppen. För att det finns många karriärvägar. För att det är lätt att få prova på nya saker. För att det finns chanser att resa och jobba utomlands. För att det firas mycket när det går bra, både med tårta och bubbel. Kort sagt: för H&M-andan.

Karl-Johan Persson och Stefan Persson under H&M:s stämma 2011.

Foto: Simon Paulin

Stefan och Karl-Johan Persson i samband med bolagsstämman 2006.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Karl-Johan Persson år 2006.

Foto: Björn Larsson Ask

Stefan Persson beskrivs som trevlig och omtyckt och vet dessutom precis vad han vill med H&M.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Karl-Johan Persson som nytillträdd vd för tio år sedan. En post han hade från 1 juli 2009 till den 30 januari 2020.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Persson har varit styrelseordförande i H&M sedan 1998. I samband med nästa årsstämma lämnar över uppdraget till sonen Karl-Johan Persson.

Foto: Jurek Holzer

Kul på jobbet – det är bilden som framträder hos anställda om varför de jobbar på H&M.

Foto: Malin Hoelstad