Annons

Så kan Sjöstedt fälla Löfvens regering

Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister. Men partiet kommer försöka avsätta en eventuell S+MP-regering som försöker införa friare hyressättning och förändrad arbetsrätt. Så här skulle det gå till.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

1 / 3

Kräver att M, KD och SD ställer sig bakom

Foto: Lars Pehrson

Som i andra länder har riksdagen alltid möjlighet att avsätta regeringen om tillräckligt många ledamöter vill göra det. Enligt regeringsformen krävs att minst 35 ledamöter står bakom att väcka en sådan misstroendeförklaring, som måste få minst 175 röster för att gå igenom.

Vänsterpartiets 28 mandat räcker alltså inte, men det är inte otänkbart att M, KD och SD ställer sig bakom förslaget. Ulf Kristersson (M) har meddelat att han kommer att stödja en misstroendeförklaring mot en eventuell S+MP-regering, och även Ebba Busch Thor (KD) säger att hon är beredd att göra det.

Under den senaste mandatperioden väckte SD flera misstroendeförklaringar.

Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

2 / 3

Aktuellt först om några år

Foto: Lars Pehrson

S+MP-regeringen kommer att tillträda trots hotet om misstroendeförklaring. Sjöstedt sa under sin presskonferens på onsdagen att misstroendeförklaringen kommer att väckas efter att regeringen presenterat lagförslag om friare hyressättning och minskad arbetsrätt.

Men sådana omfattande ändringar kommer att föregås av tidskrävande utredningar. I utkastet till S-MP-C-L-överenskommelse räknar man exempelvis att utredningen om ändrad hyressättning inte kommer att vara klar förrän 2020.

De föreslagna ändringarna i lagen om anställningsskydd är tänkta att gälla från den 1 januari 2021 efter att frågan utretts och remitterats.

Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

3 / 3

Statsministern kan svara med extraval

Foto: Anders Wiklund/TT

Statsministern har alltid möjlighet att utlysa extraval – vilket alltså kan bli en eventuell S+MP-regerings svar på en misstroendeförklaring från V. Även om regeringen förlorar misstroendeomröstningen har statsministern en vecka på sig att själv utlysa extraval.

Hittills har ingen misstroendeförklaring i Sverige resulterat i att en regering eller enskilda statsråd avsatts. Sommaren 2017 avgick dock flera ministrar efter att oppositionen meddelat att de tänkte väcka en misstroendeförklaring mot dem i samband med skandalen på Transportstyrelsen.

I det fallet gällde misstroendeförklaringarna enskilda statsråd. Om förklaringen gäller statsministern – som V hotat med – måste hela regeringen avgå om en majoritet av riksdagens ledamöter ställer sig bakom förslaget.

Annons
Annons
Annons
Annons