Annons

Testa dig själv med SvD:s klimatkalkylator

Vad är ditt bidrag till klimatförändringarna? Vad kan du göra för att bidra till en mer hållbar värld? SvD:s klimatkalkylator ger dig svaret.

När du gör kalkylatorn kommer du att få svara på frågor om fyra olika områden i ditt liv.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 1
Testa din egen klimatpåverkan - gör Klimatkalkylatornsvd.se
Efter reklamen visas:
Anta SvD:s klimatutmaning

Biffen handlar om vad du äter. Du vet säkert redan att kött är en stor klimatbov. Störst skillnad kan du göra genom att gå över till att äta vegetariskt. Men du kommer att märka en stor skillnad redan genom att ersätta rött kött med kyckling och fisk.

Bilen behandlar allt resande, från bussen till och från jobbet till den där semesterresan till Kanarieöarna. Du kan bidra både genom att flyga och åka bil mindre, men också genom att byta till en mer miljövänlig bil.

Bostaden. Det kan vara svårt att ändra var vi bor. Men i kalkylatorn hittar du inspiration om sådant som alla kan göra, oavsett om man bor i en villa eller lägenhet.

Butiken. Så klart ska du inte upphöra med att shoppa. Men Ibland kan det vara nyttigt för både plånboken och miljön att fundera om du verkligen behöver ge efter för alla impulser.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

I resultatet får du också se din andel av de utsläpp som kommer från samhället i stort, till exempel som skapas inom skolor och sjukvården. Du kan så klart inte påverka dessa utsläpp direkt, men som konsument och inte minst som väljare i valet i höst kan du vara med och påverka.

Här kan du testa dig själv – hur mycket påverkar du klimatet?svd.se

Någon invänder säkert att kalkylatorn inte tar hänsyn till alla detaljer, och att resultatet ibland kan slå lite fel. Vi inser det men syftet är inte att ge en vetenskaplig sanning utan en indikation om hur du ligger till i dag och inte minst ge dig idéer om hur du kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

Och bli inte avskräckt när du får veta att du lever som om vi hade tre eller fyra jordklot. Förändringen kan inte ske över en natt.

SvD:s klimatkalkylator är framtagen i samarbete med SEI och WWF.

Laddar…
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons