Annons

Så hanterar världen IS-krigare: Fängelse väntar de flesta

I Sverige diskuteras nu om det ska bli straffbart att delta i eller stödja en terrororganisation. Men i många länder är detta regel sedan länge. SvD:s korrespondenter tar här en titt på hur det ser ut runt om i världen.

SvD
Publicerad
Foto: Bullit Marquez/AP Bild 1 av 2

Ubaydullah Hussain

Foto: Vidar Ruud/TT Bild 2 av 2

Del 1 av 6

Foto: Bullit Marquez/AP

Norge: Många års fängelse för IS-rekrytering

Ubaydullah Hussain
Ubaydullah Hussain Foto: Vidar Ruud/TT

I Norge har det första rättsfallet som handlar om IS nu avslutats i motsvarigheten till hovrätten. Ubaydullah Hussain dömdes till nio års fängelse i tingsrätten men åklagaren vill skärpa det till tio års fängelse. Dom i Borgarting lagmansrett väntas i början av januari. Hussains försvarare yrkar på att han är oskyldig.

32-åringen Ubaydullah Hussain har varit en av de centrala personerna i den radikala islamistmiljön i Norge. Han dömdes i tingsrätten för att han påverkat en 18 år gammal norsk ungdom till att rekrytera sig till IS. Men, som hans försvarare Ulrik Sverdrup-Thygeson jr, påpekade:
– Ubaydullah har aldrig varit medlem av IS. Han har aldrig varit i närheten av något IS-territorium.

Han har aldrig konkret varit i kontakt med IS – med undantag för ett 127 sekunder långt telefonsamtal med receptionen till ett kontor för personer som vill in i IS.

Åklagaren påpekade under rättegången att knappt någon från Norge har gripits för att försöka ta sig till IS-områden efter att Hussain greps. Fyra av de åtta män som han åtalades för i tingsrätten för att ha rekryterat till IS dödades i strider. Han dömdes emellertid bara i ett fall. I Åsne Seierstads bok ”Två systrar”, som kom ut i fjol höst, beskrevs Hussain som ett slags resebyrå för IS-krigare i Norge.

BJÖRN LINDAHL

Annons
Annons
Annons
Foto: Matt Dunham /AP Bild 1 av 1

Del 2 av 6

Rekordmånga IS-återvändare i Storbritannien

Foto: Matt Dunham /AP

Drygt 850 britter har rest till Irak och Syrien för att gå med i IS och andra terrororganisationer i området sedan 2012. Närmare 400 har återvänt. Av dem har 54 åtalats för brott och 35 dömts till fängelsestraff.

Om säkerhetstjänsten kan bevisa att återvändarna varit IS-soldater under sin tid i Mellanöstern kan de komma att dömas till fängelsestraff. Men att hitta bevis har inte alltid varit lätt.

Det är olagligt att resa till Syrien eller Irak för att gå med i eller hjälpa terrororganisationer. Många av britterna som rest till området har antingen fängslats utomlands eller dött i striderna i Mellanöstern.

Säkerhetstjänsten i Storbritannien uppges vara mest orolig över de barn som följt med brittisk föräldrar till Irak eller Syrien eller som fötts i Mellanöstern. Enligt myndigheterna är det möjligt att barnen både är hjärntvättade och traumatiserade. De jämförs med barn som vuxit upp i religiösa sekter. Hur de ska omhändertas är en stor utmaning för familjedomstolarna och socialtjänsten i Storbritannien.

CHARLOTTA BUXTON

Annons
Annons
Annons
Foto: Michael Sohn /AP Bild 1 av 1

Del 3 av 6

Tyskland: Hårda fängelsestraff och stödprojekt

Foto: Michael Sohn /AP

Många av de mer än 300 tyska islamister som har återvänt från Syrien eller Irak har dömts till hårda fängelsestraff. Samtidigt har Tyskland skapat ett nätverk av stödprojekt där pedagoger, terapeuter och islamvetare hjälper radikaliserade ungdomar att bygga upp ett nytt liv.

Sedan sommaren 2015 gäller ny lagstiftning som innebär att den som lämnat landet och frivilligt begett sig till IS-dominerat territorium kan dömas för stöd av terrorgrupp. Vid utresor före denna tidpunkt måste individuell skuld eller medlemskap i IS bevisas i domstol.

Enligt Thomas Mücke som leder organisationen Violence Prevention Network i Berlin har Tyskland i dag hög beredskap att ta hand om återvändare. Arbetet med att skapa ett nytt liv börjar redan i fängelset eller genom intensiva stödprogram för återvändare på fri fot. Tyska staten backar upp detta med nästan en miljard kronor.

Många av återvändarna observeras också av säkerhetstjänsten. Thomas Strobl, inrikesminister i delstaten Baden-Württemberg, sa häromdagen att många av dem är ”tickande bomber”.

Regeringen försöker för närvarande hämta hem barn som sitter i irakiska fängelser, ofta födda i IS-områden av kvinnor som lämnat Tyskland och anslutit sig IS.

TOMAS LUNDIN

Annons
Annons
Annons
Foto: Andrew Harnik / AP Bild 1 av 1

Del 4 av 6

USA: IS-krigare ska få chans till prövning

Foto: Andrew Harnik / AP

Under George W Bushs tid vid makten slog högsta domstolen fast att en amerikansk medborgare inte kan hållas som medlem av en terrororganisation utan prövning. Misstänkta IS-krigare måste alltså få en chans till prövning och försvar.

Det vanligaste i USA när det gäller terrormisstänkta är att de ställs inför federal domstol. Frågan är samtidigt inte helt okomplicerad, efterson vissa menar att det borde behandlas som en militär fråga och att terrorister som tas utomlands är krigsfångar. Trump själv har öppnat för att utöka militärfängelset Guantánamo där misstänkta terrorister hålls fångna.

Frågan har på nytt ställts på sin spets efter att en amerikansk medborgare och IS-krigare fångades i Syrien i september. I slutet av oktober sa justitiedepartementet att man tvekar kring om man har de bevis som krävs för att åtala fången. Samtidigt kan man inte hålla honom utan rättegång alltför länge, utan att riskera legala överklaganden.

I november åtalade en federal domstol en annan IS-krigare för att ha hjälpt IS med materialtransporter.

SANDRA JOHANSSON

Annons
Annons
Annons
Foto: Michel Euler / AP Bild 1 av 1

Del 5 av 6

Frankrike: ”Låt dem dö i Irak”

Foto: Michel Euler / AP

Fransk polis – och säkerhetstjänst gör vad de kan för att fransmän som anslutit sig till IS i Syrien aldrig kan återvända. Franska soldater jagar dem i Syrien och Irak för att oskadliggöra dem eller överlämna dem till det irakiska rättssystemet. ”Vi vill avsluta detta krig, och om jihadisterna skulle dö i striderna så vore det förstås det bästa”, sade försvarsminister Florence Parly till AFP i somras.

Franska jurister har pekat på dilemmat med att låta tillfångatagna, franska IS-krigare lagföras i Irak, där de riskerar dödsstraff – i teorin något som Frankrike alltså borde fördöma.

Nyligen ställdes så president Emmanuel Macron inför ett annat juridiskt och moraliskt dilemma: ett 20-tal kvinnor, hustrur till franska IS-krigare, bad gemensamt om att få komma tillbaka till Frankrike med sina barn, flera av dem födda i Syrien. Macron har sagt att man ska titta på varje fall enskilt.

Franska myndigheter föreslog också strax efter terrorattacken mot karikatyrtidningen Charlie Hebdo i januari 2015 en rad ”avradikaliseringscentrum”: behandlingshem för religiöst radikaliserade ungdomar. Ett tiotal hem planerades, och i september förra året slogs det första upp i Château de Pontourny, ett renoverat 1700-talsslott i Loire-dalen. Problemet var att det inte fanns många villiga deltagare.

Totalt bereddes nio personer plats på slottet, men ingen av dem fullföljde de 10 månaderna som avradikaliseringsprogrammet skulle vara. Centret stängdes, fiaskot var ett faktum.

TERESA KÜCHLER

Annons
Annons
Annons

Charles Michel.

Foto: Francois Lenoir / AP Bild 1 av 1

Del 6 av 6

Belgien: ”Vi förhandlar inte med IS”

Charles Michel.
Charles Michel. Foto: Francois Lenoir / AP

Belgien kommer inte på några villkor att förhandla med IS-anknutna belgare i Syrien eller Irak. Det sade premiärminister Charles Michel till belgiska medier i helgen, apropå en välkänd belgisk IS-krigare som går under namnet Abu Hamza al-Belgiki (ung: Hamzas far, belgaren), som från sin fångenskap i Irak har erbjudit information om jihadistiska terrorceller i Belgien i utbyte mot att han får återvända till landet.

”Vi kan inte vara öppna för det (förhandlingar med IS-krigare), efter de tragedier som vi har utstått här i Belgien och i andra länder”, sade Michel.

Premiärministern sade att han inte tänker införa en svepande regel om huruvida fångatagna krigare får återvända eller inte, utan att man ska titta på varje fall individuellt och utveckla strategier i samarbete med andra europeiska länder.

I mars förra året dog 32 människor och över 300 skadades när självmordsbombare sprängde ihjäl sig på Bryssels flygplats och på tunnelbanestationen Maalbeek.

Uppgifterna om hur många belgare som har rest till Syrien för att strida med IS varierar mellan 500 och 800. I förhållande till landets folkmängd på cirka 10 miljoner invånare bidrar Belgien alltså med flest unga krigare till islamistgruppen av alla Europas länder. Omkring 130 av dem ska redan ha återvänt.

TERESA KÜCHLER

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons