Annons
Krönika

Birgitta Forsberg:Så går det till att intervjua bankchefer

Jens Henriksson, vd för Swedbank.
Jens Henriksson, vd för Swedbank. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bankernas rapportflod är över. De är väldigt lönsamma men också väldigt nedstänkta av penningtvättsproblem. Men trots likheter är bankernas vd:ar ack så olika när det kommer till att möta reportrar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Johan Torgeby, SEB.

Foto: Adam Wrafter

Den då nye vd:n för SEB Johan Torgeby tillsammans med tidigare vd Annika Falkengren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Handelsbankens vd Carina Åkerström.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nordeachefen Frank Vang-Jensen.

Foto: Tomas Oneborg

Johan Torgeby, SEB.

Foto: Adam Wrafter

Han kom infarande så att den rosa slipsen fladdrade, tog alla oss reportrar i hand och kallade oss vid förnamn när han skulle presentera bokslutet för 2019, den nye Swedbankchefen Jens Henriksson. Givetvis kunde han namnen. De gånger någon ny reporter dyker upp brukar han kort och gott presentera sig själv som ”Jens”.

Tyngdpunkten låg förstås inte på bankens vinst, det klarade koncernchefen av i ett par meningar, utan på att tvätta bankens kopparmyntslogga ren från den kriminella smuts som penningtvättandet stänkt upp.

På Jens Henrikssons kavajslag blänkte dock inte kopparmyntet, utan en färgglad nål från FN:s globala mål för hållbar utveckling. Han har tidigare suttit i ett råd som gav FN-chefen António Guterres vägledning.

När vi reportrar skulle intervjua Jens Henriksson på tu man hand på huvudkontoret i Sundbyberg mätte presschefen ut fem minuter var. Kanske tyckte Henriksson, som svarade kort och koncist och därmed hann med många frågor, helt enkelt att det räckte med de lite längre intervjuer han gav i december.

Johan Torgeby, SEB.
Johan Torgeby, SEB. Foto: Adam Wrafter
Annons
Annons

Den då nye vd:n för SEB Johan Torgeby tillsammans med tidigare vd Annika Falkengren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Rabblade siffror i en fart som en Ferrari tar kurvor gjorde SEB-chefen Johan Torgeby bakom podiet i hörsalen i bankpalatset vid Kungsträdgården. Bankmannamässigt och professionellt. Starka siffror också. Svenska banker är väldigt lönsamma allihopa.

Inte förtog den mörkblå kostymen, med en kavajknapp knäppt, intrycket av familjen Wallenbergs fina företagsbank vid Kungsträdgården i Stockholm. Ett bankpalats – inspirerat av den medeltida bankirfamiljen di Medici – som ska uttrycka stabilitet, styrka och säkerhet.

De tre S-en stabilitet, styrka och säkerhet utstrålade även Johan Torgeby, den yngste av de fyra storbankscheferna – de är 45–57 år gamla – och ändå den som suttit längst. Ända sedan 2017 då Annika Falkengren vinkade adjö.

Den då nye vd:n för SEB Johan Torgeby tillsammans med tidigare vd Annika Falkengren.
Den då nye vd:n för SEB Johan Torgeby tillsammans med tidigare vd Annika Falkengren. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Men bakom fasaden finns problemen även här – Uppdrag Granskning har avslöjat att det pågått misstänkt penningtvätt, och Finansinspektionen utreder inte bara Swedbank, utan också SEB. Så Torgeby fick frågor om tvättande.

Här fick vi reportrar längre tid – Johan Torgeby ger långa svar och vill förklara ordentligt. Ibland går det till och med att locka honom att spela på den blanka svarta flygeln i rummet där han tar emot reporter efter reporter.

Helt klädd i svart ställde sig Carina Åkerström tyst längst fram i Handelsbankens styrelserum med väggvävnader och finsnickerier. Ett par våningar upp i palatset i Kungsträdgården, som ligger ett snäpp närmare slottet än SEB.

Annons
Annons

Handelsbankens vd Carina Åkerström.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nordeachefen Frank Vang-Jensen.

Foto: Tomas Oneborg

Prick klockan nio började den relativt nya koncernchefen tala i mikrofonen, lika bankmannamässig hon. Kostnadsuppgången är bruten, men utgifterna måste ner ännu mera var hennes huvudbudskap.

Handelsbankens vd Carina Åkerström.
Handelsbankens vd Carina Åkerström. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hon slapp många frågor om penningtvätt, ändå är det Handelsbanken som Finansinspektionen har gett böter (2015). Och som brittiska myndigheter i princip satte delar av under tvångsförvaltning 2017, enligt Dagens Industri. Att Carina Åkerström investerade 1,2 miljarder i fjol och lika mycket i år för att motverka penningtvätt talar sitt tydliga språk.

Trots att Handelsbankschefen kanske borde vara perfekt medietränad, bland annat för att banken har anställt kommunikationsproffset Jan Larsson, så blev det svårt med klara svar i de enskilda intervjuerna. I stället trasslade den före detta hoppryttaren in sig lite i den drygt tio minuter långa intervjun.

”Det är som Fort Knox”, lär en av Nordeas kunder ha sagt efter att försökt öppna sitt konto för utländska transaktioner.

Portens väktare, den nye koncernchefen Frank Vang-Jensen, riktade sin allvarliga blå blick rakt i kameran när det var hans tur att som sista storbankschef dra sina siffror, i en webbsändning från bankens huvudkontor i Helsingfors.

Beslutsam såg han ut, den mönstrade grå slipsen prydligt innanför den knäppta mörkgrå kostymen. Mycket bankmannamässig, ja Fort Knox-mässig.

Nordeachefen Frank Vang-Jensen.
Nordeachefen Frank Vang-Jensen. Foto: Tomas Oneborg

Efter att Finansinspektionen dunkat till med maxböter för banken 2015, för att Nordea i princip låg vidöppen för penningtvätt och finansiering av terrorism, har banken investerat 9 miljarder kronor för att få ordning på sina system. System där även små kunder som vill göra utlandstransaktioner kan fastna.

Även i Nordea ska kostnaderna ner. Ja hela jättebanken, en av Europas största, ska banta rejält.

Tio minuters telefonintervju erbjöds, och Frank Vang-Jensen gav korta svar på sin försvenskade danska. Däremot svarade han inte på hur många som skulle tvingas lämna banken.

Så lika, men ack så olika är de fyra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons