Annons

Göran Eriksson:Så förklarar Löfven för utländska vänner varför SD växer

Portugals premiärminister Antonio Costa tillsammans med Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) under Progressive Alliance-konferensen i Folkets hus.
Portugals premiärminister Antonio Costa tillsammans med Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) under Progressive Alliance-konferensen i Folkets hus. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det kan vara skönt att vara bland vänner när det kommer tuffa besked. Stefan Löfven var med utländska partikamrater när SvD/Sifos novembermätning visade en ny rekordsiffra för Sverigedemokraterna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Senare, säger Tysklands finansminister Olaf Scholz.

Men lite senare säger hans medarbetare: ”Vi gör inte media i dag, jag är ledsen.”

Scholz är i Stockholm för att delta i Progressive Alliance, som är en sorts uppdatering av den gamla Socialistinternationalen och samlar mitten-vänsterpolitiker från en lång rad länder runt om i världen.

Så i Folkets hus minglar politiskt likasinnade från Burkina Faso, Irak och Finland. Här finns representanter från Demokraterna i USA, och från Labour i Storbritannien – som är mitt i en egen valrörelse.

Här någonstans borde de svenska Socialdemokraterna kunna hitta svar på vad som är rätt väg ur den egna krisen. Mötet är ju ett ”smorgasbord” av vägval.

Men Tyskland är ett avskräckande exempel. Där kämpar Socialdemokraterna (SPD) nu mot SD-liknande Alternativ für Deutschland (AFD) om att vara tredje största parti.

De tyska Socialdemokraterna regerar, efter mycket svåra beslutsvåndor, tillsammans med Angela Merkels kristdemokrater och betalar alltså ett högt pris för det. Resultatet av det tyska samarbetet högerut är oroande för de svenska partikamraterna, som ju styr tillsammans med Centern och Liberalerna.

Annons
Annons

I SvD/Sifos novembermätning tävlar nu Socialdemokraterna med Sverigedemokraterna om vem som är störst – och precis som förra månaden går det inte att ge ett statistiskt säkert svar.

Men i en mätning från Aftonbladet/Demoskop på fredagsmorgonen hade Socialdemokraterna förlorat förstaplatsen. Den mätningen använder en ny metod, som har slopat telefonintervjuer och helt baseras på webbpaneler – men den gör ont i Socialdemokraterna ändå.

Progressive Alliance-mötets stjärna är Portugals premiärminister António Costa, som har regerat med stöd från vänster och nyligen blev omvald med ett valresultat – 36 procent – som Stefan Löfven bara kan drömma om.

Portugisernas politiska linje och valresultat inspirerar förstås den svenska S-vänstern. Men en viktig förklaring till framgången är att portugiserna i praktiken saknar ett parti i SD-familjen, vilket gör tillvaron mycket lättare.

Precis som Olaf Scholz gjorde Stefan Löfven inte media – i alla fall inte om opinionssiffror – på fredagen. Men i sitt inledningsanförande på mötet gav den svenska S-ledaren sin förklaring till varför den politiska spelplanen har förändrats: ”Jag ser en tydlig länk mellan växande inkomstklyftor, större sårbarhet för arbetarklassen och ökningen av populism i världen.”

Det finns redan rätt många svenska socialdemokrater som tycker att de orden – om inkomstklyftorna och arbetarklassen – ganska väl beskriver effekterna av januariavtalet, som ligger till grund för regeringsmakten.

Och om SD fortsätter växa – då kommer den interna kritiken mot den egna regeringspolitiken att öka i styrka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons