Annons

Så har skattesvindeln gått till

SEB hör till de banker som nu anklagas för avancerad skatteplanering på hög nivå. Konsekvenserna kan bli betydande. Men för att hänga med i nyhetsflödet behöver du förstå två begrepp: cum cum-affärer och cum ex-bedrägerier. Det tar bara en minut att lära sig.

Under strecket
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TT

1 / 3

Efter reklamen visas:
Vad innebär cum ex-bedrägerier?

Vad har bankerna gjort?

Foto: Janerik Henriksson/TT

De anklagas för att ha agerat som en sorts målvakter för rika aktieägare som inte vill betala skatt. Det är vad cum cum- handel och cum ex-begrägerier innebär på ren svenska. Det är en form av skatteplanering som ligger i gråzonen mellan möjligt och olagligt.

SEB förnekar att man deltagit i de grövre formerna av den nu ifrågasatta handeln. Men detta är kärnan i den stora skatteplaneringshärva som avslöjades på torsdagen av journalister i flera Europeiska länder. Den kallas Europas största skattesvindel av SVT och TT, som deltagit i granskningen. Hundratals miljarder kronor ska ha undanhållits statskassorna i flera europeiska länder under åren 2005–2011.

Tyskland uppges vara hårdast drabbat. Där uppges 300 miljarder kronor saknas i statskassan. I Italien och Frankrike blir motsvarande siffra 200 miljarder kronor. Men siffrorna är osäkra. Om den svenska statskassan påverkats framgår ännu inte.

Annons
Annons
Foto: Linus Sundahl-Djerf

2 / 3

Vad betyder cum cum och cum ex?

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Cum cum är latin och betyder ”med-med”. Det går, lätt förenklat, ut på att aktieägaren ”lånar ut” sina aktier till en bank några dagar innan utdelningen kommer. Det vill säga med utdelning.

Banker har större möjligheter att göra avdrag än andra bolag. Några dagar efter vinstutdelningen lämnas aktien och utdelningen tillbaka till den verklige ägaren mot en mindre avgift. Men avgiften sätts lägre än vad kapitalskatten hade blivit. För aktieägarna och bankerna är det en win win-situation. Statskassorna blir förlorarna.

Cum ex är en hårdare variant av samma sak. Här låtsas banken ta över aktien i en skenaffär och lämnar tillbaka den utan utdelning (ex betyder utan på latin). Men detta gör att ägaren kan begära skatteåterbäring på skatt som aldrig betalats, ofta i flera lika länder.

Upplägget liknar alltså det vi vanliga dödliga i skulle kalla bedrägeri i dagligt tal. Metoden betraktas som brottslig i många länder. Men eftersom cum ex- och cum cum-affärer ofta blandas i en och samma affär är det inte lätt att bevisa vilken metod som faktiskt använts i varje enskilt fall. SEB förnekar att man finansierat rena cum ex-upplägg.

Annons
Annons
Foto: Mark Lennihan/AP

3 / 3

Vad händer nu?

Foto: Mark Lennihan/AP

Den svenska storbanken SEB har pekats ut som delaktiva i skatteplaneringen via sin tyska filial. Men även JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Société Générale, Commerzbank, Macquarie, Hypovereinsbank (HVB), Credit Suisse, Deutsche Bank, Barclays och BNP Paribas har nämnts i rapporteringen.

Det stora antalet finansinstitut gör konsekvenserna oförutsägbara i nuläget.

Det är rimligt att anta att finansinspektioner och skattemyndigheter i samtliga berörda länder kommer att börja granska avslöjandena på samma sätt som penningtvätthärvan i Danske Bank har lett till utredningar i flera länder. Något som medfört förödande resultat för Danskes aktiekurs efter åratal av utredningar.

Att avslöjandena om cum ex-bedrägerierna kan leva rövare med många bankers aktiekurser de närmaste åren är därför en försiktig gissning.

SEB:s aktie föll måttligt after torsdagens avslöjanden. En timme efter börsöppning var aktien ner 1 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons