Annons

Så kan Kina hämnas på USA för strypt Huawei-export

Huaweibutik i Peking efter Trumps besked om upptrappat handelskrig.
Huaweibutik i Peking efter Trumps besked om upptrappat handelskrig. Foto: Ng Han Guan/AP

Konsumenter i hela världen betalar notan när handels- och teknikkriget mellan USA och Kina trappas upp. Om Kina vill har landet en rad motåtgärder de kan vidta mot USA – men det kommer att kosta.

Under strecket
Publicerad

Huaweis södra fabrik i Guangdong.

Foto: Todd Darling/Polaris Bild 1 av 5

Microsofts grundare Bill Gates under ett besök på en mässa i Shanghai i höstas.

Foto: Aly Song/TT Bild 2 av 5

Applebutik i Peking.

Foto: Ng Han Guan/AP Bild 3 av 5

Hamnen i Lianyungang i östra Kina.

Foto: Imaginechina/TT Bild 4 av 5

Frédéric Cho.

Foto: Yvonne Åsell Bild 5 av 5

Huaweis södra fabrik i Guangdong.

Foto: Todd Darling/Polaris Bild 1 av 1

Teknik- och handelskriget mellan USA och Kina trappas upp ytterligare. Nu har Intel, Qualcomm och flera andra ledande teknikföretag meddelat att de följer Googles exempel och stryper exporten av komponenter till Huawei.

Visserligen har Huawei fått en respit på 90 dagar, när exporten kan fortsätta, men om inte konflikten löses innan dess kommer företaget att stå utan de komponenter som behövs för att tillverka mobiler och datorer.

Kina har redan svarat på USA:s åtgärder med egna tullar, och landet har hotat med ytterligare motåtgärder. Men landet kan göra mer – om den högsta politiska ledningen vill.

Dra sig ur tekniksamarbetet

Huaweis södra fabrik i Guangdong.
Huaweis södra fabrik i Guangdong. Foto: Todd Darling/Polaris

I en intervju med Dagens Industri på tisdagen hotade Huaweis Sverigechef Kenneth Fredriksson att företagen kan komma att dra sig ur tekniksamarbetet kring 4G och 5G.

Annons
Annons

Microsofts grundare Bill Gates under ett besök på en mässa i Shanghai i höstas.

Foto: Aly Song/TT Bild 1 av 1

”Det här är ett globalt ekosystem där alla är beroende av samarbete. Exkluderas man från delar av ekosystemet skulle det vara onaturligt om man bara var bidragsgivare och inte få något tillbaka”, sade han till tidningen.

Huaweis svenska kommunikationschef Carina Axelsson förtydligar i ett mejl till SvD att det ska tolkas som att ”Standarder och patent är en viktiga delar och kortsiktiga beslut kan få effekter om man inte tänker efter flera steg framåt.”

Enligt flera experter som SvD talat med kan ett företag inte dra tillbaka patent som en gång blivit en del av en standard. Åtgärden får därför ingen effekt på produkter som redan lanserats. Men det skulle skapa stora störningar för industrin.

– Det skulle leda till långsammare utveckling och dyrare produkter om Huawei drog sig ur samarbetet, säger Bengt Nordström, vd för konsultföretaget Northstream och fortsätter.

– Telekom är en industri som kräver global skala. Det är tack vare den skalan du kan köpa en avancerad dator som får plats i fickan för 5 000 kronor och som kostar 400 kronor per månad att använda.

Sabotera för amerikanska företag

Microsofts grundare Bill Gates under ett besök på en mässa i Shanghai i höstas.
Microsofts grundare Bill Gates under ett besök på en mässa i Shanghai i höstas. Foto: Aly Song/TT

Ett av Kinas mest effektiva vapen i ett upptrappat teknik- och handelskrig vore att sabotera för amerikanska företag med verksamhet i Kina.

– Jag utesluter inte att Kina på väldigt selektiv basis kan komma att praktisera principen öga-för-öga-tand-för-tand, till exempel med mer tullbyråkrati för amerikanska företag, säger Kina-kännaren Frédéric Cho till SvD.

Annons
Annons

Applebutik i Peking.

Foto: Ng Han Guan/AP Bild 1 av 3

Hamnen i Lianyungang i östra Kina.

Foto: Imaginechina/TT Bild 2 av 3

Frédéric Cho.

Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 3

Metoden är inte ny. 2014 genomförde de kinesiska myndigheterna en razzia mot Microsoft i Kina. Officiellt var syftet att utreda brott mot konkurrensreglerna, men åtgärden ansågs allmänt vara en hämnd för USA:s anklagelser om kinesiska företags patentintrång.

Uppmana till bojkott

Applebutik i Peking.
Applebutik i Peking. Foto: Ng Han Guan/AP

Sista kvartalet 2018 tappade Apple 20 procent av sin försäljning i Kina. En viktig anledning till det var att kinesiska konsumenter valt bort den amerikanska tillverkaren som en protest mot handelskriget.

Tidningen Buzzfeed rapporterade i dagarna om hur bojkotta Apple-rörelsen växt sig starkare i takt med att handelskriget har eskalerat. Det finns dock motkrafter som varnat för att en bojkott kan slå hårdast mot kinesiska arbetare. Iphone och andra produkter som ska bojkottas tillverkas trots allt av kinesiska arbetare i kinesiska fabriker.

Hölja tullarna ytterligare

Hamnen i Lianyungang i östra Kina.
Hamnen i Lianyungang i östra Kina. Foto: Imaginechina/TT

Kina har redan infört tullar på merparten av alla varor som importeras från USA. Nyligen publicerades en lista på över 2 000 produkter som förses med strafftullar. Det gäller bland annat jordbruksprodukter, en åtgärd som är utformad för att slå direkt mot president Donald Trumps väljarbas.

En åtgärd som Kina fortfarande skulle kunna vidta är att höja tullarna på amerikanska bilar ytterligare, och därmed göra Ford, Tesla och andra amerikanska bilar omöjliga att sälja i landet.

Exportstopp för sällsynta mineraler

Frédéric Cho.
Frédéric Cho. Foto: Yvonne Åsell

Frédéric Cho pekar på att Kina har ytterligare ett vapen mot USA:s teknikembargo: att strypa exporten av sällsynta metaller till USA.

Ett företag som är helt beroende av råvaror från Kina är elbilstillverkaren Tesla. Visserligen håller Tesla på att bygga en egen batterifabrik, men den fabriken får en stor del av sina råvaror från just Kina.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons