Annons

Så infiltrerades valet i USA via sociala medier

Särskilda åklagaren Robert Mueller har via en amerikansk åtalsjury väckt åtal mot 13 ryska medborgare. De anklagas för att ha försökt manipulera presidentvalet som Trump vann i november 2016. Moskva nekar till anklagelserna.

Här är huvudanklagelserna i åtalet som kom i fredags.

Under strecket
Publicerad

Jevgenij Viktorovich Prigozhin, till vänster, ihop med Rysslands president Putin.

Foto: Misha Japaridze/TTBild 1 av 1

1 / 8

Putins vän stod för finansiering

Jevgenij Viktorovich Prigozhin, till vänster, ihop med Rysslands president Putin.
Jevgenij Viktorovich Prigozhin, till vänster, ihop med Rysslands president Putin. Foto: Misha Japaridze/TT

Företaget Internet Research Agency LLC (Агентство Интернет Исследований) beskrivs i åtalet som ”en rysk organisation som är involverad i att blanda sig i val och politiska processer”. Företaget kallas ”trollfabrik” i medier. De tretton individerna som åtalas har jobbat åt Internet Research Agency med att påverka den politiska processen i USA.

Från 2014 – något år innan Donald Trump ställde upp inför presidentvalet – och ”fram till i dag” har personerna ”medvetet och avsiktligt konspirerat med varandra (och med personer som åtalsjuryn inte känner till)” för att manipulera bland annat presidentvalet 2016, står det i åtalet.

Verksamheten inleddes 2014 med att Internet Research Agency fick finansiering för sin verksamhet från Jevgenij Viktorovich Prigozhin, en förmögen oligark som står president Vladimir Putin nära.

Annons
Annons

Chefer för några av USA:s största sociala mediejättar presenterade i november 2017 information om falska nyheter som spreds till amerikanska väljare inför presidentvalet 2016.

Foto: Manuel Balce Ceneta/APBild 1 av 1

2 / 8

Använde falska profiler på sociala medier

Chefer för några av USA:s största sociala mediejättar presenterade i november 2017 information om falska nyheter som spreds till amerikanska väljare inför presidentvalet 2016.
Chefer för några av USA:s största sociala mediejättar presenterade i november 2017 information om falska nyheter som spreds till amerikanska väljare inför presidentvalet 2016. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

De tretton anklagas för att ha satt upp falska konton på sociala medier och andra sajter för att ”attrahera en amerikansk publik”. Dessa grupper och sidor på internet ”handlade om polariserande politiska och sociala ämnen”, enligt åtalet, och ”påstod falskt att de var under kontroll av amerikanska aktivister, när de istället var kontrollerade av de åtalade”. Enligt Muellers utredning stals även amerikanska identiteter som användes för att skicka ut propaganda.

Syftet var att ”skapa oenighet” och disharmoni i den amerikanska politiken. Bland annat genom att posta ”nedsättande information om ett antal kandidater”. Under 2016, står det i åtalet, ”ingick det i operationen att stödja dåvarande kandidaten Donald Trump och nedvärdera Hillary Clinton”.

På plats i USA samlades underrättelseinformation in som användes i verksamheten. De personerna registrerade sig inte som ”utländska agenter” hos amerikanska myndigheter, i strid med reglerna.

PDF: Här är åtalet mot de tretton ryssarnajustice.gov
Annons
Annons

Den byggnad i St Petersburg där hundratals ryska ”troll” arbetade för att påverka valutgången i USA 2016, enligt åtalet mot tretton ryssar i fredags.

Foto: Naira Davlashyan/APBild 1 av 1

3 / 8

Hundratals troll anställdes

Den byggnad i St Petersburg där hundratals ryska ”troll” arbetade för att påverka valutgången i USA 2016, enligt åtalet mot tretton ryssar i fredags.
Den byggnad i St Petersburg där hundratals ryska ”troll” arbetade för att påverka valutgången i USA 2016, enligt åtalet mot tretton ryssar i fredags. Foto: Naira Davlashyan/AP

Internet Research Agency sysselsatte ”hundratals individer” för att driva verksamheten och hade en budget på motsvarande flera miljoner dollar, enligt åtalet. Verksamheten var mycket professionellt uppbyggt, med exempelvis en grafikavdelning som framställde exempelvis annonser och bilder att sprida i sociala medier, analysenhet, experter på sökmotoroptimering (så kallad ”search engine optimization”, SEO, reds anm), ekonomiavdelning och it-support.

Det ryska trollföretaget hävdar självt att det syftade till att bedriva ”informationskrigföring mot USA”.

Runt juli månad 2016, med ett knappt halvår kvar till presidentvalet, arbetade ett åttiotal personer med att få ut desinformation och propaganda till den amerikanska befolkningen via Facebook, Youtube, Instagram och Twitter, enligt Muellers utredare.

Annons
Annons

En vän till Rysslands president Trump skötte finansieringen av ”trollfabriken”.

Foto: Sergei Ilnitsky/APBild 1 av 1

4 / 8

Brände miljoner per månad på desinformation

En vän till Rysslands president Trump skötte finansieringen av ”trollfabriken”.
En vän till Rysslands president Trump skötte finansieringen av ”trollfabriken”. Foto: Sergei Ilnitsky/AP

Pengarna för informationskrigföringen kom från företagen Concord Management and Consulting LLC och Concord Catering, med kopplingar till ryska myndigheter, enligt åtalet.

I september 2016, med två månader kvar till presidentvalet, var budgeten för verksamheten på drygt 73 miljoner rubel per månad, motsvarande 1,25 miljoner dollar.

Concord dolde utbetalningarna till trollfabriken bakom ett kodord, Project Lakhta, som framställdes som betalningar för mjukvaruutveckling och -support. Pengarna slussades också till mottagaren via runt fjorton olika bankkonton för att försvåra spårning, enligt åtalet.

Annons
Annons

Två av de åtalade besökte New York år 2016.

Foto: Erik BerginBild 1 av 1

5 / 8

Reste till USA och samlade information

Två av de åtalade besökte New York år 2016.
Två av de åtalade besökte New York år 2016. Foto: Erik Bergin

Flera av de åtalade sökte och fick visum för att besöka USA. Två individer reste exempelvis runt i Nevada, Kalifornien, New Mexico, Colorado, Illinois, Michigan, Louisiana, Texas och New York under juni månad 2016, strax före Demokraternas och Republikanernas partikonvent som hölls i juli.

De framställde sig som amerikanska medborgare vid olika besök och på internet och kontaktade politiska och sociala aktivister för att få information om i vilka delstater de bäst kunde påverka valresultatet.

Efter resan skrev de en underrättelserapport till sin arbetsgivare. Vad den innehöll i detalj framgår inte av åtalet.

Annons
Annons

Facebook användes flitigt till att sprida desinformation.

Foto: Matt Rourke/APBild 1 av 1

6 / 8

Experter skapade falska konton på sociala medier

Facebook användes flitigt till att sprida desinformation.
Facebook användes flitigt till att sprida desinformation. Foto: Matt Rourke/AP

En särskild grupp experter hos Internet Research Agency som jobbade dag- och nattskift hade i uppgift att producera falska konton på sociala medier som användes till att sprida desinformation. Propagandan publicerades på de tider när när det var störst chans att den skulle bli läst i USA.

De specialiserade sig på i USA kontroversiella ämnen som ”säkra gränser”, muslimer och ”Black lives matter” (en amerikansk rörelse som skapades i svallvågorna efter upprepade fall av polisvåld mot svarta unga män för några år sedan, reds anm).

Med start 2015 började trollfabriken investera ”tusentals dollar i månaden” på annonsering i sociala medier som Facebook för att sprida budskapen. Betalningarna gick bland annat via Paypal-konton under falska identiteter.

Falska konton skapades även på bland annat Twitter som framställde avsändaren som en verklig organisation eller ett parti i USA. Exempelvis skapades ”Tennessee GOP”, @TEN_GOP på Twitter för att ge bilden av att informationen kom från det republikanska partiet i delstaten Tennessee, enligt åtalet. @TEN_GOP fick över 100 000 följare.

Annons
Annons

Ryssarna backade upp Donald Trump och Clintons utmanare Bernie Sanders inför valet 2016, enligt åtalet.

Foto: Jose Luis Magana/APBild 1 av 1

7 / 8

Strategi för att påverka presidentvalet

Ryssarna backade upp Donald Trump och Clintons utmanare Bernie Sanders inför valet 2016, enligt åtalet.
Ryssarna backade upp Donald Trump och Clintons utmanare Bernie Sanders inför valet 2016, enligt åtalet. Foto: Jose Luis Magana/AP

I februari 2016 inleddes var utredarna har identifierat som en kampanj för att påverka presidentvalet i november samma år.

En order gick ut till Internet Research Agencys personal om att publicera innehåll som fokuserar på "politik i USA" och att ”använda alla möjligheter till att kritisera Hillary och resten (utom Sanders och Trump – vi stödjer dem)”.

I början av november postades exempelvis ett budskap som påstods komma från ”United Muslims of America” och som hävdade att USA:s muslimer ”bojkottar valet, de flesta amerikanska muslimer vägrar rösta på Hillary Clinton eftersom hon vill fortsätta kriget mot muslimer i Mellanöstern och röstade ja till att invadera Irak”. (Clinton röstade 2002 för invasionen men har sagt därefter att hon ångrar sig eftersom invasionen byggde på felaktig underrättelseinformation från Bush-administrationen, reds anm.)

Annons
Annons
Foto: Jose Luis Magana/APBild 1 av 1

8 / 8

Arrangerade kampanj för — och emot — Trump

Foto: Jose Luis Magana/AP

Gruppen använde stulna amerikanska identiteter för att arrangera politiska möten till stöd för Donald Trump, enligt åtalet.

I augusti 2016, exempelvis, kommunicerade gruppen med personal i Trumps kampanj om politiska event under rubriken ”Florida goes Trump”, ”Florida väljer Trump”. Annonser publicerades även på Facebook och Instagram som uppmanade väljare att ansluta.

Liknande åtgärder vidtogs i New York och Pennsylvania inför valet, samt även efter Trumps valseger i november 2016.

De ryska ”konspiratörerna” arrangerade även flera kampanjer efter valet som syftade till att samla opinion mot Trump, bland annat en kampanj i New York under parollen ”Trump is NOT my president”. En liknande hölls i Charlotte, North Carolina. Meningen var att öka splittringen mellan väljarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons