Annons

Konkreta tipsen: Så kan du minska matsvinnet i jul

Ett dignande julbord behöver inte vara fel – om inget slängs efter festen.
Ett dignande julbord behöver inte vara fel – om inget slängs efter festen. Foto: Johan Nilsson/TT

Julfirandet är intimt förknippat med mat. För den som vill tänka på klimatet handlar det mer om att äta upp än att äta rätt. Även om gröna alternativ ofta är bättre för både hälsa och klimat.

Under strecket
Publicerad

Julen är överflödens tid. I vilket fall när det kommer till mat och för dem som har möjlighet att låta julbordet svämma över. Traditionen påbjuder mängder av rätter och inte sällan av ett slag som riskerar att bli över. Det är helt enkelt svårt att beräkna åtgången av sylta, Janssons frestelse och julskinka.

I dag äter vi i Sverige mer kött än vad som rekommenderas av både hälsoskäl och vad planeten tål. Gris är det köttslag vi äter mest av i Sverige. Vad grisarna i sin tur sätter i sig spelar roll för hur hållbart köttet är. En gris äter i snitt sju gånger sin egen vikt av föda som människor själva skulle kunna äta.

Naturskyddsföreningen menar att vi, till julbordet, bör leta ekologiska råvaror och rekommenderar kravmärkt skinka, ekologisk sill och nubbe. Mer grönsaker på julbordet, men att det som verkligen gör skillnad är att inte duka upp mer än vad som går åt.

Även Svenska miljöinstitutet, Ivl, siktar in sig på matsvinnet. Att minska matavfallet är en av de viktigaste åtgärderna för att minska klimatpåverkan. Och genom att äta säsongsanpassad vegetarisk mat så kan utsläppsmängden av växthusgaser halveras, enligt Ivl. Grönkål, rödkål och brysselkål är välkända på julbordet – och samtidigt klimatsmarta.

Annons
Annons

”Lagom” är inte julens ledord. Heller inte hejdlös frossa. Hur ska man då tänka när två av årets stora mathelger står för dörren?

Helén Williams docent i miljö- och energisystem på Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, delar med sig av sina bästa tips på kau.se. Hon menar att man med gott samvete kan njuta av sina traditionella favoriter, om man är noga med att de äts upp och inte hamnar i soporna.

1. Minska antalet eller mängden
Köp och tillaga färre maträtter, eller mindre mängder av alla maträtter du vill ha på julbordet, för att öka chanserna att det du köpt och tillagat går åt.

2. Hantera maten ordentligt
Kyl överbliven mat snabbt, prova att använda kylklampar för att öka hållbarheten på den kalla maten som står framme, så att resterna kan ätas nästa dag.

3. Dela dina matrester
Låt gästerna ta med överbliven mat hem.

4. Ta hand om dina matrester och bli kreativ i köket
Frys in matrester som du inte vill äta nästa dag. Det mesta funkar bra att frysas och även om du tröttnat på julmaten kan rester med prinskorv, köttbullar, potatis och andra rester från julbordet bli en god pyttipanna i början av nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons