Annons

Janerik Larsson:Så här är det i Sverige....

Skotthål i ett fönster i det kafé i förorten Rinkeby i nordvästra Stockholm där två personer sköts till döds
Skotthål i ett fönster i det kafé i förorten Rinkeby i nordvästra Stockholm där två personer sköts till döds Foto: Janerik Henriksson

Det offentliga Sverige, politiker såväl som tjänstemän, är närmast besatt av trygghetsskapande åtgärder. Var och en på sitt område. Men förmågan att se skillnaden mellan de viktiga och det oviktiga saknas ofta.

Det skriver Malin Siwe om i en lysande krönika i Fokus.

Under strecket
Publicerad

Malin Siwe återkommer då och då som krönikör i olika tidningar. Nu alltså i Fokus.

Siwe har alltid haft en unik förmåga att plocka upp nyheter från det som händer landet runt och att sedan använda dessa exempel för att illustrera det svenska politiska systemets oförmåga att prioritera.

Nu ägnar hon sig åt stolligheter från olika fält: Riksteaterns intimitetskoordinator, alkoholtillstånd i Allerum, Boverkets regler om tillgänglighet och säkerhet med mera.

Slutsats: Självklart ska det offentliga ägna sig åt att göra Sverige säkrare och tryggare. Men politiken ska göra det vi medborgare inte kan göra själva, som att se till att polis, åklagare och domstolar får bättre möjligheter att hantera gängkriminaliteten.

Widar Andersson på Folkbladet är en annan iakttagare som kan skilja mellan de viktiga och det perifera:

Den misskötta invandringspolitiken är den enskilt största förklaringen till SD: s framgångar. Människor ser vad de ser ute i samhället och som de övriga sju partierna har agerat under flera år har det varit lätt för många människor att känna sig övergivna och missförstådda. Partierna - och dessvärre också flertalet stora mediehus - har inte varit vuxna uppgiften att diskutera invandringen som den viktiga sakpolitiska fråga som den är.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons