Annons

Så har partiledarstriden splittrat Liberalerna

Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni under Liberalernas turné med utfrågningar av partiledarkandidaterna.
Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni under Liberalernas turné med utfrågningar av partiledarkandidaterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyamko Sabuni blir Liberalernas nya ledare, men partiet är splittrat.

– Jag tror att det kommer att finnas ganska många människor i partiet som håller emot, säger en källa i L.

Under strecket
Publicerad

Statsvetaren Svend Dahl.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 2

Nyamko Sabuni säger att hon har uppskattat den transparenta processen under partiledarvalet.

Foto: Naina Helén Jåma/TT Bild 2 av 2

En infekterad debatt, ett splittrat parti och ett hårt tonläge. Efter att Erik Ullenhag på tisdagen drog sig ur kampen om att bli Liberalernas nya partiledare står det klart att Nyamko Sabuni får titeln. Men än är det inte över. Ordstriden kring hur ombud ska och bör rösta och hur medlemsomröstningarna hanterats ute i länsförbunden har väckt ont blod.

Sprickan inom partiet löper hela vägen från enskilda medlemmar till valberedningen. Svend Dahl, doktor i statsvetenskap och liberal ledarskribent, säger att konflikten i grund och botten är samma strid som har bestått sedan början av 2000-talet: vilken profil partiet ska ha.

– Vill man vinna tillbaka borgerligt sinnade väljare som historiskt varit viktiga, eller konkurrera med Centerpartiet om mer vänsterlutade liberala väljare? Vill man knyta sig närmre Socialdemokraterna eller inte?

Det blir upp till den nya partiledaren att utmejsla en tydligare profil för att foga samman det spruckna partiet. En ”oerhört viktigt uppgift” som kommer att ta lång tid, enligt Svend Dahl.

Annons
Annons

Statsvetaren Svend Dahl.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

– De konflikter vi sett under vintern och våren är inte något man läker under en natt. Men om de ska ha tre år till med interna konflikter kommer Liberalerna inte finnas kvar nästa val.

Statsvetaren Svend Dahl.
Statsvetaren Svend Dahl. Foto: Claudio Bresciani/TT

Många inom partiet vittnar om splittringen.

– Jag skulle ända säga att splittringen är rätt djup och de senaste veckorna har allt blivit mer infekterat, säger en L-källa på Ullenhagssidan.

Erik Ullenhag själv skriver i den debattartikel i Aftonbladet där han annonserar sitt avhopp att han är bekymrad:

”Tonen i sociala medier chockar mig faktiskt – och då är jag ändå van vid tuffa påhopp. Själv har jag blivit anklagad för allt från att vara för hedersförtryck och extremism, till att ha som grundidé att förstöra det Sverige jag är så stolt över. Tonen är hård och det gör mig särskilt bekymrad att jag också mött en väldigt tuff ton mellan partikamrater.”

Ett fåtal har tagit sig rätten att bete sig oacceptabelt.

I Ullenhagfalangen finns en oro i första läget för en förändrad ton med Sabuni som partiledare, främst i integrations- och migrationsfrågor och rättspolitiken. Att partiet ska börja tala på ett sätt som mer efterliknar M, KD och SD.

– Jag tror att det kommer att finnas ganska många människor i partiet som håller emot. Det är en splittring och är man en bra ledare så fattar man det, säger en L-källa.

Annons
Annons

Nyamko Sabuni säger att hon har uppskattat den transparenta processen under partiledarvalet.

Foto: Naina Helén Jåma/TT Bild 1 av 1

Statsvetaren Svend Dahl menar att det gäller att peka på likheterna för att ena partiet. Att sprickan identitetsmässigt går ”oerhört djupt”, men att de sakpolitiska konflikterna i själva verket är små. Riksdagsledamoten Lina Nordquist håller med, och tycker att det finns en överdriven bild av splittringen inom partiet.

– Det som är allvarligt är tonen i sociala medier överlag. Ett fåtal har tagit sig rätten att bete sig oacceptabelt. Det finns även en uppdämd frustration över att vi inte nått ut med våra liberala idéer.

Nyamko Sabuni säger att hon har uppskattat den transparenta processen under partiledarvalet.
Nyamko Sabuni säger att hon har uppskattat den transparenta processen under partiledarvalet. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hon var en av 115 liberaler som skrev under en debattartikel som argumenterade för att Erik Ullenhag borde bli partiledare – men nu vill hon fokusera på att ena partiet.

– Det gäller att vi alla stöttar Sabuni, att vi enas. De som höll på Sabuni måste vara goda vinnare och de som hoppades på någon av de andra goda förlorare.

Efter Bengt Westerbergs fokus på långvård och funktionsrätt och Jan Björklunds på skola och försvar återstår att se vad som kommer att prägla Nyamko Sabunis tid, menar Lina Nordquist.

I mitten av november har partiet landsmöte. Ett extra viktigt sådant. Partistyrelsen ska hantera en mängd motioner i augusti, bland annat inom migration/integration och rättsfrågor, och har även möjligheten att komma med egna förslag om ny politik. Om Nyamko Sabuni lyckas sätta sin ton där har hon ett större manöverutrymme enligt anhängare till Ullenhag.

Annons
Annons

Tror att det finns en längtan hos många medlemmar att få börja kavla upp ärmarna

Svend Dahl tror att fokus kommer skifta till att handla mer om integration och miljöpolitik. Frågor som inte har varit särskilt stora för Björklund, men desto viktigare för Sabuni.

– Hon kommer successivt understryka att man hör hemma i det borgerliga lägret och försöka konkurrera med moderaterna. Det skapar ett behov av att distansera sig till januariöverenskommelsen. Men det är på ett års sikt eller så, säger han.

Riksdagsledamoten och Sabuniförespråkaren Allan Widman säger att han tror att landsmötet blir viktigt för att ”staka ut den sakpolitiska banan”.

– Vi hade en jobbig process under hösten och vintern, jag tror att det finns en längtan hos många medlemmar att få börja kavla upp ärmarna och ägna sig åt sakpolitiska frågor och Nyamko har signalerat att hon önskar en större långsiktighet, säger han.

Nyamko Sabuni själv säger att hon ser fram emot det extrainsatta landsmöte som ska hållas på fredag, då den nya partiledaren formellt ska väljas.

– Jag har uppskattat den transparenta processen och det har varit väldigt spännande och lärorikt att göra detta tillsammans med Erik och Johan. Johan och Erik är partikollegor som jag uppskattar högt och de har viktiga roller att spela framöver, säger hon i skriftlig kommentar till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons