Annons

Så vässar länderna runt Östersjön stridsflyget

Nya stridsflygplan med högre kapacitet. Det är vad i stort sett vartenda flygvapen i norra Europa nu siktar på. Den ökade spänningen i världen sätter press på alla.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 2
Foto: Alexander RauscherBild 2 av 2

1 / 10

Fler nya Gripen E

Foto: Alexander Rauscher

Under 2019 ska Saab leverera den första Gripen E till det svenska försvaret. Nya stridsflygplanet Gripen E är en rejält förändrad version av nuvarande Gripen som svenska flygvapnet har 96 stycken av.

Efter den första leveransen dröjer det flera år innan Gripen E fasats in hos flygvapnet. Tills vidare kommer man att behålla de nuvarande Gripen C/D samtidigt som Gripen E införs.

Svenska staten har än så länge skrivit kontrakt på 60 Gripen E, men militären har gjort klart att det behövs fler. Även Brasilien har beställt nya Gripen.

Annons
Annons
Foto: Alexander RauscherBild 1 av 1

2 / 10

Finland lika stort som Sverige

Foto: Alexander Rauscher

Finlands nuvarande stridsflygplan, F-18 Hornet, börjar bli gamla och landet håller på med en upphandling av nya plan.

De två hetaste kandidaterna verkar vara Gripen E och amerikanska F-35. Men även F-18 Super Hornet är aktuellt och i upphandlingen ingår också franska Rafale och europeiska Eurofighter.

Målet är att ha lika många plan framöver som man har nu. Det innebär att Finland och Sverige, som det ser ut nu, kommer att ha lika stora flygvapen.

På 1990-talet ersatte Finland sina svenska Draken och ryska MiG-21 med amerikanska F-18 Hornet.

Annons
Annons
Foto: Alexander RauscherBild 1 av 1

3 / 10

Norge väljer amerikanskt

Foto: Alexander Rauscher

Sent under hösten 2017 kom Norges första F-35 flygande till sin nya hemmabas. Norge siktar på att ha 52 stycken F-35 som efterhand ska börja ersätta de flitigt använda F-16 landet nu har.

Norge bestämde sig redan för tio år sedan för att köpa F-35 och tackade då under stort rabalder nej till att köpa Gripen från Saab.

Så här i efterhand kan det verka märkligt att en del svenskar trodde att Norge skulle välja något annat än ett amerikanskt plan. Norge prioriterar Nato-samarbetet och de täta banden med USA mycket hårt.

Annons
Annons
Foto: Alexander RauscherBild 1 av 1

4 / 10

Danskt bråk kring F-35

Foto: Alexander Rauscher

Danmark använder sig i dag av amerikanska F-16 men har efter hårda politiska debatter bestämt sig för att ersätta dem med 27 stycken F-35. Bråket gällde framför allt de höga kostnaderna för planet, en debatt som gått igen i Kanada och flera andra länder som också riktat in sig mot F-35.

Men det har även funnits en stark dansk önskan att med F-35 stärka banden med USA. Dessutom är dansk industri inblandat i utvecklingen av F-35.

Konkurrerande bolag som Saab och Boeing drog sig vid olika tillfällen ur processen eftersom de bedömde att Danmark i praktiken redan bestämt sig för F-35.

Annons
Annons
Foto: Alexander RauscherBild 1 av 1

5 / 10

Enorma problem i Tyskland

Foto: Alexander Rauscher

Tyskland har visserligen rätt många plan, men landet har haft enorma problem med att få upp dem i luften. Tidigare kraftiga neddragningar med brist på personal och reservdelar är en del av förklaringen.

Landet måste nu framför allt göra något med sina Tornadoplan. Ett alternativ som diskuteras är att ersätta dem med amerikanska F-35.

Men det är en politiskt känslig fråga och när flygvapenchefen pratade sig varm för F-35 fick han sluta. Ett alternativ är att ersätta Tornado med fler Eurofighter Typhoon, ett plan som Tyskland redan har.

Samtidigt pågår en intensiv diskussion mellan Frankrike och Tyskland om att tillsammans ta fram ett helt nytt stridsflygplan.

Annons
Annons
Foto: Alexander RauscherBild 1 av 1

6 / 10

Polen kan gå på Gripen

Foto: Alexander Rauscher

Polen satsar mycket på sitt försvar och landet står mitt uppe i en förnyelse av hela den militära apparaten. Det gäller även flygvapnet som vid sidan av amerikanska F-16 också har gamla ryska plan kvar som behöver ersättas.

För ett halvår sedan begärde landet besked från olika tillverkare för att få reda på vem som är intresserad att leverera nya stridsflygplan. Det handlar uppskattningsvis om ett 30-tal nya plan och alla västleverantörer är förstås lockade.

Det inkluderar även Saab som hoppas sälja Gripen. Men det är mycket långt kvar till en affär och osäkerheten är stor om hur snabbt Polen har råd att gå fram eftersom behoven är stora på många områden.

Annons
Annons
Foto: Alexander RauscherBild 1 av 1

7 / 10

Nya ryska topplanet

Foto: Alexander Rauscher

Ryssland skiljer sig genom sin storlek rejält från de övriga länderna kring Östersjön. Det gör det också svårt att uppskatta hur mycket flyg landet egentligen kan sätta in i området.

Flyg kan snabbt flyttas från olika delar av landet. Men det är samtidigt också ett stort land att försvara och flyget kan behövas bättre i andra områden.

Ryssland håller i vilket fall på med en stor förnyelse av sitt flyg. Det som väcker mest uppmärksamhet är det nya Su-57/PAK FA, ett femte generationen stridsflygplan som ska kunna mäta sig med de mest avancerade amerikanska planen.

Det är också för att möta hotet från bland annat Su-57 som Gripen uppgraderas och kommer i en ny version.

Annons
Annons
Foto: Alexander RauscherBild 1 av 1

8 / 10

Brittiska plan för hangarfartyg

Foto: Alexander Rauscher

Storbritannien bedöms av experterna på FOI ha en bra nivå på sitt flygvapen. Inte helt förvånande med tanke på att landet ofta är involverat i olika insatser.

Storbritannien satsar nu bland annat på att införa stridsflygplanet F-35. Det handlar om en version av planet som är gjord för att kunna starta och landa vertikalt, från Storbritanniens nya hangarfartyg.

Även i Storbritannien är det en ständig diskussion om de höga kostnaderna. Siktet är inställt på 138 stycken F-35 men det kommer ständigt krav om att minska antalet.

En stor fråga för det brittiska flygvapnet är vad som händer om Tyskland och Frankrike verkligen slår sig ihop om att nästa generation stridsflygplan. Det kan försätta Storbritannien i en svår position om de lämnas utanför.

Annons
Annons
Foto: Alexander RauscherBild 1 av 1

9 / 10

USA som europeisk stormakt

Foto: Alexander Rauscher

Det amerikanska flygvapnet är en viktig aktör även i norra Europa. Det europeiska högkvarteret finns i Tyskland med baser i bland annat Storbritannien och Italien.

Här finns både stridsflygplan, transportplan och lufttankningsplan. Det amerikanska flygvapnet i Europa har ungefär samma kapacitet som en europeisk stormakt.

USA är också med i den rullande utplacering av Nato-flyg i Baltikum som ständigt pågår. De baltiska länderna har inga egna flygvapen.

Annons
Annons
Foto: Martina Holmberg/TTBild 1 av 1

10 / 10

Länder döljer viktiga uppgifter

Foto: Martina Holmberg/TT

Jämförelser mellan de olika flygvapnen är svåra att göra. Uppgifterna om antalet plan skiftar mellan olika källor och siffrorna ovan måste tolkas med varsamhet.

Framför allt är det oklart hur stor del av planen som i praktiken är tillgängliga. Ett plan som står stilla i hangaren i väntan på service och underhåll kan inte användas.

Av förklarliga skäl är länderna inte pigga på att tala om hur tillgängligheten ser ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons