Annons

Så gick det för dykartrion efter Tjernobyl

De tre dykarna i tv-serien Chernobyl.
De tre dykarna i tv-serien Chernobyl. Foto: HBO

Vad hände med trion som dök ner i radioaktivt vatten för att en ny explosion skulle undvikas? Hur mycket radioaktivt nedfall finns i Sverige? SvD svarar på några brännande frågor efter tv-serien.

Under strecket
Publicerad

Stellan Skarsgård (ryggen till vänster) och Jared Harris (ryggen till höger) i HBO-serien Chernobyl.

Foto: HBOBild 1 av 1

1 / 4

Stellan Skarsgård (ryggen till vänster) och Jared Harris (ryggen till höger) i HBO-serien Chernobyl.
Stellan Skarsgård (ryggen till vänster) och Jared Harris (ryggen till höger) i HBO-serien Chernobyl. Foto: HBO

De här fanns i verkligheten

Stellan Skarsgård spelar den sovjetiska energiministern Boris Sjtjerbina, som fick i uppdrag att städa upp efter olyckan. Han fanns på riktigt men var i verkligheten kort, mörkhårig och tjock. Skarsgård är ljus och cirka 1,90 lång. Ihop med vetenskapsmannen Valerij Legasov, som också var en verklig person, reser de till Tjernobyl för att tackla problemen efter olyckan. Legasov, spelad av Jared Harris, begick självmord två år efter katastrofen 51 år gammal enligt AP. Sjtjerbina dog 1990.

Fysikern Ulana Khomyuk fanns inte på riktig. Karaktären som spelas av Emily Watson baseras på flera verkliga personer.

Jessie Buckley spelar Ljudmila Ignatenko, som var gift med en brandman som dog efter strålförgiftning. I serien och i verkligheten dog deras gemensamma baby efter förlossningen. Ignatenkos liv skildras i Svetlana Aleksijevitjs bok från 1996 ”Bön för Tjernobyl”. Hon bor i dag i Kiev med sin son.

Annons
Annons

De tre dykarna i tv-serien Chernobyl.

Foto: HBOBild 1 av 1

2 / 4

De tre dykarna i tv-serien Chernobyl.
De tre dykarna i tv-serien Chernobyl. Foto: HBO

Så gick det för dykartrion

Tre personer – i serien Boris Baranov, Alexei Ananenko och Valeri Bezpalov – fick i uppdrag att dyka ner i radioaktivt vatten för att öppna ventiler och få bort vatten för att undvika ytterligare en explosion. De tre männen existerade, även om det är oklart vad som fick dem att utföra uppdraget.

– De gick in i källaren i våtdräkter med radioaktivt vatten upp till knäna, in i en korridor fylld av rör och ventiler. Det var som att hitta en nål i en höstack, säger Andrew Leatherbarrow, som skrivit en bok om Tjernobyl, till Business Insider.

Den ene mannen uppges ha dött av en hjärtattack 2005. De andra två ska enligt Leatherbarrow vara vid liv.

Annons
Annons

En herrelös hund som lever inne i Tjernobyl-zonen.

Foto: ShutterstockBild 1 av 1

3 / 4

En herrelös hund som lever inne i Tjernobyl-zonen.
En herrelös hund som lever inne i Tjernobyl-zonen. Foto: Shutterstock

Radioaktivitet som finns kvar

I serien visas hur brandmännens kläder slängs ner på Pripjat-sjukhusets källargolv. Kläderna ligger i verkligheten fortfarande kvar och är radioaktiva.

I källarna finns ännu farligare material som inte visas i tv-serien. Forskare har hittat en formation som döptes till elefantfoten på grund av sitt utseende. Den har sjunkit – och det är oklart hur den har hamnat så långt ner i källaren. Den strålade 10 000 röntgen i timmen och tros innehålla kärnbränsle, skriver Ny Teknik.

I Sverige upptäcktes den förhöjda radioaktiviteten först vid Forsmarksverket på morgonen den 28 april 1986.

– Molnet rörde sig genom Europa och nådde slutligen Sverige. Jag önskar vi hade haft tid att filma den scenen. En arbetare vid en svensk kärnreaktor larmar. Detta för att skräp har fastnat på hans sko som innehåller radioaktivt nedfall från Tjernobyl, säger tv-seriens skapare Craig Mazin, enligt Aftonbladet.

Sedan påvisades radioaktivt nedfall på flera håll i Sverige, främst i trakterna kring Gävleborg. Fortfarande hittas vildsvin med höga halter av strålning. I fjol sköts ett vildsvin väster om Tierp som visade sig ha rekordhöga halter. Och i år visar mätningar att mer än vartannat vildsvin som fälls i Gävleborg har för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium sedan Tjernobylolyckan 1986.

Annons
Annons

Tyckte du också att du kände igen mannen som spelade Bacho?

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

4 / 4

Flera svenska ansikten

Tyckte du också att du kände igen mannen som spelade Bacho?
Tyckte du också att du kände igen mannen som spelade Bacho? Foto: Christine Olsson/TT

Förutom Johan Renck och Stellan Skarsgård var flera andra svenskar involverade i storsatsningen.

Fares Fares spelade den härdade soldaten Bacho som fått i uppdrag att skjuta alla kvarlämnade husdjur i det evakuerade området.

”Vår tid är nu”- stjärnan Adam Lundgren spelade Vyacheslav Brazhnik, turbinoperatören som sprang till kontrollen för att larma om branden och sedan själv arbetade med att bekämpa den.

Även den svensk-danska skådespelaren David Dencik, som vi bland annat sett i den hyllade serien "Störst av allt" har en roll i serien. I Chernobyl spelar han Michail Gorbatjov som var Sovjetunionens ledare mellan 1985 och 1991 och dess förste och siste verkställande president. Han mottog Nobels fredspris 1990.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons